Decizia privind avioanele către Ucraina "nu este uşoară", spune preşedintele polonez Andrzej Duda - interviu

Unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Ucrainei a pus sub semnul întrebării posibilitatea de a-i furniza preşedintelui Volodimir Zelenski avioanele de luptă despre care acesta spune că sunt necesare pentru a câştiga războiul cu Rusia, scrie BBC.

Urmărește
456 afișări
Imaginea articolului Decizia privind avioanele către Ucraina "nu este uşoară", spune preşedintele polonez Andrzej Duda - interviu

Decizia privind avioanele către Ucraina "nu este uşoară", spune preşedintele polonez - interviu

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda - într-un interviu acordat BBC - a declarat că trimiterea de avioane F-16 ar fi o "decizie foarte serioasă" care "nu este uşor de luat".

Polonia a fost unul dintre cei mai vocali susţinători ai Ucrainei de la invadarea Rusiei.

Luna trecută, a fost una dintre ţările care s-au angajat să trimită mai multe tancuri, muniţii şi echipamente pe linia frontului.

Comentariile preşedintelui Duda vin în ciuda faptului că el şi preşedintele Zelenski au vorbit săptămâna aceasta - la sfârşitul turneului european surprinzător al liderului ucrainean care a ţinut capul de afiş. La Londra, preşedintele Zelenski s-a folosit de discursul său din Parlament pentru a cere avioane, "Fac apel la voi şi la lume cu cuvinte simple, dar totuşi cele mai importante - avioane de luptă pentru Ucraina, aripi pentru libertate".

Liderul ucrainean a repetat acest apel la Paris şi la Bruxelles, într-o ieşire rară din ţară, care a ţinut prima pagină a ziarelor din întreaga lume.

La Varşovia, preşedintele Duda a spus pentru BBC că trimiterea de avioane F-16 ar reprezenta o "problemă serioasă", deoarece, cu mai puţin de 50 de avioane în forţele aeriene poloneze, "nu avem suficiente... şi am avea nevoie de mult mai multe."

De asemenea, el a subliniat că avioanele de luptă, cum ar fi F-16, au "nevoie foarte serioasă de întreţinere", aşa că "nu este suficient să trimitem doar câteva avioane".

Având în vedere că Polonia este membră a NATO, a spus Duda, orice decizie de a furniza avioane de luptă trebuie să fie o "decizie comună" - şi nu una care să fie luată de o singură ţară.

Există, de asemenea, nelinişti cu privire la faptul că furnizarea de avioane ar atrage NATO direct în conflict.

În calitate de vecin al Ucrainei, preşedintele Duda a fost unul dintre cei mai înfocaţi susţinători ai preşedintelui Zelensky şi a contribuit cu cantităţi mari de ajutor militar, devenind principalul furnizor de armament greu - inclusiv vehicule de luptă pentru infanterie şi artilerie, drone şi muniţie.

Duda a insistat ca alţi aliaţi să promită să furnizeze tancuri în ultimele săptămâni.

După o reticenţă notabilă din partea Germaniei şi o dezbatere încordată în întreaga Europă cu privire la riscurile de escaladare a conflictului, tancurile Leopard vor ajunge în Ucraina, alături de Challengers din partea Marii Britanii şi Abrams din partea SUA.

Polonia a oferit, de asemenea, case pentru milioane de refugiaţi ucraineni.

Preşedintele Duda este ferm convins că "trebuie să se livreze armament Ucrainei tot timpul... are nevoie de armament". Dar este clar că el nu crede că trimiterea de avioane de luptă în număr mare este probabilă din partea Poloniei sau a oricărui alt aliat, cel puţin pe termen scurt.

De asemenea, Marea Britanie a precizat destul de rapid că trimiterea de avioane în Ucraina nu este realistă în viitorul imediat.

Prim-ministrul Rishi Sunak a spus că "nimic nu era exclus" în timp ce se fotografia cu preşedintele Zelenski în faţa unui tanc săptămâna aceasta. Dar, în scurt timp, secretarul Apărării, Ben Wallace, a precizat că acest lucru ar însemna mai întâi antrenamente pentru piloţi şi alte tipuri de sprijin. Niciun avion cu reacţie din Marea Britanie nu va decola pentru Ucraina în curând.

Există un sprijin permanent pentru preşedintele Zelenski, care nu se manifestă doar prin limbaj înflorit şi promisiuni de angajament, ci, după cum explică preşedintele Duda, prin arme, tancuri şi drone, plus sprijin pentru refugiaţi, mai degrabă decât prin selfie-uri cu parlamentari. Aliaţii occidentali subliniază modul în care ţările s-au unit într-un mod care îl va fi dezamăgit şi frustrat pe Vladimir Putin.

Liderii, precum preşedintele Poloniei, subliniază ameninţarea pe care o simt pentru propriile ţări. Să vorbeşti cu Duda la Varşovia despre conflict este la o lume distanţă de conversaţiile de la Westminster, cu graniţa rusă de la Kaliningrad la doar aproximativ 320 de kilometri distanţă, notează jurnalista Laura Kuenssberg.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
polonia,
ucraina,
război

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici