- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O nouă explozie şi un incendiu la centrala Fukushima. Substanţe radioactive au fost eliberate direct în atmosferă - VIDEO
Criza nucleară se agrava, marţi, în Japonia după o nouă explozie şi un incendiu la centrala Fukushima 1, unde accidentele se succed după cutremurul puternic produs vineri, care s-a soldat probabil cu moartea a 10.000 de persoane.
O nouă explozie şi un incendiu la centrala Fukushima (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Substanţe radioactive au fost eliberate direct în atmosferă, în urma incendiului de la reactorul 4 al centralei nucleare Fukushima 1, a confirmat, marţi, la Viena, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).
"Autorităţile japoneze au informat, astăzi (marţi), AIEA, la ora 4.50 (5.50, ora României), că, la bazinul de combustibil folosit al reactorului 4 al centralei Fukushima Daiichi, era un incendiu şi că erau eliberate, direct în atmosferă, emisii radioactive", a adăugat Agenţia ONU într-un comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
Incendiul de la reactorul 4 este "aparent stins", au anunţat marţi mai multe publicaţii japoneze. "Incendiul care s-a produs la etajul patru al al reactorului 4 este aparent stins", a anunţat agenţia Jiji.
Autorităţile japoneze au informat AIEA că s-a produs o explozie, către ora 6.20 (7.20, ora României) la reactorul 2 al aceleiaşi centrale, care ar fi putut fi provocată de hidrogen, potrivit agenţiei.
"La faţa locului au fost semnalate niveluri (de radioactivitate) de până la 400 de milisievert pe oră", a adăugat AIEA.
Observaţiile medicale arată că, începând de la un nivel de 100 de milisievert ajuns în corpul uman, se înregistrează o creşetere a numărului cancerelor.
Agenţia ONU "încearcă să obţină infromaţii suplimentare asupra situaţiei, continuă să menţină contactul cu autorităţile japoneze şi urmăreşte situaţia".
Premierul japonez, Naoto Kan, a anunţat anterior că nivelul radiaţiilor a "crescut în mod considerabil", la Centrala Nucleară Fukushima 1.
Kan a cerut persoanelor care locuiesc pe o rază de 30 de kilometri în jurul centralei, avariată de cutremurul de vineri, să rămână închise în casă.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano, a declarat că hidrogenul care a fost eliberat în atmosferă poartă substanţe radioactive. Dar "trebuie să ne păstrăm cumpătul, pentru că nu combustibilul nuclear este cel care arde", a declarat purtătorul de cuvânt.
- Nivel de radioactivitate ridicat în prefectura Ibaraki, situată între Fukushima şi Tokyo
Un nivel de radioactivitate superior valorii normale a fost măsurat în prefectura Ibaraki, situată între Fukushima, unde se află centrala nucleară avariată, şi Tokyo, a afirmat agenţia japoneză Kyodo.
Prefectura Ibaraki este situată pe coasta Pacificului, la sud de Fukushima şi la peste 100 de kilometri nord-est de Tokyo. Cu 35 de milioane de locuitori, Tokyo reprezintă metropola cea mai populată din lume.
- Nivelul de radioactivitate a scăzut la Tokyo
Nivelul de radioactivitate a scăzut marţi după-amiază la Tokyo, după ce crescuse peste limita normală din cauza emanaţiilor de la centrala Fukushima, a anunţat municipalitatea.
Nivelul "aproape a revenit la normal. Dar noi trebuie să continuăm să îl supraveghem atent", a declarat un oficial, Keiichi Nakaya.
Acesta a scăzut la o medie de 0,075 microsievert pe oră la prânz. Cu patru ore mai devreme se înregistrau 0,809 microsievert pe oră în capitală, situată la 250 de kilometri distanţă de centrală. Nivelul normal este de aproximativ 0,035/0,036 microsievert.
Municipalitatea a declarat că, în pofida creşterii, nivelul din cursul dimineţii era prea scăzut pentru a putea afecta sănătatea umană.
Prin comparaţie, o radiaţie cu raze X emite o doză de aproximativ 20 de microsievert.
- Guvernul japonez interzice zborurile deasupra centralei Fukushima 1
Guvernul japonez a impus o zonă de interdicţie aeriană pe o rază de 30 de kilometri în jurul centralei nucleare Fukushima Daiichi, "din cauza radiaţiilor depistate în urma exploziilor" care au afectat instalaţia, a anunţat marţi ministrul nipon al Transporturilor, citat de CNN.
Potrivit New Yort Times, care citează declaraţii guvernamentale, majoritatea celor 800 de angajaţi de la această centrală au fost evacuaţi, rămânând doar 50 dintre ei care depun eforturi disperate pentru a răci reactoarele cu apă de mare.
- Uşoară creştere a temperaturii în reactoarele 5 şi 6 ale centralei
O uşoară creştere a temperaturii a fost înregistrată în reactoarele 5 şi 6 ale centralei nucleare Fukushima 1 (nord-vestul Japoniei), avariată în urma cutremurului de vineri, a explicat marţi un purtător de cuvânt al Guvernului, relatează AFP.
"Am observat o uşoară creştere a temperaturii în reactoarele 5 şi 6", a declarat Yukio Edano.
Aceste două unităţi erau oprite şi se aflau în mentenanţă în momentul seismului. Acestea conţin combustibil folosit.
Această uşoară încălzire ar putea fi provocată de o problemă a sistemului de răcire, potrivit experţilor.
Imposibilitatea de a răci combustibilul a provocat deja mai multe probleme grave, care au condus la explozii, în clădirile care adăpostesc reactoarele 1,2 şi 3.
Centrala Fukushima 1, care alimentează în mod normal regiunea Tokyo şi Sendai, are şase reactoare, care datează din anii '70.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO