Copiii sunt înrolaţi de mici, iar Sharia este impusă cu arma în mână în "califatul" Statului Islamic - VIDEO

Copiii sunt înrolaţi de mici în "califatul" proclamat recent de islamiştii din Siria şi Irak, în timp ce Sharia est impusă cu arma în mână, potrivit unui documentar ce oferă una dintre primele perspective asupra vieţii în "capitala" Racca.

Urmărește
2332 afișări
Imaginea articolului Copiii sunt înrolaţi de mici, iar Sharia este impusă cu arma în mână în "califatul" Statului Islamic - VIDEO

Copiii sunt înrolaţi de mici, iar Sharia este impusă cu arma în mână în "califatul" Statului Islamic (Captură video)

Acest documentar în cinci părţi realizat de un jurnalist anglo-palestinian Medyan Dairieh, a fost difuzat joi integral pe site-ul de ştiri Vice News, cu sediul în New York, şi este disponibil integral.

Încă de la început este dat tonul: "Sharia nu poate fi stabilită decât cu armele", explică un interlocutor jurnalistului care a urmărit timp de trei săptămâni grupul ultraradical sunnit Statul Islamic (SI) şi a obţinut, potrivit Vice News, "un acces fără precedent la grup în Irak şi Siria".

La Racca, extremişti înarmaţi până în dinţi se plimbă bucuroşi în tancuri americane furate de la armata irakiană, iar poliţia religioasă patrulează cu puştile la bandulieră. Ea îi ordonă unui comerciant să înlăture un poster care înfăţişează "necredincioşi". Unui soţ îi cere să schimbe ţesătura vălului soţiei sale.

"Cei care nu se supun vor fi forţaţi", explică Abu Obida, şeful patrulei.

Un bărbat acuzat de crimă a fost crucificat şi expus în public. Cadavrele militarilor sirieni din divizia a 17-a ucişi de extremişti în cadrul unei ofensive recente sunt abandonate pe un trotuar, cu capetele agăţate în ţăruşi.

Prizonierii aşezaţi pe jos povestesc că vor fi bătuţi pentru că au vândut sau consumat alcool, unul dintre ei declarându-se bucuros că astfel se căieşte.

Băieţi de nouă, 11 şi 14 ani spun că vor să lupte pentru a ucide "necredincioşi". Cel de nouă ani afirmă că va pleca în curând într-o tabără de antrenament cu arme Kalaşnikov pentru "a lupta împotriva ruşilor ... ba nu, a Americii".

"Vrei să fii jihadist sau să desfăşori o operaţiune de martir?", îl întreabă pe un copil în vârstă de şase ani prezentat ca fiind fiul său un bărbat care vine din Belgia şi identificat ca Abdullah Belgianul.

"Jihadist", răspunde băiatul care, asaltat de întrebări, explică faptul că necredincioşii "ucid musulmani".

Pentru cei cu vârste mai mici de 15 ani sunt organizate tabere în care sunt învăţaţi Sharia. De la 16 ani, băieţii pot participa la operaţiuni militare, explică purtătorul de cuvânt al SI, Abu Mosa.

"Credem că această generaţie de copii este o generaţia a califatului, care va lupta împotriva necredincioşilor şi apostaţilor, americani şi aliaţi ai lor. Buna doctrină le-a fost inculcată. Toţi vor să lupte pentru Statul Islamic", explică un bărbat în timp ce băieţii se scladă în Eufrat.

Foarte puţinele femei din documentar nu sunt decât umbre negre cu văl.

"Vrem să îl mulţumim pe Allah, dispreţuim standardele internaţionale", declară un cleric potrivit căruia judecători specializaţi aplică strict Sharia, mai ales în materie de alcool şi adulter.

După o ofensivă fulgerătoare, SI, acuzat de numeroase atrocităţi, a proclamat la sfîrşitul lui iunie un "califat" pe teritoriile pe care le controlează, din nordul Sirei şi estul Irakului. Sute de persoane au fost aruncate în stradă de această ofensivă.

De circa zece zile, jihadiştii au avansat către Kurdistanul autonom, vânând mii de membri ai minorităţii creştine şi yazidi (minoritate kurdofonă nonmusulmană) din oraşele lor, în special Sinjar şi Qaraqosh.

Reporterii care merg la faţa locului sunt puţini, din motive de securitate. Un reportaj al New York Times realizat luna trecută nu identifică nici autorul, nici persoanele cu care a vorbit acesta.

Potrivit lui Kevin Sutcliffe, responsabil de Vice News Europa, Dairieh ar fi singura persoană pe care extremiştii "au lăsat-o să intre pentru o asemenea perioadă de timp".

Vice News, care face parte din grupul multimedia Vice, a fost creat în decembrie, "pentru o generaţie conectată" şi revendică "o privire nedisimulată asupra celor mai importante evenimente din vremurile noastre".

Vice s-a remarcat în 2013 trimiţându-l pe fostul baschetbalist Dennis Rodman să joace în Coreea de Nord.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici