- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Conflictul transnistrean putea fi rezolvat "în urmă cu cinci-şase ani"
Un oficial de rang înalt din Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus) a apreciat că, dacă europenii nu se opuneau Memorandumului Kozak, conflictul transnistrean putea fi rezolvat "în urmă cu cinci-şase ani", informează Europa Liberă, în pagina electronică.
Conflictul transnistrean putea fi rezolvat "în urmă cu cinci-şase ani" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Într-un interviu acordat Europei Libere la Strasbourg, Konstantin Kosacev, şeful Comisiei de afaceri externe din Duma de Stat, a spus că europenii au respins înţelegerea din 2003 "pentru că se făcuse fără ei", amânând astfel o soluţionare durabilă a conflictului.
O declaraţie asemănătoare a făcut miercuri Serghei Lavrov, la o întâlnire cu diplomaţi francezi şi polonezi.
Documentul cunoscut sub numele de "Memorandumul Kozak" a avut ca scop soluţionarea conflictului transnistrean şi a fost elaborat de Chişinău şi Tiraspol cu medierea lui Dmitri Kozak, care ocupa în acea perioadă funcţia de adjunct al şefului administraţiei prezidenţiale ruse. Fostul preşedinte moldovean Vladimir Voronin a refuzat, în noiembrie 2003, semnarea memorandumului care prevedea federalizarea Republicii Moldova.
ULTIMELE ȘTIRI
-
PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan.
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
În interviul acordat Europei Libere, Konstantin Kosacev a negat speculaţiile din presa rusă potrivit cărora Moscova şi Berlinul ar fi ajuns la un "târg" privind rezolvarea conflictului transnistrean.
La începutul lui iunie, în cadrul unei întrevederi, cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele rus, Dmitri Medvedev, au convenit asupra instituirii unui nou for - comisia pentru politică şi securitate Rusia-UE, care va activa la nivel ministerial.
Conform documentului semnat, unul dintre principalele subiecte discutate în cadrul comisiei va fi problema transnistreană, care de aproximativ două decenii creează probleme Rusiei, Republicii Moldova şi Ucrainei.
Memorandumul prevede că această cooperare va include "un angajament comun ruso-comunitar, care ar garanta trecerea lină de la actuala situaţie la stadiul final de reglementare".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:23
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
astăzi, 21:21