De unde provin banii Coreei de Nord? - VIDEO

Coreea de Nord este cunoscută în întreaga lume pentru secretele în care este învăluită. Se pare că economia ţării operează pe diferite niveluri, inclusiv o piaţă neagră.

Urmărește
22096 afișări
Imaginea articolului De unde provin banii Coreei de Nord? - VIDEO

De unde provin banii Coreei de Nord? (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Coreea de Nord este cunoscută în întreaga lume pentru secretele în care este învăluită. Se pare că economia ţării operează pe diferite niveluri, inclusiv o piaţă neagră, iar Guvernul nu emite statistici oficiale despre starea economică, se arată într-o analiză CNN.

Care este starea generală a economiei Coreei de Nord?

"Economia Coreei de Nord este una dintre cele mai puţin deschise din lume şi se confruntă cu probleme cronice", se arată într-un dosar CIA care strânge informaţii pentru agenţiile guvernamentale americane.

Care sunt principalele surse de venit ale Coreei de Nord?

Oficial, industria Coreei de Nord se bazează pe produse militare, construcţii de maşini, energie electrică, materiale chimice, minerit, metalurgie, textile, industria alimentară şi turism. Principalele produse exportate sunt minerale, produse metalurgice, armament, textile, produse de agricultură şi pescuit. Ţara importă în principal petrol, cărbune, maşini şi echipamente, textile şi cereale.

În 2011, valoarea schimbului de mărfuri dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud a fost estimată la 1,7 miliarde de dolari.

Care sunt partenerii de schimb ai Coreei de Nord?

67,2% din exporturile Coreei de Nord şi 61,6% din importuri au fost realizate în 2011 cu China. Schimburile cu Coreea de Sud au fost de 19,4% exporturi şi 20% importuri, iar India a primit 3,6% din exporturi.

Jim Hoare, profesor la Şcoala Londoneză de Studii Orientale şi Africane, a spus că pentru o perioadă din ultimul deceniu, Coreea de Sud a fost principalul partener de schimb al Phenianului. Acest lucru s-a schimbat când ultimul preşedinte, Lee Myung-bak, a încheiat această politică, iar China a devenit principalul partener de schimb al Phenianului.

"Sunt bunuri din China în toată ţara. China furnizează ulei, alimente, orice de la autobuze la scaune pentru toaletă", spune Hoare.

Legătura lui Kim Jong-un cu China este Jang Sang Taek, unchiul său. Acesta controlează unele dintre companiile de export ale ţării, care administrează rezerve de cărbuni, de exemplu. Jang Sang Taek îşi foloseşte relaţiile pentru a vinde aceste produse Chinei, iar profitul se întoarce la Kim Jong-un.

Datorită lui Jang Sang Taek, schimbul cu China are o creştere fabuloasă: de la 1 miliard de dolari în urmă cu câţiva ani, la 5 miliarde de dolari în prezent.

În ce schimburi ilicite este implicată Coreea de Nord?

Coreea de Nord are profit din traficul ilegal de arme, dar Kim Jong-un aduce cu sume între 20 şi 100 de milioane de dolari mai puţin decât tatăl său.

Cetăţeni nord-coreeni, inclusiv oficiali guvernamentali, au fost implicaţi în trafic de droguri. În ultimii ani, ţara a fost relaţionată cu transporturi de amploare de heroină şi metamfetamine.

Drogurile recreaţionale pentru pieţele internaţionale au devenit o problemă locală, mulţi nord-coreeni fiind dependenţi de substanţe. Coreea de Nord a negat implicarea în traficul de droguri şi contrabanda cu arme.

Care este standardul de viaţă al nord-coreenilor?

În 2011, UNICEF a estimat că un sfert din populaţia Coreei de Nord (6 milioane de oameni) nu are suficientă hrană. Aproape un milion dintre aceşti oameni sunt copii sub cinci ani.

Coreea de Nord continuă să se confrunte cu lipsă regulată de alimente, unul din trei copii fiind subnutrit sau prea scund pentru vârsta lui.

Jim Hoare spune că standardul de viaţă din Phenian diferă de cel din alte zone ale ţării: "Phenianul este elita. Mulţi oameni au bani, restaurantele sunt frecventate de coreeni şi oficiali. În afara elitelor, majoritatea oamenilor trăiesc de pe o zi pe alta. Dieta nord-coreenilor este mult mai redusă faţă de cea a sud-coreenilor. Majoritatea oamenilor se hrănescu cu cereale, legume, iar carnea şi peştele sunt extrem de rare în alimentaţie".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici