Cutremur puternic în estul Turciei. Mai multe clădiri s-au prăbuşit. Bilanţul ar putea ajunge până la 1.000 de morţi - VIDEO, FOTO

Un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade, potrivit institutului american de geofizică USGS, s-a produs duminică în provincia orientală turcă Van, în apropiere de graniţa cu Iranul, iar autorităţile se tem că bilanţul ar putea atinge până la 1.000 de morţi.

Urmărește
6151 afișări
Imaginea articolului Cutremur puternic în estul Turciei. Mai multe clădiri s-au prăbuşit. Bilanţul ar putea ajunge până la 1.000 de morţi - VIDEO, FOTO

Cutremur puternic în estul Turciei. Mai multe clădiri s-au prăbuşit. Bilanţul ar putea ajunge până la 1.000 de morţi

Institutul american de Geofizică (USGS) a comunicat că seismul din estul Turciei a avut o magnitudine de moment de 7,2, producându-se la o adâncime de 7,2 kilometri. Seismul a avut loc la ora locală 13.41 (13.41, ora României), la aproximativ 20 de kilometri de oraşul turc Van, situat în regiunea cu acelaşi nume.

USGS a revizuit magnitudinea seismului la 7,2, după ce iniţial anunţase că a fost de 7,3. Pe de altă parte, presa turcă a relatat că seismul a fost de 6,6.

Centrul seismologic din Turcia estimează că bilanţul victimelor seismului de duminică ar putea fi cuprins între 500 şi 1.000 de morţi.

"Este un cutremur puternic (...). Poate să provoace între 500 şi 1.000 de morţi", a apreciat în cursul unei conferinţe de presă Mustafa Gedik, şeful Institutului de seismologie Kandilli, la Istanbul.

"Cutremurul a fost resimţit puternic la Van (oraş cu 380.000 de locuitori) şi în împrejurimi, provocând victime şi pagube materiale, potrivit primelor informaţii", a anunţat direcţia pentru situaţii de urgenţă, un organism oficial de la Ankara, fără să precizeze numărul morţilor.

Multe persoane sunt îngropate sub dărâmături, a subliniat presa.

Vicepremierul turc Besir Atalay a declarat că aproximativ 40 de clădiri, între care un internat, s-au prăbuşit în provincia Van, situată în estul Turciei şi locuită în majoritate de kurzi.

Cele mai mari pagube au fost constatate la Ercis, un oraş cu 100.000 de locuitori. Un fotoreporter al AFP a văzut la faţa locului pagube masive pe artera principală.

Numeroşi locuitori părăsesc oraşul, rămas fără electricitate, formând coloane pe austostradă. De teama replicilor, oamenii refuză să intre în case şi se pregătesc să petreacă noaptea sub cerul liber în jurul focurilor, în aşteptarea corturilor promise de autorităţi.

Televiziunea de ştiri NTV a anunţat că doar într-un singur oraş sunt 1.000 de răniţi. "Am văzut trei sau patru cadavre extrase dintr-un imobil de opt etaje care s-a prăbuşit", a explicat pentru AFP Salim, un locuitor în vârstă de aproximativ 30 de ani.

"Sunt 24 de apartamente în acest imobil", a declarat el, temându-se pentru vieţile celorlalţi locatari.

Epicentrul cutremurului, care s-a produs la ora 10.41 GMT (13.41 ora României), a fost localizat la 19 kilometri nord-est de Van, a precizat USGS.

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, care se afla la Istanbul (vest) în momentul cutremurului, resimţit inclusiv în provinciile vecine dar şi în Iran, a mers în Van cu mai mulţi miniştri.

"Seismul a provocat o mare panică", a povestit primarul oraşului Van, Bekir Kaya, subliniind că reţeaua de telefonie a oraşului a fost puternic avariată.

Pe imaginile difuzate de NTV se văd câteva zeci de locuitori care caută cu târnăcoapele şi lopeţile printre dărâmăturile unei clădiri de opt etaje situate în oraşul Van, fără să aştepte să vină echipele de salvare.

Căderea nopţii a îngreunat operaţiunile de salvare care continuă la lumina generatoarelor, în timp ce temperatura nu va depăşi 3 grade Celsius în zona seismului, potrivit previziunilor meteorologice.

Semiluna Roşie s-a mobilizat şi a trimis corturi şi personal în zona sinistrată. Armata a trimis, de asemenea, echipe de salvare la faţa locului.

Un seism cu o asemenea magnitudine este cu atât mai susceptibil să provoace pagube substanţiale în Turcia cu cât numeroase locuinţe au fost construite fără respectarea normelor seismice, au avertizat seismologii.

Mai multe ţări, între care Israelul care cunoaşte o criză diplomatică cu Turcia, şi-au oferit ajutorul.

Două cutremure puternice produse în regiunile industrializate din nord-vestul ţării au provocat moartea a 20.000 de persoane, în august şi noiembrie 1999.

În 1976, un seism a provocat moartea a 3.800 de persoane la Caldiran, în provincia Van.

O replică seismică cu magnitudinea de 5,6 a avut loc la ora 14.32 (14.32, ora României), la o adâncime de 17,5 kilometri, epicentrul fiind situat la 22 de kilometri de oraşul Van.

O nouă replică de 5,1 pe scara magnitudinii de moment s-a produs duminică seara în estul Turciei, potrivit institutului american de geofizică USGS.

Încă o replică seismică având magnitudinea de 6,0 s-a produs duminică seara în estul Turciei, anunţă Institutul american de Geofizică.

Potrivit USGS, cutremurul s-a produs la ora locală 23.45 (23.45, ora României), la o adâncime de 9,8 kilometri şi la aproximativ 20 de kilometri de oraşul Van (est).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici