- Home
- Externe
- LONDRA, (30.08.2015, 22:31)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
DEZVĂLUIRE în Marea Britanie: Frederick Forsyth, autorul romanului "Ziua şacalului", mărturiseşte că a lucrat pentru MI6 - VIDEO
Scriitorul britanic Frederick Forsyth, autorul unor romane de spionaj celebre, precum "Ziua şacalului", "Dosarul Odessa" şi "Al patrulea protocol", a dezvăluit faptul că a colaborat timp de peste 20 de ani cu MI6, agenţia britanică de spionaj extern, informează bbc.com.
Urmărește
1012 afișări
Frederick Forsyth (Imagine: AFP / Mediafax Foto)
Cunoscutul romancier britanic a făcut această dezvăluire, duminică, într-un interviu pe care l-a acordat postului de televiziune BBC, în campania de promovare a autobiografiei sale, intitulată "The Outsider: My Life".
Fanii scriitorului bănuiau de multă vreme că Frederick Forsyth, în vârstă de 77 de ani, renumit pentru romanele sale de spionaj extrem de realiste, avea anumite legături cu agenţia britanică de spionaj extern.
TITLURILE ZILEI
-
• Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
astăzi, 21:12
• Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
astăzi, 22:17
• Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
astăzi, 16:35
• Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
-
astăzi, 19:18
• Cum s-a produs accidentul din Maramureş în care trei poliţişti au fost răniţi
-
astăzi, 20:08
• Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate ştii de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
astăzi, 16:27
• UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
astăzi, 20:33
-
astăzi, 16:09
• Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
-
astăzi, 15:34
• Avertismentul unor lideri europeni: NATO nu poate apăra Europa fără SUA în faţa Rusiei
-
astăzi, 14:17
• Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit prăbuşirii avionului în Kazahstan
-
astăzi, 14:23
• Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Kazahstan / Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit
-
astăzi, 12:31
-
astăzi, 13:26
• Guvernator: Resturile unei drone ucrainene au provocat un incendiu mortal într-un centru comercial
-
astăzi, 09:44
• MApN neagă informaţiile privind pătrunderea unei rachete ruseşti în spaţiul aerian al României
-
astăzi, 22:39
• LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1036. Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei în dimineaţa de Crăciun / Kievul simplifică achiziţiile de drone şi echipamente de război electronic / Ruşii încearcă să pătrundă în Pokrovsk pentru a-l încercui
Frederick Forsyth spune că a început colaborarea cu MI6 atunci când a fost rugat de agenţii britanici să le trimită o serie de informaţii despre Războiul din Biafra - o regiune din Nigeria.
Scriitorul spune că a fost contactat de un ofiţer de securitate care i-a cerut să transmită agenţiei MI6 "ceea ce se întâmpla" în timpul acelui război civil african, care a durat din 1967 până în 1970.
"În timpul ultimului an al Războiului din Biafra am transmis (în Marea Britanie, n.r.) atât reportaje jurnalistice pentru mass-media, cât şi un alt fel de rapoarte către noul meu prieten", a spus scriitorul britanic.
Frederick Forsyth spune că MI6 voia să ştie dacă informaţia potrivit căreia mulţi copii au fost ucişi în timpul acelui conflict era adevărată.
"Ministerul Afacerilor Externe negase faptul că ar fi murit vreun copil, iar angajaţii lor sprijineau cu pasiune dictatura din Lagos. Era destul de ciudat faptul că MI6 avea un alt punct de vedere", a dezvăluit Frederick Forsyth.
Forsyth spune că nu a văzut "nimic rău" în a confirma adevărul: "copiii mureau ca muştele în Biafra".
"A fost o chestiune controversată, însă nu a fost o chestiune care să vizeze securitatea ţării noastre", a adăugat scriitorul, pentru BBC News.
De asemenea, celebrul romancier afirmă că, la fel ca mulţi alţi colaboratori, nu a fost plătit de MI6 pentru munca sa.
"Exista un fel de asistenţă, alcătuită din mulţi voluntari, care nu erau plătiţi pentru asta. Era o altă epocă. Războiul Rece era cât se poate de real. Dacă cineva te întreba: «Poţi să ne transmiţi informaţii clare, pentru a ne face o favoare?» era foarte greu să spui «Nu»", a adăugat scriitorul.
Frederick Forsyth a scris o serie de romane celebre, precum "Ziua şacalului", "Dosarul Odessa", "Al patrulea protocol" şi "The Dogs of War".
Fost jurnalist-corespondent pentru BBC şi Reuters, multe dintre intrigile fictive ale romanelor sale au avut la bază evenimente reale pe care scriitorul le-a trăit în timpul călătoriilor sale în jurul lumii.
În ciuda faptului că devenise deja un scriitor cunoscut şi apreciat, graţie succesului său din 1971 cu romanul "Ziua şacalului" - care i-a adus un contract editorial profitabil şi a stat la baza unui film de succes -, Frederick Forsyth şi-a continuat activitatea jurnalistică şi a acceptat să participe la misiuni în Rhodesia, Africa de Sud şi, în plin Război Rece, în Republica Democrată Germană.
În semn de recunoştinţă pentru serviciile sale, Frederick Forsyth spune că MI6 i-a oferit consultanţă de specialitate pentru anumite fragmente din romanele sale.
Scriitorul a dezvăluit faptul că agenţii britanici i-au furnizat şi un număr special la care putea să telefoneze în acest scop: "Trimite-ne paginile, noi le vom analiza, iar dacă acea chestiune este prea sensibilă, atunci îţi vom cere să nu continui cu acea idee".
"Dar, de obicei, răspunsul lor era acesta: «OK, Freddie!»", a adăugat romancierul.
Cel mai recent roman de spionaj publicat de Frederick Forsyth este "The Kill List" şi a fost lansat în 2013. Romanele sale s-au vândut în peste 70 de milioane de copii pe plan mondial, iar multe dintre volumele sale au fost adaptate în filme de succes.
În 1997, scriitorul Frederick Forsyth a primit titlul de Comandor al Imperiului Britanic (CBE).
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe