Consiliul Europei cere opinia Comisiei de la Veneţia privind condiţiile de dizolvare a Parlamentului din Republica Moldova

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a anunţat că va cere urgent opinia Comisiei de la Veneţia cu privire la condiţiile de dizolvare a Parlamentului din Republica Moldova, conform unui comunicat publicat pe site-ul instituţiei.

Urmărește
2547 afișări
Imaginea articolului Consiliul Europei cere opinia Comisiei de la Veneţia privind condiţiile de dizolvare a Parlamentului din Republica Moldova

Consiliul Europei cere opinia Comisiei de la Veneţia privind condiţiile de dizolvare a Parlamentului

Thorbjørn Jagland s-a declarat îngrijorat de evenimentele care au avut loc pe scena politică din Republica Moldova în ultimele zile şi a făcut apel Parlamentului ales, Guvernului legitim şi forţelor politice să acţioneze cu calm şi responsabilitate.

„Deciziile recente ale Curţii Constituţionale sunt dificil de înţeles şi par arbitrare în raport cu textul Constituţiei şi a standardelor legilor internaţionale. Într-un stat democrat, toată lumea trebuie să respecte Constituţia, în caz de incertitudine este necesar un sfat obiectiv”, se menţionează în comunicat.

„Am decis, în calitate de Secretar General, să cer opinia urgentă a Comisiei de la Veneţia cu privire la deciziile recente, inclusiv cea referitoare la condiţiile de dizolvare a Parlamentului.

Vineri, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a emis o decizie conform căreia preşedintele Igor Dodon era obligat să dizolve Parlamentul în data de 8 iunie, deoarece a depăşit termenul de 90 de zile de la alegeri pentru formarea unui Guvern.

Sâmbătă, Igor Dodon a decis să nu dizolve Parlamentul. A fost aleasă şefa Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Maia Sandu a fost numită în funcţia de prim-ministru şi noii membrii ai Guvernului au depus jurământul de învestire. Ulterior, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională toată activitatea Parlamentară efectuată sâmbătă.

Duminică, CCM a decis suspendarea din funcţie a preşedintelui Igor Dodon şi numirea prim-ministrului Pavel Filip în funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova, acesta dizolvând ulterior Parlamentul. De asemenea, Pavel Filip a semnat decretul de organizare a alegerilor anticipate în data de 6 septembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici