Crucea Roşie vrea să stabilească relaţii cu gruparea Stat Islamic, pentru a oferi ajutor în zonele controlate

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a anunţat că încearcă să stabilească relaţii cu gruparea Stat Islamic, în speranţa că va putea oferi ajutor celor zece milioane de persoane care trăiesc pe teritoriul aflat sub controlul său, relatează AFP în pagina online.

Urmărește
341 afișări
Imaginea articolului Crucea Roşie vrea să stabilească relaţii cu gruparea Stat Islamic, pentru a oferi ajutor în zonele controlate

Crucea Roşie vrea să stabilească relaţii cu gruparea Stat Islamic, pentru a oferi ajutor în zonele controlate

"Da, sigur că încercăm să construim o relaţie" cu gruparea Stat Islamic, a declarat directorul general al CICR, Yves Daccord, într-un interviu pentru AFP.

"Avem o viziune clar umanitară. În primul rând, vedem zece milioane de oameni. Zece milioane sub controlul grupării Stat Islamic (în Irak şi Siria). Suntem interesaţi de aceşti zece milioane de oameni. Ce se întâmplă cu ei? Care sunt problemele lor", a precizat el.

Apariţia grupărilor armate, care uneori ignoră nevoia de ajutor, este unul dintre pericolele cu care se confruntă CICR, a adăugat Daccord, înaintea unei reuniuni la Geneva privind provocările angajaţilor umanitari.

Organizaţiile care vor să ajute civilii afectaţi de conflicte vor fi tot mai nevoite să creeze legături cu astfel de grupări, indiferent de ideologia lor, a mai spus el.

"Nu poţi veni de la Geneva" şi să te aştepţi ca grupările armate să te lase să acţionezi. "Nu eşti acceptat de Boko Haram sau de grupări armate din Siria într-o singură zi. Durează mult timp şi trebuie să ai oamenii potriviţi", a adăugat acesta.

Daccord a explicat că a durat câţiva ani pentru ca Boko Haram să permită CICR să lucreze în fieful grupării extremiste din nord-estul Nigeriei.

Pentru a activa în zone controlate de Boko Haram sau de gruparea SI, o organizaţie trebuie să fie considerată total "non-partizană", a adăugat el.

De la atacuri asupra spitalelor până la răpirea angajaţilor umanitari, CICR a avertizat cu privire la spaţiul tot mai mic în care pot activa agenţiile umanitare.

Daccord a apreciat că este dificil de comparat situaţia din prezent cu trecutul, în ceea ce priveşte pericolele cu care se confruntă angajaţii umanitari. El a subliniat că în Siria, devastată de peste patru ani de război civil, Crucea Roşie a suferit pierderi fără precedent, 49 de voluntari de la Semiluna Roşie Siriană fiind ucişi.

Angajaţi ai Crucii Roşii sunt de asemenea ţinuţi ostatici în Siria şi Yemen, unde câţiva membri ai organizaţiei au fost de asemenea ucişi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici