Cutremure în Iran: 227 de morţi şi 1.380 de răniţi. Douăsprezece sate au fost distruse total. Operaţiunile de căutare s-au încheiat

Cele două cutremure puternice care au avut loc sâmbătă după-amiaza în nord-vestul Iranului s-au soldat cu 227 de morţi şi 1.380 de răniţi, potrivit unui ultim bilanţ, revizuit în scădere, prezentat duminică de ministrul de Interne Mostapha Mohammad Najar la televiziunea de stat.

Urmărește
1093 afișări
Imaginea articolului Cutremure în Iran: 227 de morţi şi 1.380 de răniţi. Douăsprezece sate au fost distruse total. Operaţiunile de căutare s-au încheiat

Cutremure în Iran: Cel puţin 220 de morţi şi peste 1.500 de răniţi, potrivit unui nou bilanţ. Douăsprezece sate au fost distruse în proporţie de 100%. Echipe de salvare caută supravieţuitori (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Din nefericire există 227 de morţi şi 1.380 de răniţi (...). Răniţii au fost transferaţi la spitale din Tabriz şi din regiune", a declarat ministrul.

Unii oficiali iranieni au anunţat duminică dimineaţa aproximativ 250 de morţi şi aproximativ 2.000 de răniţi.

"Operaţiunile de căutare şi salvare sunt terminate, trecem acum la asigurarea nevoilor de cazare şi hrană ale supravieţuitorilor", a adăugat Najar.

El a precizat că "4.329 de corturi, 10.000 de pături şi 18.000 de pachete cu hrană" au fost distribuite şi că "92 de echipe operaţionale, trei elicoptere, 220 de ambulanţe, dar şi buldozere şi alte utilaje au fost trimise la faţa locului".

Potrivit ministrului, "jumătate dintre cele aproximativ 600 de sate din zonă au fost distruse în proporţie de 40 până la 100%".

Locuitori ai satelor şi echipe de salvatori se mobilizau duminică pentru a îndepărta cu ajutorul lopeţilor molozul în căutarea de supravieţuitori ai celor două cutremure.

Majoritatea caselor construite din cărămidă sau pământ au fost distruse de cele două cutremure puternice care au avut loc la un interval de doar zece minute în regiunea muntoasă Varzeghan, la aproximativ 60 de kilometri nord-vest de Tabriz.

De atunci şi până în prezent, în regiune au avut loc 55 de replici de o intensitate mai redusă.

În satul Baje-Baj, cu peste 400 de locuitori, au murit 33 de persoane, majoritatea femei şi copii. Cadavrele sunt grupate în aer liber.

Femei plângeau în jurul a aproximativ 20 de cadavre ale unor rude, în timp ce bărbaţi căutau cu disperare posibili supravieţuitori între ruine.

Echipe de salvare şi ale Semilunei Roşii se aflau la faţa locului de sâmbătă. Corturi, pături, haine, alimente şi apă sunt distribuite sinistraţilor.

La primele ore ale dimineţii, duminică, traficul se intensifica pe drumurile de munte din regiune, numeroşi salvatori şi vehicule transportând ajutoare pentru locuitori.

Ambulanţe circulau foarte rapid, fără sirene pornite, pe drumurile din regiune, pentru a transporta răniţi.

Potrivit lui Khalil Saie, şeful Centrului pentru catastrofe naturale din provincia Azerbaidjanul de Est, "bilanţul a ajuns deja la 250 de morţi şi 2.000 de răniţi". Este un bilanţ provizoriu care poate creşte, având în vedere intensitatea seismelor.

"Douăsprezece sate au fost distruse în proporţie de 100% în regiunea Varzeghan. Fiecare dintre ele avea între 900 şi 1.000 de locuitori, iar 40% dintre ei au murit", a declarat Moharam Foroughi, prefectul regiunii, citat de presa locală. Însă, pentru moment, nu există nicio confirmarea a unui astfel de bilanţ.

Potrivit agenţiei de presă Mehr, ministrul de Interne Mohammad Najar a efectuat duminică dimineaţa o vizită la faţa locului împreună cu ministrul Sănătăţii şi şeful Semilunei Roşii "la ordinul preşedintelui" Mahmoud Ahmadinejad, "pentru a evalua situaţia şi a organiza operaţiunile".

"Încă nu există evaluări precise asupra numărului de victime şi amplorii pagubelor", a declarat Najar.

Două cutremure cu magnitudinea de 6,2 şi 6, ale căror epicentre s-au aflat la Ahar şi, respectiv, Varzeghan, la aprocimativ 60 de kilometri de Tabriz, au afectat regiunea sâmbătă, la ora locală 16.53 (15.23, ora României) şi, respectiv, 17.04 (15.34, ora României).

Iranul este situat deasupra mai multor falii seismice importante şi a fost afectat de numeroase cutremure devastatoare.

În cel mai sângeros cutremur înregistrat în această ţară în ultima perioadă au murit 31.000 de persoane, reprezentând aproape un sfert din populaţie, în oraşul Bam (sud), în decembrie 2003.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici