- Home
- Externe
- CHIŞINĂU, (27.07.2017, 14:46)
- Andrei Ionascu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Curtea Constituţională din Republica Moldova a invalidat organizarea unui referendum consultativ prin care Igor Dodon voia să transforme ţara din republică parlamentară în una prezidenţială. REACŢIA lui Dodon
Curtea Constituţională din Republica Moldova a invalidat joi decretul preşedintelui Igor Dodon cu privire la convocarea unui referendum consultativ în luna septembrie, prin care Dodon voia să transforme ţara din republică parlamentară în una prezidenţială, relatează site-ul Radio Chişinău.
Urmărește
886 afișări
Curtea Constituţională din Republica Moldova a invalidat organizarea unui referendum consultativ prin care Igor Dodon voia să transforme ţara din republică parlamentară în una prezidenţială
Dodon consideră "absolut necesară" atribuirea unor drepturi suplimentare preşedintelui ţării de dizolvare a Parlamentului şi declanşarea alegerilor parlamentare anticipate.
În schimb, Curtea Constituţională a hotărât că întrebările la care urmau să răspundă cetăţenii depăşesc competenţele şefului statului, iar prin semnarea decretului respectiv Igor Dodon a încălcat legea fundamentală.
Decretul semnat de Igor Dodon prevedea că referendumul urma să se desfăşoare la 24 septembrie, iar cetăţenii ar fi trebuit să răspundă la patru întrebări din domenii diferite.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
"Curtea menţionează că mandatul popular în sine nu modifică competenţele constituţionale ale şefului statului şi nu presupune acordarea puterii discreţionare de dizolvare a Parlamentului. Curtea subliniază că cumularea cazurilor specifice existente de dizolvare cu altele noi, ar putea fi interpretată ca şi oferind preşedintelui dreptul de a utiliza instrumentul dizolvării Parlamentului drept unealtă de promovare a politicilor de partid, în contradicţie cu rolul său de putere neutră în cadrul actualului regim parlamentar", a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Tudor Panţâru.
Întrebările din propunerea de referendum se mai refereau şi la abrogarea legii care prevede transformarea în datorie publică a unui miliard de dolari delapidat din sistemul bancar moldovenesc, la diminuarea numărului de deputaţi şi la predarea în şcoli a disciplinei "Istoria Moldovei".
Curtea Constituţională a mai declarat ca fiind neconstituţional şi un articol din Codul Electoral care prevede că preşedintele poate iniţia referendumuri de toate tipurile, nu doar consultative, dar şi constituţionale. Acest articol contravine Constituţiei, care îl limitează pe preşedinte la iniţierea referendumurilor de tip consultativ, a precizat preşedintele Curţii, Tudor Panţâru.
Preşedintele Republicii Moldova critică decizia Curţii Constituţionale privind referendumul
Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a criticat, joi, decizia Curţii Constituţionale de a invalida decretul cu privire la convocarea unui referendum consultativ în luna septembrie şi a ameninţat cu acţiuni de protest, relatează site-ul Radio Chişinău.
"Decizia Curţii Constituţionale este o sfidare în adresa cetăţenilor şi a libertăţii lor de a se expune pe subiecte de interes naţional. La modul practic, CC-ul a redus rolul cetăţenilor statului la nivel de simpli alegători, cu utilitate strict electorală, fără capacitate de a interveni şi de a se manifesta prin plebiscit în perioada dintre scrutine. Prin decizia de azi, Curtea Constituţională a demonstrat o dată în plus că este profund politizată, părtinitoare şi supusă în mod vădit anumitor influenţe ideologice", a scris Dodon pe contul de Facebook.
Preşedintele moldovean insinuează că anularea referendumului ar fi fost făcută la sugestia guvernării, dar şi pentru că membrii Curţii Constituţionale sunt cetăţeni români.
"Ceea ce era de demonstrat: majoritatea parlamentară şi partidele de dreapta-unioniste se tem de referendumul pro-Moldova iniţiat de preşedinte. Şi au decis să blocheze acţiunile mele, trădîndu-şi din nou slăbiciunea şi teama. CC-ul a făcut uz de diverse acrobaţii juridice pentru a anula referendumul, probabil la sugestia guvernării, dar şi fiindcă membrii CC sunt cetăţeni români panicaţi de efectele sociale ale referendumului. Jurământul pentru obţinerea celei de-a doua cetăţenii se face simţit la fiecare decizie a membrilor Curţii", a mai spus Dodon.
Igor Dodon anunţă că nu va renunţa la iniţiativă şi ameninţă cu acţiuni de protest în luna septembrie.
"În ciuda deciziei antidemocratice şi sfidătoare a Curţii Constituţionale, menţionez că nu ne oprim în intenţia noastră de a consulta poporul pe chestiuni de importanţă naţonală. Vom veni cu alte iniţiative în acest sens. Convocăm mîine şedinţa Consilului Republican al PSRM unde vom lua o decizie în această privinţă. Nu exclud acţiuni în masă în luna septembrie pe 24, în susţinerea iniţiativei preşedintelui", a precizat preşedintele Republicii Moldova.
Potrivit Codului Electoral, şeful statului nu poate fi membru al unei formaţiuni politice sau să reprezinte interesele acesteia.
Citeşte şi: Comisia Europeană a lansat o nouă schemă de ajutor financiar pentru refugiaţii din Grecia
Citeşte şi: Franţa interzice angajarea membrilor familiei de către parlamentari, în urma scandalului Francois Fillon
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe