Coreea de Nord a prezentat CONDIŢII pentru reluarea dialogului cu SUA şi Coreea de Sud. Seulul a respins solicitările

Coreea de Nord a întocmit joi o listă cu condiţii în vederea unei reluări a dialogului cu vecinul său de la sud şi cu Statele Unite, între care figurează retragerea sancţiunilor ONU şi încetarea manevrelor militare comune americano-sud-coreene, condiţii respinse de Seul.

Urmărește
12045 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord a prezentat CONDIŢII pentru reluarea dialogului cu SUA şi Coreea de Sud. Seulul a respins solicitările

Coreea de Nord a prezentat CONDIŢII pentru reluarea dialogului cu SUA şi Coreea de Sud. Seulul a respins solicitările (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă inamicii (adică) Statele Unite şi (Coreea de) Sud (...) vor cu adevărat dialogul şi negocierea, ei ar trebui să adopte aceste măsuri", a anunţat Comisia pentru Apărare Naţională nord-coreeană într-un comunicat.

Coreea de Sud a calificat joi ca "de neînţeles" condiţiile impuse de către Coreea de Nord în vederea reluării dialogului cu Seulul şi Washingtonul şi a îndemnat Phenianul să opteze pentru schimburi cu comunitatea internaţională şi să înceteze să formuleze solicitări "absurde".

"Cererile Coreei de Nord sunt complet de neînţeles. Este absurd", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean de Externe, comentând solicitarea Phenianului de retragere a sancţiunilor ONU.

"Îndemnăm (Coreea de) Nord să înceteze de îndată să formuleze cereri atât de neînţeles şi să facă nişte alegeri judicioase, aşa cum am încurajat-o în mai multe rânduri", a adăugat purtătorul de cuvânt Cho Tai-young.

Condiţiile Coreei de Nord

În comunicatul publicat joi, Comisia pentru Apărare Naţională nord-coreeană citează "retragerea rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU născocite din motive groteşti" ca pe o condiţie în vederea unei reluări a negocierilor.

Comisia solicită totodată încetarea manevrelor militare comune efectuate de către Statele Unite şi Coreea de Sud în sudul peninsulei.

Tensiunea a urcat puternic în Peninsula Coreea după al treilea test nuclear nord-coreean, efectuat pe 12 februarie, urmat de o nouă serie de sancţiuni ONU împotriva Phenianului.

Condiţiile unei reluări a unui dialog sunt, în prezent, tema dominantă, după mai multe zile de temeri cu privire la efectuarea unui nou tir de rachetă de către Coreea de Nord, în perioada marcării, pe 15 aprilie, a 101 ani de la naşterea fondatorului ţării, Kim Il-sung, bunicul actualului lider, Kim Jong-un.

Armata nord-coreeană a adresat un ultimatum Seulului, adăugând că, dacă Selul vrea cu adevărat dialogul şi negocieri, "este necesar să prezinte scuze pentru toate acţiunile ostile vizând Coreea de Nord".

Noua preşedintă a Coreei de Sud Park Geun-hye şi secretarul de Stat american John Kerry au subliniat amândoi, în cursul unui turneu al şefului diplomaţiei americane în Asia de Nord-est, că o reluare a dialogului va avea loc numai atunci când Coreea de Nord îşi va "schimba comportamentul" şi va îşi respecta obligaţiile internaţionale, în special cele referitoare la programul său nuclear.

Park Geun-hye a promis în campania electorală să flexibilizeze poziţia Seulului faţă de Phenian, după o lungă perioadă în care predecesorul său a purtat o politică intransigentă.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici