Coreea de Sud, deschisă unei posibile anulări a sancţiunilor impuse Coreei de Nord

Coreea de Sud a anunţat miercuri că ar putea să reia negocierile suspendate cu Coreea de Nord, inclusiv cu privire la anularea sancţiunilor economice pe care i le-a impus, în contextul unei dezamorsări a tensiunilor săptămâna aceasta, relatează DPA online.

Urmărește
209 afișări
Imaginea articolului Coreea de Sud, deschisă unei posibile anulări a sancţiunilor impuse Coreei de Nord

Coreea de Sud, deschisă unei posibile anulări a sancţiunilor impuse Coreei de Nord (Foto: AFP / Mediafax Foto)

Însă "este prematur să vorbim despre când şi la ce nivel va avea loc", o asemenea reuniune, a declarat o sursă guvernamentală sud-coreeană.

Coreea de Nord a ridicat problema sancţiunilor în cele trei zile de negocieri la nivel înalt, în weekend, potrivit agenţiei Yonhap.

Negocierile au avut loc cu scopul de a dezamorsa tensiunile recente care au izbucnit după ce doi militari sud-coreeni, care patrulau în zona demilitarizată (DMZ) ce desparte cele două ţări, pe 4 august, au fost mutilaţi de explozia unor mine de teren.

Seulul a acuzat Phenianul că se află la originea incidentului şi a pornit difuzoarele de la linia de demarcaţie, reluând transmiterea unor mesaje de propagandă, ca măsură de retorsiune, după ce această parctică de pe timpul Războiului Rece fusese abandonată de ambele părţi în urmă cu 11 ani.

Cele două părţi s-au înfruntat, ulterior, într-un schimb de tiruri de obuze, în DMZ, pe 20 august.

Negocierile din satul Panmunjom, situat pe linia de demarcaţie, s-au încheiat cu un acord, marţi dimineaţa. În baza înţelegerii, Phenianul şi-a exprimat - atent formulat -"regretul" cu privire la incident şi s-a angajat să iasă din starea de "cvasi-război", iar Seulul a oprit difuzoarele.

Reprezentanţii sud-coreeni s-au concentrat asupra minelor de teren, în timp ce omologii lor nord-coreeni au insistat să discute despre viitorul unor relaţii mai ample, potrivit unor surse guvernamentale la curent cu dosarul, citate de Yonhap.

Seulul a impus sancţiuni Phenianului după ce nord-coreenii, care au negat întotdeauna acest lucru, au torpilat de la bordul unui submarin corveta Cheonan, în 2010, care s-a scufundat cu 46 de militari sud-coreeni la bord, morţi cu toţi.

Coreea de Sud a stopat, de asemenea, excursii organizate într-o staţiune montană din Coreea de Nord, o fostă sursă importantă de valută a regimului stalinist, după ce un turist sud-coreean a fost împuşcat mortal de către un militar nord-coreean, în 2008.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici