Creditorii vor analiza în octombrie situaţia Greciei şi ar putea restructura datoria

Grupul Bruxelles - format din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Mecanismul European de Stabilitate - va începe să analizeze din octombrie stadiul reformelor din Grecia, urmând să fie aplicată şi o restructurare a datoriei suverane, afirmă surse europene.

Urmărește
308 afișări
Imaginea articolului Creditorii vor analiza în octombrie situaţia Greciei şi ar putea restructura datoria

Creditorii vor analiza în octombrie situaţia Greciei şi ar putea restructura datoria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Miniştrii de Finanţe ai ţărilor din zona euro vor discuta despre reformele necesare în Grecia cu ocazia reuniunii informale programate sâmbătă în Luxemburg. Dar implimentarea reformelor este imposibilă înaintea alegerilor parlamentare elene din 20 septembrie.

"În Grecia sunt programate alegeri. Trebuie să aşteptăm rezultatul", a declarat ministrul luxemburghez al Finanţelor, Pierre Gramegna, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

"Viitorul pas este o evaluare în luna octombrie. După această analiză, va trebui să discutăm despre restructurarea datoriei, pentru că există un consens că datoria suverană este prea mare. Cum să fie restructurată? Sunt diverse opinii", a explicat Gramegna, conform Reuters.

Oficialul luxemburghez a subliniat că este exclusă posibilitatea ştergerii parţiale a datoriei acumulate de Grecia la state din zona euro, totalul acesteia fiind acum de 196,8 miliarde de euro începând din anul 2010.

"Datoria poate fi flexibilizată prin extinderea perioadei de graţie, prin întârzierea plăţilor şi prin evitarea ... activării marjelor de ajustare", a subliniat Gramegna.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistenţă financiară, în valoare de 86 de miliarde de euro, care să permită rămânerea Greciei în zona euro. Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici