CUTREMURE în Italia, cu magnitudinea peste 5. Cel puţin 15 oameni au murit. Un român a fost rănit - FOTO, VIDEO

Cutremure cu magnitudinea peste 5 au fost resimţite marţi în nord-estul Italiei, în Emilia-Romagna, regiune deja afectată în urmă cu zece zile de un seism soldat cu şase morţi şi mii de sinistraţi, a anunţat marţi Institutul de geofizică şi vulcanologie (INGV).

Urmărește
9013 afișări
Imaginea articolului CUTREMURE în Italia, cu magnitudinea peste 5. Cel puţin 15 oameni au murit. Un român a fost rănit - FOTO, VIDEO

CUTREMURE în Italia, cu magnitudinea peste 5 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 17:00 - Bilanţul seismului produs în nord-estul Italiei a ajuns la 15 morţi

Cel puţin 15 persoane au murit în cutremurul produs marţi dimineaţă în provincia italiană Modena, iar patru-cinci persoane sunt dispărute, anunţă Protecţia civilă italiană.

"Pentru moment, avem 15 victime confirmate şi patru-cinci persoane dispărute", precizează Protecţia civilă.

Conform autorităţilor din regiunea Emilia-Romagna, peste 5.000 de persoane au fost evacuate din locuinţe în urma cutremurului de marţi şi replicilor acestuia. Aproximativ 6.000 de persoane au solicitat asistenţă din partea autorităţilor.

UPDATE 15:10 - Cutremurul cu durată foarte mare şi cu magnitudinea peste 5 resimţit marţi la prânz în Emilia-Romagna, în nord-estul Italiei, a fost de fapt o serie de trei seisme a anunţat marţi Institutul naţional de geofizică şi vulcanologie (INGV).

INGV a precizat ulterior că a fost o secvenţă de trei cutremure produse între 10.56 GMT şi 11.01 GMT (13.56-14.01 ora României). Primul cutremur a avut magnitudinea de 5,3 şi hipocentrul la o adâncime de 6,8 kilometri. Al doilea a avut magnitudinea de 5,1, iar ultimul a fost, de asemenea, peste 5, dar institutul nu a precizat magnitudinea exactă.

UPDATE 15:00 - Un cetăţean român a fost rănit la un picior în cutremurul produs marţi dimineaţă în zona de Nord a Italiei, fiindu-i deja acordate îngrijirile medicale necesare, a precizat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al MAE, Ovidiu Dranga.

"În momentul de faţă, urmare a investigaţiilor făcute de consulatul nostru de la Milano, există un cetăţean român rănit în localitatea Mirandola. Numele lui este Popa Laurenţiu Danile, în vârstă de 44 de ani, care a suferit un accident uşor la un picior, el primind deja îngrijirile medicale necesare", a afirmat oficialul MAE.

El a arătat că, din informaţiile deţinute până în prezent de consulatele generale ale României de la Milano, Bologna şi Trieste, acesta este singurul caz al unui român victimă a cutremurului de marţi dimineaţă.

Pe de altă parte, oficialul MAE a arătat că există posibilitatea existenţei unor cetăţeni români sinistraţi în urma seismului, iar în prezent în zonele afectate se află deja echipe consulare trimise de misiunile României de la Bologna şi Trieste care încearcă identificarea unor astfel de cazuri şi să le acorde ajutorul necesar. O a treia echipă consulară de la Milano se va deplasa, de asemenea, în teren.

"Consulatele generale de la Bologna, Trieste şi Milano sunt în permanentă legătură cu autorităţile italiene pentru a afla informaţii despre cetăţenii români. Aceste detalii vor fi actualizate pe măsură ce vom avea informaţii suplimentare", a mai spus Dranga.

Cel puţin 11 persoane au murit marţi dimineaţă într-un cutremur puternic înregistrat în provincia Modena, cu o magnitudine de 5,8 grade potrivit primelor date ale Institutului naţional italian de Geofizică şi Vulcanologie, relatează postul RAI News24 în pagina electronică.

Două dintre cele şase victime sunt din Mirandola, unde o persoană a murit prinsă sub dărâmăturile locuinţei sale, iar alta sub dărâmăturile unui depozit industrial.

MAE informase, vineri, că în taberele special amenajate de autorităţile italiene pentru sinistraţii cutremurului produs în regiunea Emilia Romagna, săptămâna trecută, pe 20 mai, sunt cazaţi în jur de 50 de cetăţeni români.

UPDATE 14:10 - Nou cutremur cu magnitudinea peste 5

Potrivit datelor preliminare ale institutului, noul cutremur s-a produs la o adâncime de doar un kilometru. Seismul de durată foarte mare a fost resimţit de jurnaliştii televiziunilor de ştiri şi la protecţia civilă din Modena, unde birourile au fost evacuate, a declarat un purtător de cuvânt.

Trei persoane au murit la San Felice del Panaro în urma prăbuşirii unei uzine, două în localitatea apropiată Mirandola, una în Concordia şi alta în Finale, a anunţat comandantul carabinierilor din Modena, Salvatore Iannizzotto. Potrivi lui, un preot a decedat dar nu se ştie dacă din cauze medicale sau din cauza prăbuşirii clădirii.

În oraşul Mirandola mai multe biserici, între care catedrala au fost grav avariate. În toată zona, noul cutremur a provocat prăbuşirea clădirilor deja afectate de seismul cu magnitudinea 6 din 20 mai.

Potrivit Institutului naţional de geofizică şi vulcanologie, noul seism "cu magnitudinea de 5,8" s-a produs la ora 09.00 GMT (10.00 ora Romîniei), la o adâncime cuprinsă între cinci şi zece kilometri.

Cutremurul a fost resimţit în toată zona central-nordică a Italiei, de la Bolzano, în apropiere de frontiera cu Austria, până la Milano, a constatat un jurnalist al AFP, precum şi în Toscana, unde mai multe birouri publice au fost evacuate ca măsură de precauţie.

În oraşul Bologna, circulaţia trenurilor a fost întreruptă către Verona, Milano, cât şi către Mantova şi Modena, au anunţat căile ferate italiene.

Autorităţile au decis să efectueze evacuări până în Val d-Aoste, la frontiera cu Franţa şi foarte multe persoane au ieşit pe străzi. Momente de panică au fost înregistrate şi în Veneţia, unde o statuie a căzut, atingând uşor o persoană, în apropiere de Piazzale Roma, piaţa gării feroviare.

Centralele pompierilor şi protecţiei civile a fost asaltate de apeluri şi comunicaţiile telefonice au fost perturbate în minutele de după cutremur.

De zece zile, Italia a înregistrat numeroase seisme sau replici ale seismului din 20 mai, al cărui epicentrul a fost localizat în apropiere de Ferrara. În total 417 cutremure au fost înregistrate până luni, dintre care trei cu magnitudinea peste 5, potrivit presei.

În Emilia-Romagna (regiunea în care se află Modena şi Ferrara), 7.000 de persoane sunt asistate de aproximativ 1.400 de membri ai echipelor de salvare şi 89 de centre au fost instalate în şcoli, terenuri de sport sau hoteluri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici