- Home
- Externe
- CHIŞINĂU, (13.02.2014, 16:12)
- Luminiţa Bogdan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Deputatul moldovean Valeriu Gumă, condamnat în România, a renunţat la mandatul din Parlament
Deputatul moldovean Valeriu Gumă, condamnat în România la patru ani de închisoare pentru corupţie, a anunţat joi că renunţă la mandatul din Parlamentul de la Chişinău şi se retrage din Partidul Democrat.
Urmărește
216 afișări
Deputatul moldovean Valeriu Gumă, condamnat în România, a renunţat la mandatul din Parlament (Imagine: Claudiu Irimie/ Mediafax Foto)
"Este o decizie de ordin politic. Nu doresc ca familia mea să fie ţinta atacurilor politice murdare", a declarat Valeriu Gumă, relatează Jurnal de Chişinău, în ediţia online.
Politicianul moldovean, condamnat pentru corupţie în România, a afirmat că dosarul său a fost o înscenare şi că deţine dovezi care i-ar demonstra nevinovăţia. El a precizat că a contestat decizia instanţei la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat, în 17 aprilie, pe deputatul moldovean Valeriu Gumă la patru ani de închisoare cu executare.
După decizia instanţei şi eliberarea mandatului de executare a pedepsei, poliţiştii Serviciului Urmăriri l-au căutat pe Valeriu Gumă la mai multe adrese, în special în Bucureşti şi Bacău. Întrucât deputatul moldovean nu a fost găsit, autorităţile române l-au dat dat în urmărire naţională în 22 aprilie.
Ulterior, autorităţile au intrat în posesia unor informaţii conform cărora Valeriu Gumă ar fi fugit din România înainte ca instanţa să emită pe numele său mandatul de încarcerare. Astfel, reprezentanţii Poliţiei Române au formulat o cerere către Interpol, pentru ca Valeriu Gumă să fie introdus în lista persoanelor urmărite internaţional.
Deputatul moldovean Valeriu Gumă a fost trimis în judecată în 2 iulie 2008, fiind acuzat că l-a mituit pe directorul general al Direcţiei Juridice din AVAS, pentru a-i determina pe funcţionari să aprobe o convenţie de menţinere în vigoare a contractului de privatizare la o firmă la care era acţionar.
Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în cursul verii anului 2006, în urma unor negocieri purtate în mod direct sau prin intermediul altor persoane, Gumă a promis anumite sume de bani, iar la 11 septembrie 2006, prin intermediul Ludmilei Buzu (sora acestuia - n.r.), i-a dat 20.000 de dolari lui Alexandru Mândruţ, în acea perioadă consilier al vicepreşedintelui Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), "care avea influenţă sau lăsa să se creadă că are influenţă asupra unor funcţionari din cadrul aceleiaşi instituţii".
În schimbul banilor, Alexandru Mândruţ urma să îi determine pe funcţionarii abilitaţi să aprobe o convenţie de menţinere în vigoare a contractului de privatizare a societăţii Gerom Buzău, Vleriu Gumă fiind unul dintre acţionarii societăţii.
"Acest beneficiu era urmărit de inculpatul Gumă Valeriu întrucât AVAS era îndreptăţită să desfiinţeze contractul de privatizare, ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor asumate prin acest contract încheiat în septembrie 2002", susţineau procurorii DNA.
Dosarul lui Valeriu Gumă este desprins din cel în care Alexandru Mândruţ a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi luare de mită. Alături de Mândruţ, în 24 aprilie 2007 au fost trimişi în judecată Ludmila Buzu, pentru complicitate la infracţiunile de cumpărare de influenţă, la dare şi luare de mită şi Sergiu Bulăţel, pentru dare de mită.
Mândruţ, care din luna ianuarie 2007 devenise director general al Direcţiei Generale Juridice din cadrul AVAS, ar fi primit în 27 februarie 2007 suma de 20.000 de dolari, de la Sergiu Bulăţel, prin intermediul Ludmilei Buzu, mai arătau procurorii.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe