CRIZA IMIGRANŢILOR: Tatăl celor doi băieţi care s-au înecat se pregăteşte să le ducă trupurile înapoi acasă, în Siria - FOTO

Tatăl îndurerat al celor doi băieţi sirieni - care s-au înecat împreună cu mama lor şi alţi imigranţi în timp ce încercau să ajungă în Grecia - le-a identificat joi trupurile neînsufleţite şi se pregătea să-i ducă înapoi în oraşul lor natal, Kobane, relatează Reuters în pagina electronică.

Urmărește
1928 afișări
Imaginea articolului CRIZA IMIGRANŢILOR: Tatăl celor doi băieţi care s-au înecat se pregăteşte să le ducă trupurile înapoi acasă, în Siria - FOTO

CRIZA IMIGRANŢILOR: Tatăl celor doi băieţi care s-au înecat se pregăteşte să le ducă trupurile înapoi acasă, în Siria

Abdullah Kurdi a izbucnit în lacrimi după ce a ieşit din morga oraşului Mugla, lângă Bodrum, unde a fost adus la ţărm, miercuri, corpul neînsufeţit al fiului său Aylan, în vârstă de trei ani.

O fotografie cu corpul mic al băiatului - în care apare îmbrăcat într-un tricou roşu aprins şi pataloni scurţi, cu faţa în jos în nisip - a fost publicată în ziarele din întreaga lume, declanşând un val de simpatie faţă de refugiaţi şi, totodată, de indignare faţă de percepţia unei lipse de acţiune din partea ţărilor civilizate de a-i salva.

Fratele lui Aylan - Galip, în vârstă de cinci ani, şi mama lor, Rehan, în vârstă de 35 de ani, s-au aflat printre cele 12 persoane - inclusiv alţi copii - care au murit după ce două bărci s-au răsturnat în timp ce încercau să ajungă pe Insula elenă Kos.

"Noi vrem ca întreaga lume să vadă lucrurile care ni s-au întâmplat nouă, aici, în ţara în care ne-am refugiat pentru a scăpa de războiul din patria noastră", a declarat Abdullah pentru jurnalişti.

"Vrem ca lumea să-şi îndrepte atenţia asupra noastră, pentru ca să poată împiedica să li se întâmple şi altora acelaşi lucru. Fie ca această (tragedie) să fie ultima", a spus el.

Într-o declaraţie dată poliţiei, obţinută de către ziarul Hurriyet, Abdullah a declarat că a plătit în două rânduri călăuze pentru ca să-l ducă pe el şi pe membrii familiei sale în Grecia, dar că eforturile lor au eşuat. Ei au hotărât, atunci, să ia o barcă şi să tragă la vâsle, dar aceasta a început să ia apă, iar după ce oamenii s-au ridicat în picioare, panicaţi, barca s-a răsturnat.

"O ţineam pe soţia mea de mână. Copiii mei mi-au alunecat din mână. Am încercat să ne ţinem de barcă", a spus el în această declaraţie. "Toată lumea ţipa în întunericul ca smoala. Nu am putut să-mi fac vocea auzită soţiei şi copiilor mei".

Imaginea cu Aylan, înecat în largul uneia dintre cele mai populare staţiuni balneare din Turcia, a devenit "virală" pe reţele de socializare şi a crescut presiunea asupra liderilor europeni.

"Ţările europene, care au transformat Mediterana - leagănul unora dintre cele mai vechi civilizaţii ale lumii - într-un cimitir pentru refugiaţi, împărtăşesc păcatul pentru fiecare refugiat care-şi pierde viaţa", a declarat preşedintele turc Tayyip Erdogan.

Premierul francez Manuel Valls a scris, într-un mesaj postat pe Twitter, "avea un nume: Aylan Kurdi. Este urgent să se acţioneze. Este urgentă o mobilizare europeană".

Familia lui Abdullah încerca să migreze în Canada, după ce a fugit din Kobane, un oraş devastat de război - o dezvăluire care a pus Guvernul conservator canadian sub "tirul" oponenţilor săi politici.

Abdullah a declarat că oficiali canadieni i-au oferit acum cetăţenia, după ce au văzut ce s-a întâmplat, dar că a refuzat-o.

Familia sa a depus o cerere în vederea obţinerii statutului de refugiaţi, sponsorizată privat, către autorităţile canadiene, dar care a fost respinsă în iunie din cauza complicaţiilor pe care le întâmpină cererile în Turcia, a declarat Teema Kurdi, sora lui Abdullah, o rezidentă la Vancuver, citată de ziarul canadian National Post.

"Am încercat să-i sponsorizez şi m-au ajutat prieteni şi vecini cu depozite la bancă, dar nu i-am putut scoate de acolo şi de aceea s-au urcat în barcă", a spus ea.

"Le plăteam inclusiv chiria în Turcia, dar felul în care îi tratează pe sirieni, acolo, este oribil".

- Şi alţi copii s-au înecat

Turcia a fost lăudată de comunitatea internaţională pentru că a acceptat două miliane de refugiaţi sirieni de când a început războiul civil sirian, în martie 2011, şi pentru că a cheltuit şase miliarde de dolari cu primirea lor. Doar 400 de milioane de dolari provin din ajutoare străine.

Însă a avertizat că şi-a atins capacitatea maximă, iar mii de oameni pleacă, acum, în călătorii periculoase cu barca, din Turcia către Grecia, în încercarea de ajunge în Europa.

Oficiali din domeniul securităţii din Mugla au declarat că trupurile celor doi fii ai lui Abdullah şi al soţiei acestuia vor fi conduse, cu avionul, via Istanbul, către oraşul Sanliurfa (sud-est), de unde urmează să ia drumul către oraşul sirian de frontieră Kobane.

Kobane, oraşul natal al familiei, a fost, în ultimul an, teatrul unor confruntări armate intense. În ultimele luni, forţele kurde din regiune au încercat să respingă tentative ale grupării Statul Islamic (SI) de a recuceri oraşul.

Zeci de mii de sirieni care fug din calea războiului din ţara lor au venit pe coastele de la Egeea ale Turciei, în această vară, pentru a pleca, în bărci, către Grecia.

Armata turcă a anunţat că echipele sale de căutare şi salvare au salvat sute de imigranţi, de pe mare, în zona dintre Turcia şi insulele greceşti, în ultimele zile.

Cele două bărci care s-au răsturnat în timp ce se îndreptau către Kos aveau la bord 23 de oameni şi tocmai plecaseră din zona Akyarlar a Peninsulei Bodrum, a declarat un oficial din cadrul Marinei.

Autorităţile locale au arestat patru suspecţi de trafic cu refugiaţi sirieni, potrivit agenţiei Dogan.

Una dintre supravieţuitoare, Zeynep Abbas Hadi, a leşinat după ce văzut trupurile celor doi copii ai ei - în vârstă de 9 şi 11 ani -, într-o înregistrare postată pe site-ul agenţiei Dogan. Fiica sa în vârstă de şapte ani a supravieţuit, a precizat agenţia.

Alt supravieţuitor, sirianul Omer Mohsin, a declarat că a înotat până la ţărm imediat după ce s-a scufundat barca, la ora locală 2.00 (2.00, ora României) şi că acum îşi caută fratele, dat dispărut.

"Urmau să fie zece persoane în barca aceea, dar ei (traficanţii de imigranţi) au urcat 17 oameni în ea. Eu şi cu fratele meu am plătit 2.050 de euro fiecare", a declarat el, citat de Dogan pe site.

În înregistrarea video apare şi corpul altui copil, despre care se crede că este fratele lui Aylan, de asemenea întins pe nisip.

Nilufer Demir, fotograful de la Dogan care făcut fotografia cu Aylan, a declarat pentru postul CNN Turk că, "atunci când mi-am dat seama că nu mai era nimic de făcut pentru a-l readuce pe acel băiat la viaţă, a trebuit să-l fotografiez... pentru a arăta tragedia".

"Eu sper că impactul pe care l-a creat această fotografie să ajute la găsirea unei soluţii", a spus el.

Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) estimează că aproximativ 160.000 de imigranţi au sosit în Grecia pe mare, din 2014. În iulie, peste 50.000 de oameni, cei mai mulţi sirieni, au ajuns în Grecia, faţă de 43.400 câţi au venit în tot anul 2014.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici