- Home
- Externe
- TOKYO, (08.03.2016, 07:30)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dezastrul nuclear de la Fukushima a costat contribuabilii japonezi aproape 100 miliarde de dolari
Dezastrul nuclear produs la centrala de la Fukushima în 2011 a costat contribuabilii niponi aproape 100 de miliarde de dolari, în pofida asigurărilor guvernului că nota de plată va fi acoperită de compania Tokyo Electric (Tepco), propritarul centralei, scrie cotidianul Financial Times.
Urmărește
1862 afișări
Dezastrul nuclear de la Fukushima a costat contribuabilii japonezi aproape 100 miliarde de dolari (Imagine: AFP / Mediafax Foto)
După aproape cinci ani de la accident, calculele Financial Times arată că cea mai mare parte a costurilor sunt suportate de japonezii plătitori de taxe.
Cotidianul britanic a utilizat pentru calcule estimarea profesorului Kenichi Oshima, de la Universitatea Ritsumeikan, care afirmă că dezastrul a costat până în prezent 13.300 miliarde de yeni (118 miliarde de dolari), inclusiv reducerea capitalizării Tepco.
"Costul este suportat de populaţie, fie prin facturile de electricitate, fie prin taxe", a spus el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu şi Yoav Gallant
-
Ucraina: Rusia a atacat în premieră cu o rachetă balistică intercontinentală. Atac major lansat de Rusia ca represalii
-
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Guvernul japonez nu furnizează o cifră totală în ce priveşte costurile, dar Oshima estimează că cel mai mare cost este reprezentat de compensaţiile acordate companiilor şi persoanelor evacuate - 6.200 miliarde yeni, urmat de decontaminarea zonei - 3.500 miliarde yeni şi dezafectarea reactoarelor - 2.200 miliarde de yeni.
Sumele pentru compensaţii şi dezafectarea reactoarelor provin de la Tepco, dar compania primeşte granturi de la stat pentru a rămâne solvabilă. În teorie, aceşti bani vor fi restituiţi statului prin intermediul unei taxe aplicate Tepco şi altor operatori de centrale nucleare, însă într-un final aceasta va fi achitată tot de consumatori.
Un mod de a contabiliza contribuţia Tepco la acoperirea costurilor este preţul acţiunilor companiei, care ar trebui să reflecte pierderile înregistrate, precum şi costurile pe care piaţa le anticipează. Raportat la 10 martie 2011, ziua de dinaintea dezastrului, capitalizarea Tepco a scăzut cu 2.600 de miliarde de yeni, iar deţinătorii de obligaţiuni emise de companie nu au suportat pierderi.
Aceste date implică un cost pentru Tepco de mai puţin de 20% din total, restul de 10.700 miliarde de yeni rămânând contribuabililor. Această cifră este o estimare şi ignoră costurile închiderii tuturor reactoarelor nucleare din Japonia pentru o perioadă, astfel că totalul ar putea fi chiar mai mare, potrivit Financial Times.
Tepco, ministerul finanţelor şi ministerul economiei au refuzat să comenteze calculele Financial Times, dar un oficial guvernamental a insistat că în cele din urmă costurile vor fi acoperite de Tepco, fără să fie transferate populaţiei.
Citeşte şi: Guvernul japonez recunoaşte pentru prima dată că RADIAŢIILE de la Fukushima au cauzat CANCER
Citeşte şi: Particule radioactive provenind de la Fukushima, aduse de curenţi oceanici în vestul Canadei
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe