Consiliul de Securitate al ONU CONDAMNĂ tirul de rachetă nord-coreean

Consiliul de Securitate al ONU a condamnat "ferm" tirul unei rachete cu rază lungă de acţiune efectuat de către Coreea de Nord duminică dimineaţa şi a promis să adopte măsuri dure, relatează Reuters în pagina electronică.

Urmărește
1319 afișări
Imaginea articolului Consiliul de Securitate al ONU CONDAMNĂ tirul de rachetă nord-coreean

Consiliul de Securitate al ONU condamnă tirul nord-coreean de rachetă

Reprezentantul permanent al Venezuelei la ONU Rafael Dario Ramirez Carreno, a cărui ţară prezidează instanţa luna aceasta, a subliniat duminică asupra faptului că tirul reprezintă o "gravă încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate".

Coreea de Nord afirmă că a procedat, către ora locală 9.30 (2.30, ora Rmâniei), la lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune care transporta un satelit de observaţie, însă comunitatea internaţională, care a denunţat în avans acest proiect, a apreciat că este vorba despre testarea unei rachete cu rază lungă de aţiune, o incălcare a sancţiunilor ONU care interzic Coreei de Nord să folosească tehnologie balistică.

Ambasadorul venezuelean a subliniat că Cei 15 şi-au "reafirmat intenţia de a dezvolta măsuri semnificative în cadrul unei noi rezoluţii a Consiliului, ca răspuns la testul nuclear" efectuat de către Phenian în urmă cu o lună, căruia i se adaugă acest tir de rachetă.

El a dat asigurări că membrii Consilului lucrează "eficient".

"Vom veghea ca (acest) Consilu de Securitate să impună consecinţe serioase", a dat asigurări reprezentanta Statelor Unite Samantha Power, flancată de omologii ei japonez şi sud-coreean.

"Ultimele încălcări ale DPRK (Republica Popuară Democratică Coreea) necesită din partea noastră un răspuns şi mai ferm", a subliniat ea.

De la testul nuclear de pe 6 ianuarie, Statele Unite şi China discută despre o nouă rezoluţie care să extindă sancţiuni deja impuse Coreei de Nord. Samantha Power a declarat că speră că un proiect de rezoluţie va fi supus votului Consilului "cât mai rapid posibil".

"Este urgent şi a întârziat prea mult", a insistat ea.

"Sperăm ca China, la fel ca toţi membrii Consilului, va cântări această ameninţare gravă la adresa păcii şi securităţii regionale şi internaţionale şi importanţa adoptării unor măsuri dure şi fără precedent", a adăugat Power.

Washingtonul ţine îndeaproape la curent Japonia, Coreea de Sud, Marea Britanie şi Franţa în legătură cu negocierile sale cu China, iar Beijingul face acelaşi lucru cu Moscova, precizează surse diplomatice.

Potrivit ambasadorului japonez la ONU Motohide Yoshikawa, proiectul în discuţie prevede "măsuri mult mai dure" împotriva Phanianului.

Coreea de Nord este vizată de sancţiuni ONU în urma primului test nuclear, în 2006. Ea a efectuat de atunci alte trei teste nucleare şi a procedat la numeroase tiruri de rachete balistice.

Sancţiunile ONU, care interzic Phenianului orice activitate nucleară militară sau în domeniul rachetelor balistice, vizează un anumit număr de indivizi şi entităţi ale căror active sunt blocate, iar deplasările restrânse, şi interzic liderilor ţării să importe produse de lux.

Un diplomat occidental de rang înalt a declarat, sub protecţia anonimatului, că membrii Consiliului vor fi în măsură să adopte o nouă rezoluţie în cursul acestei luni.

El a adăugat că americanii exercită presiuni în vederea adoptării unor noi măsuri de retorsiune - în afara programului nuclear şi programului rachetelor nord-coreene, în timp ce chinezii vor ca orice nouă măsură să rămână în cadrul problemei neproliferării.

Un diplomat a declarat, de asemenea, pentru Reuters că Statele Unite speră la o consolidare a sistemului internaţional de restricţii vizând sistemul bancar nord-coreean, dar că Bejingul ezită, temându-se că vecinul şi aliatul său ar putea sărăci şi mai mult.

"Va exista o rezoluţie de sancţionare", a declarat acest diplomat. "China vrea ca etapele să fie măsurate, însă Consiliul transmite în mod clar DPRK că trebuie să respecte rezoluţiile", a adăugat el.

Ambasadorul francez François Delattre a catalogat tirul nord-coreean, înaintea acestei reuniuni cu uşile închise a Consilului, drept o "provocare scandaloasă". "De aceea, slăbiciunea nu este o opţiune", a subliniat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici