Cutremurul din Chile, mai puternic decât cel din Haiti, dar soldat cu mai puţine victime

Numărul de victime în Chile este incomparabil mai mic decât în Haiti, din cauza naturii faliilor şi epicentrului, a respectării normelor antiseismice şi a nivelului de pregătire a populaţiei, deşi cutremurul a fost mult mai puternic în Chile.

Urmărește
950 afișări
Imaginea articolului Cutremurul din Chile, mai puternic decât cel din Haiti, dar soldat cu mai puţine victime

Cutremurul din Chile, mai puternic decât cel din Haiti, dar soldat cu mai puţine victime (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Epicentrul cutremurului care a lovit Chile sâmbătă, provocând moartea a 708 persoane, potrivit ultimului bilanţ, a fost situat la 115 kilometri de Concepcion, al doilea oraş al ţării, şi la 325 de kilometri de capitala Santiago.

Cu o magnitudine de 8,8 grade, acest seism, unul dintre cele mai puternice din ultimul secol, a avut o forţă de mai multe sute de ori mai mare decât a cutremurului de la 12 ianuarie din Haiti, care a avut o magnitudine de 7,7 grade.

Totuşi, în Haiti, ţara cea mai săracă a continentului american, unde epicentrul nu a fost localizat decât la 25 de kilometri de capitala Port-au-Prince, cutremurul a provocat moartea a peste 220.000 de persoane şi a lăsat fără adăpost un milion de persoane.

Din punct de vedere geologic, cele două cutremure, precum şi cel care s-a produs la sud de Japonia sâmbătă, fără a produce distrugeri, nu au legătură între ele, rupturile având loc pe falii diferite, afirmă experţii.

În Haiti, adâncimea foarte redusă a cutremurului, la aproximativ zece kilometri de scoarţa terestră, a intensificat de zece ori violenţa vibraţiilor şi a amplificat distrugerile de la suprafaţa solului.

Însă în Chile, cutremurul s-a produs în ocean, la 35 de kilometri adâncime, ceea ce a amortizat şocul, dar a generat temeri privind declanşarea unui tsunami major.

Totuşi, diferenţa dintre cele două cutremure "nu rezidă numai în faptul că epicentrul celui din Haiti s-a aflat mai aproape de Port-au-Prince, ci şi în faptul că statul Chile este mai bine pregătit decât Haiti pentru un cutremur de o asemenea magnitudine şi intensitate", a afirmat Roger Bilham, profesor de geologie la Universitatea din Colorado.

Chile este situat într-una din zonele cele mai active din punct de vedere seismic din lume, la întâlnirea a două plăci tectonice majore, care provoacă seisme de magnitudine 8 la fiecare aproximativ zece ani. Haiti, în schimb, nu a înregistrat un cutremur atât de devastator în regiunea Port-au-Prince în ultimii 240 de ani.

În Chile s-a produs cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată, cutremurul din Valdivia, la 22 mai 1960, cu o magnitudine de 9,5 grade, provocând moartea a mii de persoane.

Potrivit companiei americane EQECAT, specializate în evaluarea riscului, faptul că statul Chile a pus în aplicare la scară extinsă norme de contrucţie antiseismice "a diminuat potenţialul de distrugere".

Se pare că distrugerile provocate de cutremurul din Chile "sunt mult mai reduse decât în Haiti", a subliniat, sâmbătă, într-un comunicat, organizaţia Architecture for Humanity, adăugând: "aceasta se datorează fără îndoială pregătirii ţării, normelor mai bune de construcţie şi localizării şi adâncimii epicentrului".

"Dacă o clădire se prăbuşeşte în timpul unui cutremur, acest lucru se întâmplă din cauză că a fost zguduită puternic sau din cauză că a fost construită prost", a precizat profesorul Roger Bilham. "În Haiti, clădirile erau foarte fragile. Cei care le-au construit în urmă cu 20-30 de ani au construit morminte pentru locatarii lor", a adăugat el.

În capitala haitiană Port-au-Prince, unde locuiesc două milioane de persoane, doar două clădiri erau cunoscute ca fiind construite în conformitate cu normele antiseismice şi ele au rezistat bine şocului, la 12 ianuarie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici