CRONOLOGIE: Principalele date ale crizei nucleare iraniene

Grupul 5+1 şi Iranul au decis să se întâlnească la nivel de experţi la 17 şi 18 martie la Istanbul, iar apoi să aibă o reuniune politică la 5 şi 6 aprilie la Almati, la finalul unei reuniuni de două zile în Kazahstan, miercuri, relatează AFP, care prezintă datele-cheie ale crizei nucleare iraniene.

Urmărește
182 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Principalele date ale crizei nucleare iraniene

CRONOLOGIE: Principalele date ale crizei nucleare iraniene (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

2005

- 8 august: Iranul reia activităţile nucleare în uzina de conversie a uraniului de la Ispahan (centru), suspendate în 2004 în urma unui acord cu UE-3 (Franţa, Germania, Marea Britanie).

2006

- 10 ianuarie: Iranul rupe sigiile de la mai multe centre de cercetare nucleară.

- 11 aprilie: Iranul anunţă, pentru prima dată, că a procedat la îmbogăţirea de uraniu (la nivelul de 3,5% iar ulterior, în mai, la nivelul de 4,8%).

- 23 decembrie: Sancţiuni economice din partea ONU (ce vor fi consolidate în 2007 şi 2008).

2007

- 9 aprilie: Iranul anunţă că a trecut la îmbogăţirea uraniului la scară industrială.

2009

- 9 aprilie: Iranul începe construcţia primei sale uzine de fabricare de combustibil nuclear, la Ispahan.

- 25-28 septembrie: Dezvăluirea construirii unei instalaţii secrete de îmbogăţire a uraniului, la Fordo (centru).

- 27 noiembrie: Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) condamnă Iranul pentru programul său nuclear.

2010

- 9 februarie: Iranul începe producţia de uraniu îmbogăţit la nivelul de 20%.

- 9 iunie: ONU extinde sancţiunile, exemplu urmat de Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE).

2011

- 22 ianuarie: Nou eşec al negocierilor Iran-Grupul 5+1, reluate în decembrie, la Geneva, după 14 luni de întrerupere.

- 8 noiembrie: AIEA evocă o "posibilă dimensiune militară" a programului nuclear iranian.

- 31 decembrie: Sancţiuni americane consolidate împotriva sectorului financiar iranian.

2012

- 23 ianuarie: Dublu embargo UE asupra petrolului şi Băncii centrale iraniene.

- 15 februarie: Iranul anunţă că produce combustibil îmbogăţit la nivelul de 20% pentru reactorul de cercetare de la Teheran şi că pune în funcţiune 3.000 de noi centrifuge la Natanz, la sud de Teheran (peste 12.000, în total).

- 23-24 mai: Grupul 5+1 cere Teheranului, la Bagdad, să suspende îmbogăţirea uraniului peste nivelul de 5% şi să transfere în afara ţării stocul actual de aproximativ 100 de kilograme de uraniu îmbogăţit la nivelul de 20%. Iranul îşi reafirmă dreptul de a îmbogăţi uraniu, dar se declară de acord cu abordarea problemei îmbogăţirii uraniului la nivelul de 20%.

- 8 iunie: Negocieri AIEA-Iran la Viena. Teheranul refuză din nou accesul la instalaţia de la Parchin, la aproximativ 30 de kilometri sud de capitală.

- 1 iulie: Intrarea în vigoare a embargoului petrolier impus de către UE.

- 12 iulie: Sancţiuni financiare americane consolidate împotriva a peste 50 de entităţi din Iran.

- 24 august: Reluarea negocierilor Iran-AIEA. Nu se încheie niciun acord, deoarece AIEA nu a obţinut un acces necondiţionat la anumite instalaţii.

- 15 octombrie: UE consolidează sancţiunile financiare şi comerciale împotriva Iranului.

- 16 noiembrie: Potrivit unui raport AIEA, Iranul a finalizat instalaţia de la Fordo, crescându-şi astfel în mod consistent capacitatea de a îmbogăţi uraniu.

- 30 noiembrie: Noi sancţiuni americane.

2013

- 16 şi 17 ianuarie: Eşec al negocierilor AIEA-Iran, la Teheran.

- 12-14 februarie: AIEA şi Iranul nu reuşesc să ajungă la un acord, în special din cauza unei blocări a accesului la baza militară de la Parchin.

- 12 februarie: Iranul a început să instaleze centrifuge mai moderne la instalaţia de la Natanz, la începutul lui februarie, anunţă AIEA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici