- Home
- Externe
- ZAGREB, (26.09.2015, 12:25)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CRIZA IMIGRANŢILOR: Croaţia a anulat blocada de la frontiera cu Serbia, la presiunile Uniunii Europene
Croaţia a acceptat vineri, sub presiunile exercitate de către UE, să anuleze blocada pe care a instituit-o la frontiera cu Serbia, care a condus la o deteriorare a relaţiilor bilaterale, în timp ce Ungaria şi-a anunţat intenţia fermă de a închide în curând uşa migranţilor din Croaţia, relatează AFP.
Urmărește
1582 afișări
CRIZA IMIGRANŢILOR: Croaţia a anulat blocada de la frontiera cu Serbia, la presiunile Uniunii Europene (Imagine: Sebastian Tataru/Mediafax Foto)
"Frontiera a fost deblocată la ora locală 17.00 (18.00, ora României). Toate vehiculele, indiferent de numerele lor de înmatriculare, pot intra în Croaţia", a anunţat Ministerul de Interne de la Zagreb.
Devenită o ţară de tranzit majoră în Balcani, după ce Budapesta a închis frontiera migranţilor venind dinspre Serbia, Croaţia şi-a închis săptămâna aceasta frontiera vehiculelor sârbeşti, în semn de protest faţă de afluxul de migranţi dinspre Serbia.
În faţa amplorii pe care a luat-o criza dintre cele două ţări - cea mai gravă de la conflictul armat din anii '90 -, Bruxellesul a somat vineri Zagrebul să prezinte "de urgenţă clarificări", îndemnând Croaţia să revină asupra deciziilor pe care le-a luat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un diplomat rus de rang înalt afirmă că Rusia este deschisă la orice discuţii de pace în Ucraina dacă Trump le iniţiază
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
-
România, eliminată din turneul final BJK Cup de Japonia după ce a cedat la dublu
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
Comisarul pentru Extinderea UE Johannes Hahn a îndemnat, la rândul său, Zagrebul să-şi revizuiască poziţia, subliniind într-o vizită la Belgrad că Europa are nevie de "stabilitate" în Balcani, în faţa crizei migraţiei.
La două zile de la summitul excepţional dedicat acestei crize, în care Cei 28 au convenit să consolideze frontierele externe ale UE şi să ofere un ajutor umanitar vecinilor lor, fluxul refugiaţilor care încearcă să ajungă în vestul Europei prin Blacani rămâne important.
Zagrebul a anunţat că a înregistrat 8.500 de noi migranţi joi, ridicând la 55.000 numărul celor care au tranzitat ţara de când Ungaria şi-a închis frontiera cu Serbia, pe 15 septembrie.
Aproape toţi migranţii care sosesc în Croaţia trec după aceea în Ungaria, după care ajung, printr-un coridor de facto, la frontiera cu Austria, iar de acolo în Germania.
"Oamenii să fie împiedicaţi să treacă"
Adeptul unei linii dure, premierul populist ungur Viktor Orban a instalat deja sârmă ghimpată pe o lungime de 41 de kilometri din frontiera cu Croaţia şi a anunţat vineri că vrea să o închidă ermetic împotriva refugiaţilor.
"Instalarea unei protecţii la frontiera cu Serbia a atins obiectivele pe care ni le-am dat. Este de datoria noastră să facem acelaşi lucru la frontiera cu Croaţia", a declarat el într-o conferinţă de presă la Viena, unde a fost primit de către cancelarul Werner Faymann.
Orban, care rămâne inflexibil în privinţa problemei de fond, a subliniat că vrea să obţină, în prealabil, susţinerea cât mai multor parteneri internaţionali.
El intenţionează să se întâlnească cu secretarul general al ONU Ban Ki-moon la New York, săptămâna viitoare, în cadrul Adunării Generale a ONU, şi să efectueze vizite "în alte ţări".
"Experienţa de la frontiera sârbă arată că este necesar să obţinem o susţinere înainte să închidem o frontieră", a recunoscut el.
Această închidere a fost dur denunţată de către numeroase ţări, iar imaginile cu migranţi blocaţi de gardul de sârmă ghimpată au făcut înconjurul lumii.
Taxă pe tranzacţiile financiare
Însă un număr tot mai mare de lideri apreciază, în prezent, mai mult sau mai puţin deschis, că Ungaria îşi îndeplineşte rolul de apărătoare a frontierei zonei Schengen, în faţa ambiguităţilor UE şi incapacităţii acesteia de a controla fluxul de migranţi care sosesc în Grecia din Turcia.
După liderul CSU - aripa bavareză a formaţiunii cancelarului german Angela Merkel -, vicecancelarul conservator austriac Reinhold Mitterlehner şi-a exprimat, la rândul său, susţinerea faţă de Orban.
"Viktor Orban nu se înşală prea tare atunci când apreciază că UE trebuie să-i spună ceea ce aşteaptă cu adevărat de la el. Trebuie să protejeze frontiera UE? Ori Acordurile de la Dublin sunt caduce? Domnul Orban este primul expus" fluxului migraţiei, a declarat el pentru cotidianul Die Presse.
Într-o vizită la Beremend, la frontiera dintre Croaţia şi Ungaria, adjunctul secretarului general al ONU Philippe Douste-Blazy a pledat, vineri, pentru introducerea unei taxe europene asupra tranzacţiilor financiare în vederea finanţării găzduirii refugiaţilor politici şi ajutorării ţărilor în curs de dezvoltare, de unde sunt originari imigranţii economici.
Berlinul a apreciat că 30% dintre persoanele care se declară sirieni la înregistrare - pentru a obţine statutul de refugiat în Germania - de fapt nu sunt sirieni.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Primarul Londrei susține că Trump l-a atacat în mod repetat referitor la etnia şi religia sa
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe