- Home
- Externe
- (02.02.2017, 10:35)
- Ivona Stog , Olimpia Nicolae , Raluca Manga
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dezbatere în Parlamentul European privind situaţia din România. Timmermans: Ordonanţa de urgenţă, un pas înapoi în ultimii 10 ani. Poporul român doreşte implicarea UE în această problemă
Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, a iniţiat dezbaterea de la Bruxelles, privind situaţia democraţiei şi a justiţiei din România. Acesta a afirmat că actele normative adoptate recent nu pot fi intrepretate altfel decât ca un pas înapoi în lupta anti-corupţie şi solicită Guvernului României reanalizarea lor.
Urmărește
7087 afișări
Dezbatere în Parlamentul European privind situaţia din România
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene (CE), Frans Timmermans, a afirmat că a face parte din UE nu înseamnă doar să primeşti ajutoare, ci să respecţi numite valori. El a catalogat, la începutul dezbaterii, ordonanţa de urgenţă si problemele de legislaţie ca fiind elemente negative în lupta împotriva corupţiei, un pas înapoi în evoluţia ţării din ultimii 10 ani.
Frans Timmermans a declarat că "Fac un apel Guvernului să se răzgândească. România merită politicieni care sprijină lupta anti-corupţie".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Războiul din Ucraina, ziua 1006. Rusia se pregăteşte să pătrundă în sudul regiunii Doneţk, afirmă armata ucraineană / Consilierul pentru securitate al lui Trump cere încetarea escaladării în Ucraina
-
Presa rusă vorbeşte despre Călin Georgescu: a insistat cu prudenţă pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia
-
Agenţia rusă Ria Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu pe care îl numeşte "aliniat al Rusiei"
Acesta a mai spus că toţi românii merită să trăiască într-o ţară fără corupţie şi că România trebuie să îşi aibă locul în rândul popoarelor europene.
"Nu faceţi paşi în direcţia opusă", a îndemnat Timmermans.
"A face parte din UE nu înseamnă doar să primeşti ajutoare, ci să respecţi numite valori", a mai subliniat Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.
"Misiunea noastră este foarte simplă: în ultimii 10 ani am colaborat cu România în MCV. Comisia a fost critică, acesta este rolul ei conferit de tratate...România se află pe ultima sută de metri a acestui foarte lung maraton. România nu mai riscă să se întoarcă în trecut, suntem aproapte în această situaţie", a spus Timmermans, referitor la Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) la care este supusă România, după ce a luat cuvântul pentru a încheia dezbaterea.
"Din punctul nostru de vedere, ordonanţa de urgenţă pare să indice o direcţie opusă şi trebuie să discutăm acest lucru, această situaţie, pentru că procesul nu va fi accelerat, ci decelerat", a precizat el.
Acesta a mai spus că CE doreşte ca România să ajungă într-o situaţie ireversibilă din punct de vedere al justiţiei.
"Eu nu pot să înţeleg care este urgenţa pe acest subiect", a spus el.
"Dacă CE consideră că aceste consecinţe ar putea să nu fie pozitive, este datoria noastră să menţionăm acest lucru. (...) Hai să ne gândim dacă acestea sunt măsurile potrivite de care are nevoie sistemul judiciar din România", a declarat oficialul european.
"Poporul român doreşte implicarea UE în această problemă, nimeni nu spune că UE nu trebuie să se amestece", a spus Timmermans.
"Hai să trecem la acţiuni", a îndemnat acesta.
El a subliniat faptul că legislaţia poate afecta utilizarea fondurilor Uniunii Europene în România.
"De ce acum pe ultima sută de metri, când mergea totul bine, România se întoarce şi o ia în direcţia opusă? Fac apel Guvernului să nu se angajeze pe acest drum. Nu întoarceţi spatele acestei evoluţii".
Anterior, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker şi prim-vicepreşedintele Frans Timmermans au avertizat Guvernul României să nu submineze lupta împotriva corupţiei. Comisia Europeană a atras atenţia asupra posibilelor regrese şi va examina ordonanţele de urgenţă privind Codul penal şi graţierea.
O serie de vorbitori au luat cuvântul printre care Monica Macovei, Norica Nicolai sau Barbara Sprinelli (Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică).
Monica Macovei a fost întrebată despre anchetele penale împotriva funcţionarilor, dacă acesta este un exemplu perfect că se abuzează de lupta anticorupţie. Aceasta a susţinut anchetarea infractorilor.
Norica Nicolai, Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa a spus în cadrul discursului său că nimeni nu poate pune în discuţie vocaţia europeană a poporului român şi că asistam la o încercare de răsturnare a Guvernului din România: ”Bătălia corupţiei nu înseamnă justitie selectivă!”.
Barbara Spinelli, Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică:” Sunt solidară cu lupta poporului român şi reacţia preşedintelui Iohannis. Sunt din Italia şi ştiu ce vrea să spună cu zi de doliu. Este o ruşine felul în care au fost adoptate ordonanţele de urgenţă. Este un mod de a acţiona care se întâmplă destul de des în Europa. Protestele cetăţenilor şi din presă, ne amintesc că şi asociaţile cetăţenilor şi presa sunt puteri ale statului. Se adoptă decrete pentru a permite unor politicieni corupţi să scape de închisoare”.
Judith Sargentini, Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană: ” Protestele din ultimele zile din România arată că românii iau foarte în serios democraţia. Corupţia este începutul putrezirii sistemului.”
Roberta Metsola, Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat): ”Eforturile depuse de România au înregistrat un regres. Lupta împotriva corupţiei trebuie să devină importantă. Români suntem alături de dumneavostră!”
Maria Grapini a pus însă sub semnul întrebării corecta informare a membrilor Parlamentului European despre situaţia din România.
Esteban Gonzalez Pons, europarlamentar din partea Grupului Partidului Popular European (Creştin Democrat), este de părere că "miza dezbaterii este efectul acestor ordonanţe". Aceasta a adăugat că pentru a face parte din Uniunea Europeană trebuie să recunoşti o serie de valori, iar "justiţia trebuie să fie echidistantă".
"Guvernul român întoarce spatele unor ani îndelungaţi de luptă împotriva corupţiei şi are un comportament abuziv. Cerem în mod oficial Guvernului să revină înapoi. Când greşeşti trebuie să recunoşti"
Citeşte şi: Parlamentul Marii Britanii acordă Guvernului permisiunea de a declanşa procedura ieşirii din UE
Citeşte şi: Rusia urmăreşte cu atenţie exerciţiul NATO din Marea Neagră, avertizând că va riposta la „provocări“
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe