- Home
- Externe
- SEUL, (30.01.2013, 09:34)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Coreea de Sud a lansat o rachetă şi a intrat în clubul închis al puterilor spaţiale din Asia - VIDEO
Coreea de Sud a reuşit miercuri să plaseze un satelit pe orbită, intrând astfel în clubul puterilor în domeniul spaţial din Asia, după doar câteva săptămâni de la lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune care i-a adus Phenianului o extindere a sancţiunilor ONU.
Urmărește
1213 afișări
Coreea de Sud a lansat o rachetă şi a intrat în clubul închis al puterilor spaţiale din Asia
Lansatorul de 140 de tone de tip KSLV-I (Korea Space Launch Vehicle), de concepţie ruso-coreeană, a decolat la ora locală 6.00 (9.00, ora României) de la baza Naro (sud), şi-a menţinut traiectoria timp de nouă minute şi a plasat pe orbită satelitul STSAT-2C, destinat culegerii de date despre radiaţiile cosmice.
Cercetători şi oficiali reuniţi la Centrul spaţial Naro au salutat acest succes aplaudând şi îmbrăţisându-se.
"Racheta cu rază lungă de acţiune a plasat, în mod victorios, satelitul ştiinţific pe orbită", a declarat pentru presă ministrul pentru Ştiinţă Lee Ju-ho, evocând "un succes al întregului popor" sud-coreean.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Lansarea a fost amânată pentru octombrie, iar ulterior la sfârşitul lui noiembrie, din cauza unor probleme la nivelul primei trepte, ruse, respectiv la nivelul celei de a doua trepte, sud-coreene.
"Acest succes relansează programul spaţial al ţării", al cărui "principal motor este prestigiul naţional", a apreciat Morris Jones, un specialist.
Coreea de Sud are ambiţia să dezvolte, până în 2021, o rachetă cu trei trepte, de fabricaţie sută la sută sud-coreeană, capabilă să transporte o încărcătură de 1,5 tone.
Primele două teste s-au soldat cu eşecuri. Această a treia încercare sud-coreeană era ultima prevăzută în cadrul unui parteneriat ruso-coreean, Moscova acceptând să furnizeze prima treaptă pentru un număr maxim de trei rachete.
În 2009, lansatorul a atins orbita, dar o defecţiune a împiedicat plasarea satelitului. În 2010, racheta cu rază lungă de acţiune a explodat în zbor.
Ambiţiile în domeniul spaţial ale Coreei de Sud au fost mult timp blocate de temerea aliatului său american că acestea ar putea alimenta o cursă a înarmării în Peninsula Coreea.
Ironia face ca nord-coreeni să îi întreacă pe sud-coreeni. Phenianul a reuşit să lanseze o rachetă cu rază lungă de acţiune şi să plaseze un satelit pe orbită la 12 decembrie. Totuşi, acest satelit ar fi "adormit".
Coreea de Sud şi occidentalii apreciază că tirul rachetei nord-coreene este un tir deghizat de rachetă balistică, încălcând rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.
Consiliul, la iniţiativa Washingtonului, susţinut în mod neaşteptat de către Beijing, a extins sancţiunile adoptate în 2006 şi 2009. Ca represalii, Phenianul a anunţat că intenţionează să efectueze al treilea test nuclear.
Atât Seulul, cât şi Phenianul urmează să confirme faptul că stăpânesc domeniul din punct de vedere tehnologic, pentru a putea pretinde să se alăture Chinei, Indiei şi Japoniei, ţări asiatice capabile să lanseze sateliţi în spaţiu în mod fiabil şi repetat.
Dezvoltarea unui lansator sud-coreean cu destinaţie comercială "va necesita cel puţin şapte ani", potrivit lui Morris Jones.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe