- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Două cutremure, cu magnitudinea 8,6 şi 8,2, în Indonezia. ALERTELE DE TSUNAMI au început să fie retrase - IMAGINI DIN TIMPUL SEISMELOR
Un cutremur puternic cu magnitudinea de 8,6 a fost înregistrat miercuri în largul coastei occidentale a insulei indoneziene Sumatra, fiind emisă o alertă de tsunami în Oceanul Indian, au anunţat agenţiile de geofizică indoneziană şi americană. Seismul a fost urmat de un al doilea, cu o magnitudine de 8,2.
Două cutremure, cu magnitudinea 8,6 şi 8,2, în Indonezia. A fost emisă ALERTĂ DE TSUNAMI pentru întregul Ocean Indian - IMAGINI LIVE
Seismul s-a produs la ora 8.38 GMT (11.38, ora României), la o adâncime de 33 de kilometri şi la circa 430 de kilometri sud-vest de Banda Aceh, capitala provinciei Aceh din insula Sumatra, a precizat Institutul american de Geofizică (USGS).
Iniţial, Institutul american de Geofizică (USGS) a anunţat că magnitudinea seismului a fost de 8,9 grade.
O alertă de tsunami a fost emisă pentru întregul Ocean Indian, a precizat USGS.
UPDATE 16:30 - Centrul american de alertă în caz de tsunami cu sediul la Hawaii a anunţat că a ridicat alerta de tsunami pentru tot Oceanul Indian.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Autorităţile indoneziene au anulat alerta de tsunami, anunţă Agenţia indoneziană pentru fizica pământului, citată de AFP.
"Alerta de tsunami a fost anulată. Oamenii pot reveni la casele lor", a declarat directorul Agenţiei, Sri Woro B. Harijono, la postul Metro TV.
India a redus nivelul de alertă de tsunami în insulele Andaman şi Nicobar, situate în Oceanul Indian, şi a ridicat avertismentul pentru mai multe state de coastă, a anunţat Centrul indian de supraveghere a valurilor seismice.
UPDATE 16:10 - Centrul de alertă pentru tsunami din Hawaii a anunţat miercuri că a redus zona monitorizată în urma cutremurului cu magnitudinea de 8,6 care s-a produs anterior în largul Insulei indoneziene Sumatra, relatează AFP.
Potrivit oamenilor de ştiinţă americani, zona de impact a unui potenţial tsunami cuprinde în continuare Indonezia, India, Sri Lanka, Insulele Maldive şi teritoriul britanic Diego Garcia.
UPDATE 16:00 - Preşedintele indonezian Susilo Bambang Yudhoyono a declarat că situaţia din ţară este sub control, dar că anticipează că un tsunami încă ar putea să afecteze Indonezia.
În prezent, cel mai important lucru este ca indonezienii să fie asiguraţi că sunt în siguranţă, a subliniat Faizasyah, adăugând că au fost mobilizate echipe de căutare şi salvare. "Ceea ce este important este să le oferim încredere oamenilor că Guvernul se află alături de ei, că le asigurăm siguranţa", a declarat el pentru CNN.
Alerte de tsunami sunt în vigoare pentru încă o oră, a continuat Faizasyah, adăugând că zonele izolate ale ţării vor fi monitorizate îndeaproape în mod special. "Aşteptăm veşti din zonele izolate, dar sperăm să nu primim veşti proaste", a mai declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei indoneziene.
UPDATE 15:35 - Valuri cuprinse între 30 de centimetri şi un metru au fost semnalate în mai multe zone din Indonezia, cele mai mari fiind înregistrate în Meulaboh, conform Centrului pentru Alerte de Tsunami din Pacific, citat de CNN.
Premierul britanic, David Cameron, aflat în Indonezia, a declarat că ţara sa este pregătită să ofere asistenţă în caz de necesitate.
Un ordin de evacuare a populaţiei a fost emis pentru coasta Andaman din Thailanda, conform postului MCOT, afiliat CNN.
Directorul Centrului pentru Alerte de Tsunami, Somsak Khaosuwann, a îndemnat localnicii din provinciile Phuket, Krabi, Phang-nga, Ranong, Trang şi Satun să se îndrepte spre locuri mai înalte.
Conform MCOT, undele seismice au fost resimţite până în Bangkok, capitala Thailandei.
UPDATE 15:30 - Kenya a emis miercuri o alertă de tsunami ce vizează întreaga zonă de coastă a ţării, în urma cutremurului care a afectat Indonezia anterior, decizând închiderea şcolilor şi cerând populaţiei să se îndepărteze de plaje.
Un tsunami ar putea să afecteze coasta kenyană către ora locală 20.00 (20.00, ora României), a anunţat ministrul pentru Programe Speciale Esther Murugi, într-o conferinţă de presă.
UPDATE 14:50 - Autorităţile thailandeze au anunţat că un val de zece centimentri a ajuns pe o insulă de pe coasta de vest a ţării.
"Nu putem să fim nepăsători", a declarat directorul Centrului naţional de gestionare a catastrofelor, Somsak Khaosuwan, referindu-se în special la replicile numeroase generate de cutremurul iniţial.
UPDATE 14:10 - Un nou cutremur cu magnitudinea de 8,2 s-a produs miercuri, la ora 10.43 GMT (13.43 ora României) în largul insulei indoneziene Sumatra, relatează institutul american de geofizică USGS.
Noul cutremur, o replică a celui înregistrat la ora 08.38 GMT (11.38 ora României) a cărui magnitudine a fost revizuită de USGS la 8,6, s-a produs la 615 kilometri de Banda Aceh şi la o adâncime de 16,4 kilometri, potrivit datelor preliminare ale institutului american.
UPDATE13:30 - Un tsunami provocat de cutremurul puternic înregistrat miercuri în largul Indoneziei este puţin probabil, deoarece pământul s-a mişcat în plan orizontal, nu vertical, deci nu a dislocat volume mari de apă, a declarat un expert de la Institutul american de Geofizică (USGS), citat de BBC News Online.
Cutremurul a fost resimţit timp de cinci minute, către ora locală 15.38 (11.38, ora României), a declarat un jurnalist AFP la Banda Aceh.
"A început ca un cutremur slab, iar apoi a crescut în intensitate. Unii încercau să fugă (departe de litoral), alţii se roagă, iar copiii au intrat în panică atunci când profesorii au încercat să îi scoată din şcoli", a declarat acesta. "Există blocaje rutiere peste tot, pentru că oamenii încearcă să se îndepărteze de coaste", a adăugat jurnalistul.
Cutremurul a fost resimţit până în interiorul Indiei şi Thailandei, zguduind imobilele din Bangkok.
UPDATE 13:20 - Alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în Banda Aceh, capitala provinciei Aceh din insula Sumatra, iar locuitorii au început să se îndrepte spre zone mai înalte, relatează CNN.
Pana de curent şi plecarea locuitorilor din Banda Aceh, devastată de un cutremur în decembrie 2004, au fost anunţate de Sutopo Purwo Nugroho, un purtător de cuvânt al Agenţiei Naţionale indoneziene pentru Managementul Dezastrelor.
Impactul este în curs de evaluare, a precizat oficialul.
UPDATE 13:15 - Preşedintele indonezian a declarat miercuri că "nu există o ameninţare de tsunami pentru moment".
UPDATE 13:10 - O replică având magnitudinea de 6,5 s-a produs miercuri în Oceanul Indian, după cutremurul cu magnitudinea de 8,7 înregistrat cu puţin timp înainte, relatează site-ul abc.net.au.
Oficialii thailandezi au emis ordine de evacuare în staţiunile turistice Phuket şi Phangnga, precum şi în provinciile de coastă.
UPDATE 12:50 - Conform AFP, India, Thailanda şi Sri Lanka au lansat alerte de tsunami.
Centrul american pentru tsunami din Pacific a emis o alertă de tsunami pentru întregul Ocean Indian. "Seismele cu o asemenea magnitudine au potenţialul de a genera un tsunami distructiv de amploare, care poate afecta zonele de litoral din întregul bazin al Oceanului Indian", a avertizat Centrul într-un comunicat.
Avertizarea de tsunami precizează că India a lansat o alertă de tsunami privind insulele Andaman şi Nicobar, situate în Oceanul Indian. Centrul naţional indian de informaţii oceanice a lansat o alertă cod roşu privind cele două insule. Coastele din Andhra Pradesh şi Tamil Nadu, din sudul şi sud-estul ţării, au fost plasate sub supraveghere maximă.
Autorităţile thailandeze au lansat de asemenea o alertă de tsunami şi au cerut locuitorilor de pe litoralul Mării Andaman să evacueze zona. "Oamenii care locuiesc pe coasta Andaman trebuie să se deplaseze în zone înalte şi să rămână cât de departe posibil de mare", a precizat centrul naţional de gestionare a catastrofelor.
La rândul lor, autorităţile din Sri Lanka au lansat o alertă de tsunami pentru întregul teritoriu, în urma seismului puternic înregistrat în largul Indoneziei, sfătuind locuitorii de pe litoral să se refugieze în locuri sigure.
UPDATE 12:35 - Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific a anunţat că deocamdată nu se ştie dacă s-a produs un tsunami în urma cutremurului înregistrat miercuri în largul insulei indoneziene Sumatra, dar a sfătuit autorităţile "să ia măsurile adecvate", relatează BBC News Online.
Avertizarea de tsunami precizează că seismele cu o asemenea magnitudine "au potenţialul de a genera un tsunami distructiv de amploare, care poate afecta zonele de litoral din întregul bazin al Oceanului Indian".
Potrivit Sky News, locuitorii de pe coasta de est a Indiei au fost informaţi că trebuie să se îndepărteze de litoral, după ce seismul a fost resimţit în oraşele Calcutta, Chennai şi Bangalore.
Conform Pacific Tsunami Warning Center, 28 de ţări sunt în alertă din cauza posibilităţii producerii unui tsunami: Indonesia, India, Sri Lanka, Australia, Myanmar, Thailanda, Insulele Maldive, Marea Britanie, Malaezia, Mauritius, Reunion, Seychelles, Pakistan, Somalia, Oman, Madagascar, Iran, Emiratele Arabe Unite, Yemen, Insulele Comore, Bangladesh, Tanzania, Mozambic, Kenya, Insulele Crozet, Insulele Kerguelen, Africa de Sud, Singapore.
Această regiune este afectată în mod frecvent de cutremure. În decembrie 2004, un cutremur puternic urmat de un tsunami în Oceanul Indian a provocat moartea a 170.000 de persoane în provincia Aceh.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO