Desemnarea procurorului şef european: Prima rundă de negocieri s-a încheiat fără rezultat/ Consiliul UE şi PE vor mai avea încă trei runde

Prima rundă negocieri între Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului şef european s-a încheiat fără niciun rezultat, următoarea discuţie urmând să aibă loc pe 27 martie, a declarat pentru MEDIAFAX europarlamentarul PNL Marian-Jean Marinescu.

Urmărește
5887 afișări
Imaginea articolului Desemnarea procurorului şef european: Prima rundă de negocieri s-a încheiat fără rezultat/ Consiliul UE şi PE vor mai avea încă trei runde

Desemnarea procurorului şef european: Prima rundă de negocieri pentru s-a încheiat fără rezultat

”Era normal să se întâmple chestia asta. Eu nu mă aşteptam la niciun rezultat, era mai mult decât normal şi decât sigur. E prima întâlnire, îşi spune fiecare echipă opiniile... Deci era absolut, absolut normal”, a declarat pentru MEDIAFAX europarlamentarul PNL Marian-Jean Marinescu.

El a precizat că următoarea rundă de negocieri va avea loc pe 27 martie, la Strasbourg.

Informaţia a fost confirmată şi de europarlamentarul PSD Gabriela Zoană.

”Nu s-a ajuns la niciun rezultat. Pare a fi un blocaj. Următoarea întâlnire va fi pe 27 martie”, a spus şi Zoană.

Echipa de negociere a Parlamentului European este compusă din preşedintele şi vicepreşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes şi Judith Sargentini, preşedintele Comisiei CONT, Ingeborg Grassle (grupul PPE).

Consiliul UE şi PE vor mai avea încă trei runde de negocieri pentru şefia Parchetului European

Consiliul UE şi echipa PE vor mai avea încă trei runde de negocieri, după cea de miercuri, pentru procurorul-şef european, la care candidează şi Laura Codruţa Kovesi, a anunţat europarlamentarul PNL Siefgried Mureşan. PE vrea ca la următoarele negocieri să participe un comitet de experţi indepenţi.

Acesta a explicat cum a decurs şedinţa de miercuri, la care cele două părţi şi-au prezentat fiecare poziţiile, Consiliul UE susţinând pentru şefia Parchetului European pe Jean-François Bohnert, în timp ce Parlamentul European pe Laura Codruţa Kovesi.

„Tocmai s-a încheiat prima rundă de negocieri între Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea primului procuror-şef al Uniunii Europene. Ce s-a întâmplat la negocieri?
Atât Parlamentul European, cât şi Consiliul UE şi-au prezentat poziţiile. Consiliul a fost astăzi în defensivă, Delegaţia Parlamentului European a spus foarte clar că în Parlament a existat o procedură publică, transparentă şi democratică de audiere şi de stabilire a poziţiei Parlamentului, în timp ce în Consiliu nu a existat o astfel de procedură. Reprezentanţii Parlamentului au întrebat reprezentanţii Consiliului dacă au invitat candidaţii la dialog. De asemenea, reprezentanţii Parlamentului European au cerut clarificări legate de acel vot intermediar dat în Reuniunea ambasadorilor la UE care s-a desfăşurat în condiţii de totală netransparenţă. Nu ştim nici până astăzi ce s-a votat şi ce mandate de negociere au fost”, a scris Siegfried Mureşan, miercuri, pe Facebook.

Liberalul a adăugat că PE vrea ca la următoaele negocier să fie invitat şi comitetul format din experţi independenţi, care a ales iniţial pe prima poziţie pe Laura Codruţa Kovesi.

„În plus, Parlamentul European doreşte ca la negocierile viitoare să invităm şi comitetul e selecţie format din experţi independenţi care, în prima etapă, a pus candidatul român pe primul loc pentru această poziţie. Consiliul este deocamdată împotriva acestei invitaţii a comitetului. Noi vrem să ţinem cât mai mult cont de poziţia experţilor şi vrem o decizie fundamentată. Delegaţia Parlamentului European a fost condusă astăzi de europarlamentarul Claude Moraes şi au mai participat europarlamentarii Ingeborg Grässle şi Judith Sargentini. Delegaţia Consiliului a fost condusă de Finlanda şi au mai participat Portugalia şi Croaţia”, a explicat Mureşan.

Acesta a mai spus că următoarea rundă de negociere de pe 27 martie va avea loc prin videoconferinţă şi un prinr-o întâlnire directă între Consiliul UE şi echipa PE.

„Ce se va întâmpla în continuare? Următoarele întâlniri vor avea loc pe 27 martie, apoi pe 4 şi 10 aprilie. Întâlnirea de pe 27 martie va avea loc prin videoconferinţă deoarece noi, Parlamentul European, vom fi în sesiune la Strasbourg, iar Consiliul nu se poate deplasa atunci la Strasbourg”, a conchis europarlamentarul PNL.

Echipa de negociere a Parlamentului European este compusă din preşedintele şi vicepreşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes şi Judith Sargentini, preşedintele Comisiei CONT, Ingeborg Grassle (grupul PPE).

În urma unui vot secret, în luna februarie, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european. Rezultatul a fost: Laura Codruţa Kovesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot. Kovesi a fost preferată şi în Comisia CONT cu o zi înainte.

În schimb, în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene, Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-şef european, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter.

În schimb, în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene, Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-şef european, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter.

Având în vedere că Laura Codruţa Kovesi este candidatul ales de comisiile parlamentare pentru funcţia de procuror-şef european, iar Consiliul UE a stabilit ca Jean-François Bohnert să fie desemnat pentru şefia Parchetului UE, o negociere va avea loc între Parlament şi Consiliu, pentru a ajunge la un consens.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici