DECIZIE ISTORICĂ: Guvernul japonez a revizuit spiritul Constituţiei pacifiste, în pofida opoziţiei populaţiei

Guvernul japonez a adoptat marţi decizia istorică de a autoriza forţele armate nipone să participe la operaţiuni militare în străinătate cu scopul de a ajuta aliaţi, o premieră de la adoptarea în 1947 a Constituţiei pacifiste.

Urmărește
7792 afișări
Imaginea articolului DECIZIE ISTORICĂ: Guvernul japonez a revizuit spiritul Constituţiei pacifiste, în pofida opoziţiei populaţiei

Shinzo Abe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Premierul naţionalist şi conservator Shinzo Abe a anunţat marţi seara această decizie, într-o conferinţă de presă. "Indiferent de circumstanţe, voi proteja viaţa şi existenţa paşnică a japonezilor", a declarat el.

"Am această responsabilitate importantă", a adăugat şeful Guvernului, după care a explicat filozofia acestei noi doctrine create de către un panel de experţi mandataţi de premier şi, în secret, de cele două partide din coaliţia aflată la puter, şi anume Partidul Liberal-Democrat (PLD) al lui Abe şi Noul Komeito.

Printr-o coincidenţă, Japonia a marcat marţi 60 de ani de la crearea "Forţelor de Autoapărare" (SDF), numele oficial al armatei nipone.

Shinzo Abe a dat asigurări că Japonia "nu va fi implicată într-un război pentru apărarea unei ţări străine, acest lucru iese din discuţie".

Pentru a-şi justifica opţiunile, el a invocat ameninţările tot mai frecvente din ultimele luni adresate Japoniei şi locuitorilor ţării, referindu-se în mod transparent la ambiţiile Chinei în regiune, inclusiv la creşterea bugetului militar al acestei ţări, în fiecare an, cu un procent de două cifre.

Această evoluţie, aprobată de Washington, constituie o cotitură majoră în istoria ţării de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial încoace, deoarece în spatele noului concept mai degrabă "barbar" de "drept la autoapărare colectivă" se ascunde de fapt posibilitatea angajării SDF în operaţiuni militare externe cu scopul de a-i ajuta pe aliaţi, în primul rând Statele Unite, principalul aliat şi protectorul arhipelagului.

Concret, militari japonezi vor putea ajuta forţe ale altei ţări aliate în cazul unui atac, chiar dacă Japonia nu este atacată în mod direct.

Decizia Cabinetului urmează să devină lege, o formalitate în contextul în care PLD şi mica formaţiune cu care este aliat deţin controlul în ambele Camere ale Parlamentului.

În cursul unui scurt mandat, eşuat, la şefia Guvernului în perioada 2006-2007, Shinzo Abe cocheta deja cu ideea reformării acestei Constituţii impuse de către învingătorul american şi mai ales a faimosului articol 9 care consacră renunţarea la război "pentru totodeauna" şi pacifismul.

După ce a revenit la putere în 2012 şi după ce s-a concentrat asupra urgenţei unei relansări economice a ţării, Shinzo Abe a trecut la agenda naţionalistă.

Însă a constatat rapid că este mai complicat decât credea, deoarece Carta din 1947 conţine mai multe garanţii.

Articolul 96 precizează că amendamentele este necesar să fie introduse la iniţiativa Dietei (Parlamentul bicameral), cu votul a cel puţin două treimi din membrii fiecărei Camere. Amendamentele sunt aprobate ulterior prin referendum, cu majoritatea sufragiilor.

Shinzo Abe a ocolit obstacolul formulăriii unui amendament, mulţumindu-se să "reintrepreteze" Constituţia cu obiectivul de a întoarce definitiv pagina războiului, a înfrângerii şi a căinţei.

- O utilizare a ameninţării chineze

Această atitudine, în pofida eforturilor lui Shinzo Abe de a scăpa de imaginea de susţinător al războiului, displace profund Chinei.

Un purtăor de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a denunţat marţi "măsuri fără precedent care modifică în mod substanţial politica militară a Japoniei".

"Este normal să te întrebi dacă ţara va părăsi calea dezvoltării paşnice pe care se află" de la sfârşitul războiului, a adăugat Hong Lei.

Chiar dacă parcursul legislativ a fost deschis, este necesar ca noua orientare dată ţării de către Shinzo Abe - care a pus capăt la sfârşitul lui aprilie unui autoembargo vechi de o jumătate de secol asupra exportului de armament - nu pare să placă nici majorităţii japponezilor.

Potrivit ultimelor sondaje, peste jumătate din populaţie este ferm ataşată Cartei pacifiste şi se declară împotriva participării militarilor niponi la vreo acţiune militară externă.

Peste 10.000 de persoane au manifestat luni seara în faţa biroului premierului, strigând "Nu războiului!" sau "Opriţi fasciştii". Unii manifestanţi agitau portrete ale lui Shinzo Abe cu o mustaţă ca a lui Adolf Hitler.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici