„Nicio informaţie privind vreo anomalie tehnică nu a fost înregistrată de aparatele de bord”, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului, Ireneusz Szlag, care a prezentat presei un rezumat al analizelor celor trei cutii negre, care au înregistrat conversaţiile şi parametrii tehnici ai zborului.
Avionul de tip Tupolev-154 s-a prăbuşit în timp ce încerca să aterizeze lângă Smolensk, în condiţii de ceaţă. Toţi cei 96 de ocupanţi, între care preşedintele Kaczynski, soţia sa şi numeroşi oficiali polonezi de rang înalt, au murit în catastrofă.
Şeful Parchetului Militar, Krzysztof Parulski, a anunţat marţi că, împotriva unor militari polonezi, vor fi formulate „capete de acuzare”, refuzând să ofere alte precizări.
Potrivit unor surse apropiate anchetei, ar fi vorba despre responsabili cu organizarea zborului prezidenţial şi de formarea piloţilor militari.
Parulski a refuzat să citeze o dată pentru încheierea anchetei parchetului.
O Comisie guvernamentală poloneză, care anchetează cauzele catastrofei, fără să se pronunţe asupra responsabilităţilor, urmează să dea publicităţii raportul său, până la sfârşitul săptămânii.
De partea rusă, raportul definitiv al Comitetului Interguvernamental pentru Aviaţie (MAK), publicat în ianuarie, a atribuit Poloniei întreaga responsabilitate a accidentului. Acest raport a fost calificat ca „incomplet” de către premierul polonez, Donald Tusk.
Partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS, de opoziţie), condus de Jarolslaw Kaczynski, fratele geamăn al fostului preşedinte, acuză Rusia că este „principalul responsabil” al acestei catastrofe, pentru că a „falsificat depoziţiile” controlorilor de trafic aerian, care au „indus în eroare” piloţii aeronavei prezidenţiale.
Delegaţia poloneză se deplasa într-o vizită la Katin, lângă Smolensk, pentru a participa la ceremonia de marcare a 70 de ani de la masacrarea a mii de ofiţeri polonezi, executaţi în acel loc de NKVD, poliţia politică a lui Iosif Stalin.