CONFLICTUL CHINA-JAPONIA: Opt nave chineze au pătruns în apele teritoriale japoneze din jurul arhipelagului Senkaku. Tokyo avertizează că va răspunde "prin forţă"

Opt nave guvernamentale chineze au intrat marţi în apele teritoriale ale insulelor Senkaku administrate de Tokyo şi revendicate de Beijing, în ziua unei importante vizite a deputaţilor japonezi la sanctuarul controversat Yasukuni din Tokyo, transmite paza de coastă japoneză. În replică, premierul japonez Shinzo Abe a avertizat marţi că ţara sa va respinge "prin forţă" orice debarcare chineză pe Insulele Senkaku.

Urmărește
2586 afișări
Imaginea articolului CONFLICTUL CHINA-JAPONIA: Opt nave chineze au pătruns în apele teritoriale japoneze din jurul arhipelagului Senkaku. Tokyo avertizează că va răspunde "prin forţă"

CONFLICTUL CHINA-JAPONIA: Opt nave chineze au pătruns în apele teritoriale japoneze din jurul arhipelagului Senkaku (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 09:15 Ambasadorul chinez, convocat de Tokyo

Guvernul japonez l-a convocat marţi pe ambasadorul chinez, protestând faţă de pătrunderea a opt nave guvernamentale chineze în apele teritoriale ale Insulelor Senkaku, a anunţat Ministerul japonez de Externe.

Beijingul trimite în mod regulat nave în jurul acestui grup de insule situat în Marea Chinei de Est, administrat de Japonia, dar revendicat de China sub numele Diaoyu.

Flotila observată marţi de Paza de Coastă japoneză este cea mai importantă, din septembrie 2012 încoace, când Japonia a naţionalizat o parte a arhipelagului Senkaku, achiziţionând trei insuliţe de la proprietarul lor japonez.

UPDATE 08:00 Japonia va respinge "prin forţă" orice debarcare chineză pe Senkaku, afirmă Shinzo Abe

Premierul japonez Shinzo Abe a avertizat marţi că Japonia va respinge "prin forţă" orice debarcare chineză pe Insulele Senkaku, în jurul cărora au fost trimise nave de către Beijing.

Întrebat în Parlament în legătură cu ordinul pe care l-ar da în cazul în care chinezii ar debarca pe aceste insule administrate de către Japonia, revendicate de China, Shinzo Abe a răspuns că "ar fi normal să îi respingem prin forţă în cazul în care se aventurează să debarce".

Shinzo Abe a fost interpelat pe această temă de către un parlamentar, după ce opt nave de supravhere maritimă au pătruns în zona de 12 mile maritime (aproximativ 22 de kilometri) din jurul acestor insuliţe situate în Marea Chinei de Est, revendicate de Beijing sub numele Diaoyu.

"Patrulăm, în prezent, în jurul Insulelor Senkaku, cu scopul de a împiedica orice debarcare", a adăugat premierul, referindu-se la Paza de Coastă japoneză, care asigură protecţia acestei zone.

Tensiunea între Beijing şi Tokyo s-a amplificat după ce Japonia a cumpărat trei dintre cele cinci insule ce formează acest arhipelag nelocuit de la proprietarul lor japonez. De atunci, China trimite în mod regulat nave, iar uneori şi avioane, în această zonă. De obicei, acestea pleacă după câteva ore.

Opt nave chineze au pătruns în apele teritoriale japoneze din jurul arhipelagului Senkaku

Este prima dată când un asemenea număr de nave oficiale chineze se află în acelaşi timp în zona de 12 mile marine (aproximativ 22 kilometri) din jurul acestor insule din marea Chinei orientale, după ce disputele teritoriale s-au agravat când Japonia a naţionalizat o parte din aceste insule în septembrie.

"Protestăm puternic faţă de China", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yoshihide Suga, în cadrul unei conferinţe de presă.

China revendică sub numele de Diaoyu aceste insule nelocuite administrate de Japonia. Aceasta trimite regulat nave, însă şi avioane, în jurul acestui arhipelag, mai ales după ce statul japonez a cumpărat trei dintre cele cinci insule de la proprietarul lor privat japonez.

O mişcare naţionalistă japoneză, Ganbare Nippon, a anunţat în paralel că a trimis nouă nave de pescuit cu 150 de persoane la bord în aceeaşi zonă, pentru a susţine suveranitatea japoneză asupra Senkaku.

Aproximativ 170 de deputaţi japonezi au vizitat de asemenea în cursul dimineţii sanctuarul şintoist Yasukuni din Tokyo, unde sunt onoraţi cei 2,5 milioane de soldaţi japonezi care au murit pentru patrie, printre care şi cei 14 responsabili găsiţi vinovaţi pentru crime de război de către Aliaţi după cel de-al Doilea Război Mondial.

Acest loc este perceput de China, dar şi de Coreea, ca un simbol al trecutului militarist al Japoniei şi vizitele înalţilor responsabili japonezi declanşează de obicei critici anti-nipone puternice la Beijing, Seul şi Phenian.

Coreea de Sud a decis astfel luni să anuleze o deplasare în Japonia a liderului diplomaţiei sale şi China a protestat după vizita a trei miniştri japonezi la acest sanctuar duminică, printre care şi vicepremierul, Taro Aso.

Vizita de marţi a deputaţilor, proveniţi din mai multe partide însă mai ales din Partidul Liberal-Democrat (PLD, conservator) aflat la putere, vizează să marcheze festivalul primăverii de la sanctuar, o perioadă de festivităţi punctate cu numeroase omagii.

Premierul, Shinzo Abe, nu s-a deplasat personal la Yasukuni, dar a dedicat duminică un obiect din lemn utilizat pentru ritualuri, numit masakaki.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici