- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Deutsche Welle: Politicieni din Europa de Sud-Est plătesc pentru postarea de insulte agresive online
Cultura politică în Europa de Sud-Est este plină de atacuri la persoană extrem de dure şi împroşcări cu noroi, iar partidele au început să migreze către Internet, angajând "mercenari retorici" pentru a purta războaie online, comentează vineri postul Deutsche Welle.
Deutsche Welle: Politicieni din Europa de Sud-Est plătesc pentru postarea de insulte agresive online (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Acest tip de comportament este prezent şi în China, prin "Partidul-50-de-Cenţi", o grupare naţionalistă de bloggeri, plătită de Guvernul chinez. În Statele Unite, potrivit unor informaţii, membri ai personalului Congresului au alterat postări pe Wikipedia. Însă acest tip de "aruncat cu vitriol online" nu a fost observat la o asemenea amploare ca în Europa de Sud-Est.
În regiuni "volatile" cum este Kosovo, tensiunile se pot intensifica online. Având în vedere că alegerile anticipate din Kosovo, de la 12 decembrie, se apropie, se pare că politicienii sunt pe punctul de a-şi începe campania de împroşcare cu noroi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Politruco-securiștii de la Putere nu cred că nu-i mai crezi. Pe 4 și 18 mai, să le-o dai în vot!
-
Ce spune ministrul Sănătăţii despre virusul HMPV: Infecţiile sunt în limite aşteptate, nu este nimic neobişnuit în China
-
Metapneumovirus uman depistat la Oradea. Tulpina a fost expediată către Institutul Cantacuzino pentru analize suplimentare
-
Vreme severă în România. Vânt puternic şi viscol la munte, cod galben în jumătate de ţară
Politicienii bulgari, continuă postul german, plătesc persoane pentru a posta "comentarii inflamatoare" pe site-uri de informaţii şi bloguri. "Asemenea postări sunt şterse pe forumuri, cu nota că autorul este plătit", a declarat Haralan Alexandrov, antropolog la New Bulgarian University. El apreciază că forumurile bulgare sunt "foarte necivilizate".
Postul citează cazul jurnalistului român Vlad Ursulean, care a lucrat sub acoperire în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2009. El afirmă că a fost plătit de un partid pentru a posta comentarii online împotriva rivalilor, adăugând că toate partidele importante au făcut acest lucru.
Comentariile degenerează, uneori, în afirmaţii cu caracter rasist şi xenofob, iar în ţările balcanice, cu o lungă istorie de conflicte etnice violente, acest tip de limbaj poate fi inflamator şi potenţial periculos. "Între utilizatorii de Internet există un război, care poate fi observat nu doar în Kosovo, ci în toată (zona) Balcanilor", a declarat Ibrahim Makolli, din cadrul Asociaţiei Jurnaliştilor din Kosovo, adăugând că "există expresii ale unei mari intoleranţe între diferite grupuri etnice din Balcani". Însă, el crede că "discursul motivat de ură nu are un efect serios sau periculos asupra publicului".
Uneori, sunt ameninţaţi inclusiv activişti din domeniul drepturilor omului, mai ales cei care luptă pentru dreptruile homosexualilor şi minorităţilor etnice. Însă, postul citează cazul unei absolvente macedonene de facultate, Irena Cvetkovic, care a fost victima unor ameninţări din partea unui grup de pe Facebook. Ea a primit ameninţări cu moartea după ce a publicat materiale cu caracter erotic lesbian şi a contestat textele academice de la universitatea la care a studiat pentru faptul că numesc homosexualitatea o boală.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO