- Home
- Externe
- TOKYO, (04.11.2012, 13:27)
- Andreea Romanovschi - Mediafax ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CONFLICTUL China - Japonia: Patru nave chineze prezente din nou în apele teritoriale ale insulelor japoneze
Patru nave guvernamentale chineze au intrat duminică în apele teritoriale ale insulelor administrate de Japonia, dar revendicate de China, la numai două zile de la ultima intruziune de acest gen, a anunţat paza de coastă niponă.
Urmărește
404 afișări
CONFLICTUL China - Japonia: Patru nave chineze prezente din nou în apele teritoriale ale insulelor japoneze (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)
Aceste nave de supraveghere maritimă au intrat în jurul orei locale 12.00 (5.00, ora României) în zona de 22 de kilometri care înconjoară insulele Senkaku din Marea Chinei de Est (denumite Diaoyu de către Beijing), dar au părăsit zona trei ore mai târziu, rămânând totuşi în apropiere, a precizat paza de coastă.
Acestea au fost reperate în apropiere de insula Uotsuri, unde mai multe nave chineze se aventuraseră vineri.
Ministrul adjunct al Afacerilor Externe Chikao Kawai "a protestat energic pe lângă ambasadorul Chinei Cheng Yonghua cu privire la intrarea navelor chineze în apele teritoriale japoneze şi cu privire la frecvenţa crescută a acestor acţiuni", a precizat Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Micul arhipelag a provocat o serioasă deteriorare a relaţiilor dintre Beijing şi Tokyo în ultimele două luni.
Tensiunea a crescut de la începutul lunii septembrie, după ce Guvernul japonez a decis să achiziţioneze mai multe dintre aceste insule de la proprietarul lor privat nipon.
Imediat, Beijingul a decis să trimită şase nave spre arhipelag, în timp ce pe teritoriul Chinei au avut loc, timp de o săptămână, manifestaţii antijaponeze, uneori violente, cu aprobarea tacită a autorităţilor.
Citeşte şi:
CONFLICTUL CHINA-JAPONIA: Nave militare chineze, reperate în apropierea insulelor japoneze
La aceste demonstraţii au participat zeci de mii de persoane în zeci de oraşe, printre care Beijing, până la jumătatea lunii septembrie, determinând marile grupuri japoneze, în special din sectorul auto, să-şi oprească temporar producţia, total sau parţial.
De atunci, nave de supraveghere maritimă şi de pescuit chineze au intrat de mai multe ori în apele teritoriale ale acestor insule, în zonă intrând şi nave ale pazei de coastă din Taiwan, care revendică, la rândul său, arhipelagul.
În afara repercusiunilor economice serioase pentru întreprinderile japoneze, conflictul a degenerat într-o adevărată criză diplomatică.
Astfel, la începutul lunii octombrie, Beijingul a decis să nu-şi trimită ministrul de Finanţe şi guvernatorul băncii centrale la summitul FMI de la Tokyo.
De asemenea, la sfârşitul lunii septembrie, China a "suspendat", dar în realitate a anulat, evenimentele ce urmau să marcheze împlinirea a 40 de ani de la normalizarea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări.
În ziua în care acestea urmau să aibă loc, 29 septembrie, ministrul chinez al Afacerilor Externe, Yang Jiechi, a acuzat Japonia de la tribuna ONU că "a furat" aceste insule.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: CONFLICTUL China - Japonia: Patru nave chineze au intrat din nou în apele teritoriale ale insulelor administrate de Japonia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe