- Home
- Externe
- PAJU, COREEA DE SUD, (16.09.2013, 06:45)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Coreea de Nord: Complexul industrial de la Kaesong, redeschis
Oameni de afaceri sud-coreeni au traversat luni dimineaţa frontiera şi au intrat pe teritoriul nord-coreean spre complexul industrial Kaesong, după cinci luni de la închiderea acestuia pe fondul unor tensiuni puternice în peninsulă.
Urmărește
734 afișări
Coreea de Nord: Complexul industrial de la Kaesong, redeschis (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cele două ţări au ajuns săptămâna trecută la un acord cu privire la redeschiderea acestui complex, situat la aproximativ zece kilometri de frontieră, care găzduieşte 123 de întreprinderi sud-coreene.
Zeci de automobile, camioane şi personal sud-coreean au trecut frontiera, puternic militarizată, către ora locală 8.30 (2.30, ora României).
"Mi-ar plăcea să putem munci împreună, ca înainte", a declarat proprietarul, în vârstă de 50 de ani, al unui atelier din complex, care nu a dorit să îşi spună numele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Creată în 2004, zona de activitate de la Kaesong a fost închisă unilateral de către Phenian în aprilie, după săptămâni de tensiuni puternice în peninsulă, provocate de al treilea test nuclear nord-coreean şi o nouă salvă de sancţiuni internaţionale împotriva regimului stalinist.
Coreea de Nord şi-a retras atunci cei 53.000 de cetăţeni care munceau în aceste întreprinderi.
Phenianul a afirmat că Seulul i-a forţat mâna acţionând în mod ostil, şi anume efectuând - ca în fiecare an - manevre militare comune cu Statele Unite.
Complexul a fost ocolit de consecinţe ale unor confruntări anterioare în peninsulă.
Kaesong este o sursă preţioasă de devize străine pentru Coreea de Nord, o ţară izolată a cărei economie suferă cronic din cauza unei planificări păguboase şi unor sancţiuni internaţionale legate de ambiţiile sale nucleare.
Complexul a fost creat în 2004 în urma "diplomaţiei razei de soare" a Coreei de Sud din perioada 1998-2008 în vederea încurajării contactelor între cele două ţări surori dar inamice.
Coreea de Sud a reuşit miercuri să impună anumite condiţii Coreei de Nord. Între altele, complexul va primi investitori străini, ceea ce, speră Seulul, va descuraja Phenianul să mai adopte măsuri atât de drastice.
De asemenea, sud-coreeni au cerut compensaţii pentru întreprinderile care au pierdut sute de milioane de dolari. Cele două părţi par că au ajuns la un compromis asupra unei suspendări a taxelor şi impozitelor achitate de către firmele sud-coreene pentru acest an.
În opinia unor observatori, Kaesongul rămâne vulnerabil faţă de vicisitudinile relaţiilor intercoreene, indiferent de garanţiile prezentate.
"Sincer, sunt îngrijorat în continuare, pentru că nu se ştie niciodată. Coreea de Nord poate foarte bine să se răzgândească de pe o zi pe alta", a declarat pentru AFP un industriaş sud-coreean care trecea frontiera. "Cine ştie dacă nu se va repeta o criză de acest fel", se întreabă el.
Imediat, industriaşii şi cadrele sud-coreene vor inspecta liniile de producţie, pentru a decide cu privire la punerea lor în funcţiune, după cinci luni de oprire.
Potrivit Ministerului sud-coreean al Unificării, însărcinat cu relaţiile între cele două ţări, aproximativ 820 de sud-coreeni urmează să sosească luni în complex, dintre care jumătate vor rămâne peste noapte pentru a supraveghea repornirea.
"Sunt fericit că lucrurile au rvenit la normal", a subliniat Shin Han-yong, directorul general al firmei Shinhan Trading. "Nu mi-am imaginat vreodată că acest complex va fi închis în mod definitiv. Cred că lucrurile vor decurge bine de acum înainte", a adăugat el.
Seulul şi Phanianul au creat un Comitet de examinare a oricărei probleme ce ar putea apărea în legătură cu Kaesong. Acest comitet urmează să se asigure totodată că parcul rămâne competitiv la nivel internaţional.
Un turneu de promovare este organizat pentru octombrie, cu scopul de a convinge străini să investească la Kaesong. Însă analiştii şi-au exprimat îndoiala faţă de succesul acestuia, Kaesong fiind condus de două ţări care rămân, în mod teoretic, în război din 1953, deoarece nu s-a semnat vreodată un tratat de pace.
"Ce firmă străină raţională ar intenţiona să investească la Kaesong?", se întreabă Aidan Foster-Carter, un expert în domeniul Coreei de Nord de la Universitatea britanică Leeds. "Există o serie de motive să nu te amesteci în toată această poveste", scrie el în publicaţia The Wall Street Journal (WSJ).
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Coreea de Nord şi Coreea de Sud au încheiat acordul pentru redeschiderea complexului Kaesong
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe