Corectitudinea japoneză: Sute de seifuri găsite după tsunami îşi aşteaptă proprietarii la poliţie

Sute de seifuri sunt depozitate în garajul unei secţii de poliţie din oraşul Ofunati din Japonia, însă nu este vorba despre case de valori furate, ci despre cele luate de valul tsunami din luna martie din casele oamenilor.

Urmărește
210 afișări
Imaginea articolului Corectitudinea japoneză: Sute de seifuri găsite după tsunami îşi aşteaptă proprietarii la poliţie

Corectitudinea japoneză: Sute de seifuri găsite după tsunami îşi aşteaptă proprietarii la poliţie (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Poliţia încearcă să găsească proprietarii acestor seifuri, însă acest lucru este o adevărată problemă, pentru că foarte mulţi japonezi, mai ales cei în vârstă, obişnuiesc să îşi păstreze economiile acasă şi nu la bănci, iar acest obicei poartă numele de "economiile din şifonier", scrie Huffington Post.

Se estimează că echivalentul în yeni a aproximativ 350 de miliarde de dolari sunt blocaţi în acest fel în Japonia.

Operaţiunea de recuperare a lucrurilor pierdute în urma tsunami-ului implică separarea valorilor de obiectele care pot fi aruncate.

Şeful Departamentului de Poliţie din oraşul Ofunato, Noriyoshi Goto, a declarat că seifurile au fost depozitate iniţial în camera de obiecte pierdute şi găsite a secţiei, însă din cauza numărului lor foarte mare, a fost nevoie ca acestea să fie mutate în garaj.

Goto a declarat că nu poate preciza numărul exact al seifurilor adunate până în prezent, însă acesta se ridică la câteva sute, iar în fiecare zi alte seifuri ajung la secţia de poliţie.

Identificarea proprietarilor seifurilor pierdute este dificilă, însă identificarea proprietarilor altor sume de bani este aproape imposibilă, deoarece economiile au fost găsite în plicuri, genţi, cutii şi obiecte de mobilier.

Poliţia estimează la mai puţin de 10 la sută numărul cazurilor în care banii au putut fi restituiţi proprietarilor. "În absenţa documentelor, este imposibil să îi identificăm", a explicat un poliţist.

Potrivit legii japoneze, oricine găseşte bani lichizi sau un obiect îi poate păstra dacă proprietarul nu s-a sesizat timp de trei luni.

Japonia este recunoscută pentru nivelul ridicat de securitate din metropole şi pentru onestitatea majorităţii locuitorilor săi, care obişnuiesc să raporteze autorităţilor portofele sau genţi pierdute în mijloacele de transport în comun sau în locurile publice.

Câteva cazuri de furt au fost totuşi semnalate în zonele devastate de cutremur şi tsunami, abandonate de locuitori.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici