Conservatori britanici denunţă mandatul UE de arestare, contestând competenţele magistraţilor români

Numeroşi deputaţi conservatori britanici se opun planului Guvernului Cameron de a extinde sfera mandatului european de arestare, iar un critic al iniţiativei a afirmat, potrivit BBC, că ar fi un act de "nebunie" să voteze pentru a oferi magistraţilor români puterea de a deţine alegători britanici.

Urmărește
302 afișări
Imaginea articolului Conservatori britanici denunţă mandatul UE de arestare, contestând competenţele magistraţilor români

Conservatori britanici denunţă mandatul UE de arestare, contestând competenţele magistraţilor români (Imagine: Shutterstock)

Ministrul britanic de Interne, Theresa May, propune extinderea sferei de acţiune a mandatului european de arestare, un instrument care facilitează extrădările suspecţilor la nivelul Uniunii Europene.

Marea Britanie va decide în decembrie dacă va continua să utilizeze mandatul european de arestare şi dacă va asimila încă 30 de măsuri comunitare în domeniul judiciar. Camera Comunelor va organiza voturi pe aceste teme.

Însă numeroşi membri ai Partidului Conservator se opun cedării de prerogative suplimentare Uniunii Europene, astfel că intenţionează să voteze împotriva iniţiativei Guvernului David Cameron.

"Cred cu tărie că trebuie să aducem înapoi în Marea Britanie atribuţii cedate până acum, trebuie să revenim la controlul democratic britanic", a declarat preşedintele Comisiei 1922 din cadrul Partidului Conservator, Graham Brady, o personalitate foarte influentă în formaţiunea aflată la guvernare alături de liberal-democraţi. "Nu trebuie să mai cedăm atribuţii instituţiilor europene. Acest lucru transmite un mesaj care nu prea ne ajută", a continuat Brady.

Analiştii consideră că liderii Partidului Conservator riscă să se confrunte cu o rebeliune atât de puternică încât vor trebui să obţină voturi de la deputaţi ai Partidului Laburist (proeuropean, de opoziţie) pentru a avea majoritate în cazul acestor iniţiative legislative.

Dezbaterea a devenit şi mai complicată în contextul în care se desfăşoară într-o perioadă de campanie electorală, în perspectiva unui scrutin legislativ parţial, programat pe 20 noiembrie în circumscripţia Rochester/Strood, unde conservatorii speră să învingă formaţiunea eurofobă UKIP (Partidul Independenţei Marii Britanii).

Numeroşi deputaţi conservatori consideră că extinderea sferei de acţiune a mandatului european de arestare constituie o ameninţare pentru libertăţile britanicilor şi pentru suveranitatea ţării.

În contextul ameninţării electorale reprezentate de partidul UKIP, orice candidat confruntat cu riscul de a pierde locul "ar comite un act de nebunie votând pentru a le oferi magistraţilor români puterea de a deţine alegători britanici", a afirmat, potrivit BBC, un critic al iniţiativei al cărui nume nu a fost dezvăluit.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici