Curtea Supremă va decide dacă Theresa May poate iniţia procesul Brexit fără aprobarea Parlamentului

Curtea Supremă a Marii Britanii urmează să decidă marţi dacă Guvernul de la Londra are nevoie de aprobarea Parlamentului britanic pentru invocarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se iniţiează în mod formal procesul de Brexit.

Urmărește
2082 afișări
Imaginea articolului Curtea Supremă va decide dacă Theresa May poate iniţia procesul Brexit fără aprobarea Parlamentului

Curtea Supremă va decide dacă Theresa May poate iniţia procesul Brexit fără aprobarea Parlamentului (Imagine: Hepta)

Curtea Supremă din Marea Britanie va decide în jurul orei locale 9:30 (11:30, ora României) în privinţa unei cauze de referinţă, dacă May se poate folosi de puterile sale executive cunoscute drept ”prerogative regale” pentru a invoca Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona al UE şi va iniţia tratativele pentru Brexit.

Guvernul a făcut apel la decizia Înaltei Curţi de Justiţie de la Londra în care se stipula că premierul britanic nu poate invoca articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, fără acordul Parlamentului.

Anterior, premierul Theresa May a declarat că va invoca articolul 50 în jurul datei de 31 martie, pe baza unei prerogative regale care permite Guvernului de la Londra să retragă ţara din tratatele internaţionale.

Pe de altă parte, judecătorii au stabilit că "prerogativele Coroanei nu permit Guvernului" să iniţieze procesul de ieşire din UE.

Având în vedere importanţa acestui caz, toţi cei 11 membri ai Curţii Supreme vor participa la judecarea acestui apel, audierile urmând să înceapă luni, iar o decizie este aşteptată în luna ianuarie.

Cazul are şi implicaţii constituţionale majore în ceea ce priveşte echilibrul de putere între legislativ şi executiv.

Înalta Curte de Justiţie de la Londra a stabilit că procedura de ieşire din UE poate fi decisă doar de Parlament, dat fiind că referendumul din iunie nu a avut caracter obligatoriu. Guvernul Theresa May a sperat că va putea evita Parlamentul, astfel că a contestat decizia la Curtea Supremă de Justiţie, care va anunţa hotărârea definitivă în ianuarie.

Situaţia se poate transforma într-o problemă majoră pentru Theresa May, în contextul în care Parlamentul ar putea pune condiţii de genul menţinerii accesului Marii Britanii la piaţa internă a UE sau organizarea unui nou referendum pe tema acordului de părăsire a Blocului comunitar.

Premierul Marii Britanii speră să obţină un acord prin care să menţină accesul ţării la piaţa comunitară după Brexit, reducând însă contribuţiile bugetare şi alte obligaţii, inclusiv în materie de circulaţie liberă a cetăţenilor UE. Liderii europeni au atras atenţia că, în aceste condiţii, Marea Britanie nu va putea menţine accesul la piaţa comunitară.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici