Miniştrii de Interne ai statelor UE ar urma să exprime susţinere pentru acest plan cu ocazia reuniunii Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri Interne, aflat în curs la Bruxelles.
În plus, potrivit unor surse, propunerea Comisiei Europene privind cotele obligatorii probabil va fi respinsă în forma actuală.
„Centre de primire ar urma să fie construite în Grecia şi Italia, unde imigranţii extracomunitari vor fi identificaţi, înregistraţi şi amprentaţi. Solicitările de azil vor fi procesate imediat, iar cei respinşi vor fi deportaţi spre ţări sigure din afara Uniunii Europene prin care au trecut”, potrivit proiectului de acord discutat la Consiliul JAI.
„Persoanele care au statut de refugiat şi au nevoie de protecţie internaţională vor fi identificate şi relocate în state membre UE; imigranţii aflaţi în ilegalitate ale căror cereri vor fi respinse vor fi deportaţi”, confirmă surse europene.
Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne a ajuns la un acord privind distribuirea în statele membre a 40.000 de imigranţi extracomunitari cu statut de refugiat ajunşi în Grecia şi Italia. Este puţin probabil să se ajungă la un acord privind stabilirea de cote obligatorii pentru distribuirea a 160.000 de imigranţi, aşa cum a propus Comisia Europeană.