Coreea de Nord şi Coreea de Sud se află la un pas de a pune capăt războiului. După 71 de ani, există speranţe de unificare dar doar în anumite condiţii

  • Coreea de Nord şi Coreea de Sud par a fi de acord să încheie războiul dintre ele, după 71 de ani
  • Din punct de vedere tehnic, Nordul şi Sudul se află în continuare în stare de război - sprijinite de China, respectiv SUA
  • Kim Yo-jong, puternica soră a liderului nord-coreean Kim Jong-un, a dat de înţeles în luna septembrie că ţara ei este deschisă discuţiilor, doar dacă Statele Unite renunţă, la ceea ce ea a numit „politica ostilă”
Urmărește
3545 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord şi Coreea de Sud se află la un pas de a pune capăt războiului. După 71 de ani, există speranţe de unificare dar doar în anumite condiţii

Sursa foto: profimedia

Coreea de Nord şi Coreea de Sud, SUA şi China sunt de acord, în principiu, să declare sfârşitul oficial al Războiului din Coreea, afirmă preşedintele sud-coreean Moon Jae-in. Războiul a fost încheiat printr-un armistiţiu, nu printr-un tratat de pace, ceea ce înseamnă că Nordul şi Sudul se află în continuare în stare de război, relatează BBC.

După sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial şi înfrângerea ulterioară a Japoniei, cele două mari puteri au împărţit Coreea în două ţări diferite. Graniţa a fost marcată la paralela 38 nord: o republică comunistă guvernată de sovietici şi o republică capitalistă susţinută de americani.

Războiul coreean a durat din 1950 până în 1953. După trei ani de lupte şi peste 3 milioane de morţi, a fost semnat un armistiţiu care a oprit lupta.

De atunci, Coreea de Nord şi Coreea de Sud se află, într-o relaţie tensionată şi din punct de vedere tehnic în război - susţinute de China şi, respectiv, de SUA.

Ce îşi doreşte Coreea de Nord?

În septembrie, Kim Yo-jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong-un, a semnalat că ţara sa ar putea fi deschisă la discuţii, numai dacă SUA renunţă, la ceea ce ea a numit "politica ostilă" împotriva lor.

Coreea de Nord se opune, în mod constant, prezenţei trupelor americane în Coreea de Sud, exerciţiilor militare comune desfăşurate în fiecare an între SUA şi Coreea de Sud, precum şi sancţiunilor impuse de SUA împotriva programului de înarmare.

Însă SUA a afirmat, în repetate rânduri, că regimul din Coreea de Nord trebuie să renunţe la armele sale nucleare, înainte de a putea fi ridicate orice sancţiuni.

Luni, Preşedintele Moon Jae-in, a declarat că regimul nord-coreean condiţionează începerea discuţiilor de acestă cerere.

Liderul sud-coreean a susţinut anterior, că o declaraţie oficială de încheiere a războiului ar încuraja Nordul să renunţe la armele sale nucleare.

Încercarea de a aduce un acord de încheiere a războiului la masa negocierilor este un obiectiv pe final de mandat al preşedintelui Moon Jae-in. Statele Unite par să fie mai puţin entuziasmate de idee. Unii oficiali americani cred că un acord l-ar recompensa pe Kim Jong-un fără a primi garanţii în schimb.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici