Coreea de Sud măreşte raza de acţiune a rachetelor sale

Seulul a anunţat duminică încheierea unui acord cu Washingtonul care îi permite aproape să tripleze raza de acţiune a rachetelor sale balistice, care vor acoperi astfel tot teritoriul nord-coreean, o decizie care ar putea genera nemulţumirea Phenianului.

Urmărește
246 afișări
Imaginea articolului Coreea de Sud măreşte raza de acţiune a rachetelor sale

Coreea de Sud măreşte raza de acţiune a rachetelor sale (Imagine Arhiva: Mediafax Foto/AFP)

Raza de acţiune a rachetelor va fi extinsă la 800 de kilometri faţă de 300 de kilometri în prezent, a anunţat consilierul sud-coreean pentru securitatea naţională, Chun Yung-Woo.

"Principalul obiectiv este stoparea provocărilor militare ale Nordului", a declarat el.

Cu o astfel de rază de acţiune, rachetele sud-coreene vor putea atinge o parte din China şi din Japonia.

Statele Unite numără 28.500 de militari pe teritoriul sud-coreean şi îi garantează o "umbrelă nucleară" în caz de atac. În schimb, Seulul a acceptat să îşi limiteze raza de acţiune a rachetelor, în 2001, pentru a calma tensiunile în peninsulă.

Coreea de Sud s-a alăturat în acest an Regimului de control privind tehnologia rachetelor, un club informal care reuneşte 34 de ţări, în principal occidentale.

Dar în faţa ambiţiilor nucleare şi balistice ale Phenianului, Seulul pleda pentru o prelungire a razei de acţiune a rachetelor, iar negocierile s-au accelerat după lansarea ratată a unei rachete nord-coreene în aprilie.

Racheta trebuia să plaseze pe orbită un satelit de uz civil, potrivit Phenianului, dar Seulul, Washingtonul şi aliaţii lor au văzut în acest demers o nouă etapă de punere la punct a unei rachete cu focos nuclear, interzisă de rezoluţiile ONU.

Acordul anunţat duminică are ca scop "să asigure un răspuns mai complet la ameninţările legate de rachetele" din Nord, potrivit consilierul pentru securitate.

Analiştii apreciază că acest acord riscă să accelereza cursa înarmării în Asia de nord-est şi slăbeşte argumentele Seulului împotriva programului nuclear şi balistic al Nordului.

"Sudul are cu siguranţă dreptul de a se apăra de ameninţările Nordului", a declarat pentru AFP Yang Moo-Jin, de la universitatea de studii nord-coreene din Seul. "Dar acordul este o sabie cu două tăişuri şi contravine eforturilor de a reduce armele cu distrugere în masă".

Acesta ar putea declanşa "un cerc vicios" oferind Nordului pretextul unei înăspriri a poziţiei sale şi o rezistenţă mai mare în faţa apelurilor de a renunţa la programul său nuclear. 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici