CRONOLOGIE: Negocierile directe israeliano-palestiniene începând din 1993

Reluarea negocierilor directe israeliano-palestiniene, luni seara, la Washington, a fost precedată de alte momente-cheie ale reglementării conflictului dintre cele două părţi, mai jos fiind prezentată o cronologie a acestora începând de la discuţiile de pace iniţiate la Oslo, în 1993.

Urmărește
489 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Negocierile directe israeliano-palestiniene începând din 1993

CRONOLOGIE: Negocierile directe israeliano-palestiniene începând din 1993 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

- 13 septembrie 1993: După şase luni de negocieri la Oslo, Israelul şi Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OLP) se recunosc reciproc şi semnează la Washington o declaraţie de principii cu privire la o autonomie palestiniană tranzitorie pentru o perioadă de cinci ani. Premierul israelian Yitzhak Rabin şi liderul palestinian Yasser Arafat îşi strâng mâna într-un gest istoric.

- 4 mai 1994: Acord privind autonomia Fâşiei Gaza şi Ierihon (Cisiordania) semnat la Cairo. Israelul evacuează 70% din Fâşia Gaza şi enclava Ierihon.

- 28 septembrie 1995: La Washington, acord interimar (Oslo II) privind extinderea autonomiei în Cisiordania, prevăzând o serie de retrageri israeliene.

- 23 octombrie 1998: La Wye Plantation (Statele Unite), acord interimar cu privire la modalităţile unei retrageri israeliene de pe o porţiune de 13% din Cisiordania.

- 11-25 iulie 2000: La summitul de la Camp David (Statele Unite), palestinienii şi israelienii nu reuşesc să se înţeleagă în privinţa problemei Ierusalimului şi refugiaţilor din 1948. Două luni mai târziu izbucneşte cea de-a doua Intifadă, revoltă palestiniană.

- Ianuarie 2001: Discuţii la Taba (Egipt) pe baza planului preşedintelui american Bill Clinton. O lună mai târziu, premierul israelian Ehud Barak va fi învins în alegeri de către liderul dreptei Ariel Sharon.

- 30 aprilie 2003: Este publicată o foaie de parcurs elaborată de Cvartetul pentru Orientul Mijlociu (Statele Unite, Rusia, Uniunea Europeană şi ONU) care prevede crearea unui stat palestinian până la în 2005 după încheierea violenţelor palestiniene şi îngheţarea colonizării israeliene.

- 27 noiembrie 2007: La Annapolis (Statele Unite), Israelul şi Autoritatea Palestiniană încearcă să ajungă la un acord de pace până la sfârşitul anului 2008.

- Decembrie 2008-ianuarie 2009: Operaţiune militară israeliană în Fâşia Gaza. Autoritatea Palestiniană se retrage de la negocieri în semn de prostest.

- 2 septembrie 2010: La Washington, reluare a unor negocieri directe. Dialogul dintre preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas şi premierul israelian Benjamin Netanyahu se întrerupe după ce Israelul a reluat, pe 26 septembrie, colonizarea în teritoriile ocupate.

- 7 decembrie 2010: Washingtonul renunţă să facă din îngheţarea colonizării în Cisiordania o condiţie prealabilă pentru negocierile directe. Palestinienii continuă să ceară îngheţarea totală a colonizării în Cisiordania şi Ierusalimul de Est.

- 19 mai 2011: Preşedintele american Barack Obama se pronunţă în favoarea unui stat palestinian pe baza frontierelor din 1967, adică Cisiordania, Fâşia Gaza şi Ierusalimul de Est. Netanyahu exclude de tot ideea "retragerii la liniile din 1967".

- 17 aprilie 2012: Abbas îndeamnă Israelul la reluarea negocierilor pe baza liniilor dinainte de iunie 1967, cu "mici schimburi teritoriale şi reciproc agreate" şi îngheţarea colonizării, inclusiv în Ierusalimul de Est anexat, într-o scrisoare trimisă lui Netanyahu.

- 30 aprilie 2013: Liga Arabă îşi reformulează iniţiativa de pace din 2002, validând de-acum principiul unui schimb de teritorii între Israel şi palestinieni, sub auspiciile Statelor Unite.

- 19 iulie 2013: Secretarul de Stat american anunţă că s-a ajuns la un acord de bază pentru reluarea negocierilor între israelieni şi palestinieni, la capătul celei de-a şasea călătorii în regiune.

- 28 iulie 2013: Guvernul israelian aprobă eliberarea unor deţinuţi palestinieni, potrivit postul public de radio.

Se anunţă reluarea negocierilor directe, la Washington, începând de luni seara.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici