- Home
- Externe
- CONSTANŢA, (22.10.2014, 19:04)
- Cătălin Legănel
Distrugătorul american USS Cole, în Portul Constanţa. Cum arată nava militară care a trecut printr-un atac terorist al-Qaida - FOTO
Două nave militare americane - distrugătorul USS Cole, care a trecut printr-un atac al-Qaida, şi fregata USS Mount Whitney - au acostat la Constanţa, într-o misiune de promovare a păcii şi stabilităţii în regiune, marinarii americani urmând să se antreneze împreună cu militarii români.
Urmărește
3383 afișări
Distrugătorul american USS Cole, în Portul Constanţa (Imagine: Alexandru Raita/ Mediafax Foto)
Jurnaliştii au avut posibilitatea, miercuri, să vizitezeze USS Cole, distrugătorul care în anul 2000 a fost ţinta unui atac al-Qaida, iar 17 dintre marinarii aflaţi atunci la bord şi-au pierdut viaţa, transmite corespondentul MEDIAFAX.
În prezent parte a Flotei a 6-a a SUA, cu sediul în Napoli, Italia, distrugătorul de rachete ghidate USS Cole (DDG 67) a fost, în 12 octombrie 2000, ţinta unui atac cu bombă executat de un militant al-Qaida în timp ce se afla în portul yemenit Aden. Atunci, o ambarcaţiune de mici dimensiuni, plină cu explozibil, s-a apropiat de babordul vasului militar şi a detonat, producând o gaură în corpul navei de 12 pe 18 metri. În explozie, produsă în apropierea sălii de mese, au murit 17 membri ai echipajului, iar alţi 37 de marinari au fost răniţi.
Marinarii militari de la bordul vasului s-au luptat trei zile cu incendiul produs, reuşind să salveze nava.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
În memoria celor 17 marinari, toţi tineri cu vârste cuprinse între 19 şi 35 de ani, sala de mese este denumită acum Hero’s Cafe, iar pe unul dintre coridoare, în onoarea lor, au fost imprimate 17 stele aurii, la fel ca acelea de pe celebrul Walk of Fame de la Hollywood.
De asemenea, pe pereţii sălii de mese se află poze şi mai multe obiecte care amintesc de sacrificiul celor 17 marinari, dar şi trei steaguri foarte importante pentru echipaj - primul dintre ele era arborat la catarg în momentul atacului terorist, al doilea a acoperit parte din sicriele în care au fost puşi marinarii care şi-au pierdut viaţa, iar al treilea este drapelul cu care USS Cole a părăsit şantierul naval din Norfolk, Virginia, după trei ani de reparaţii.
Tot în memoria marinarilor militari căzuţi la datorie, în fiecare an, în ziua de 12 octombrie, la bordul vasului este organizată o ceremonie, la ora 11.18, momentul exact în care a avut loc atacul terorist din portul Aden. În timpul acestei ceremonii, 21 de salve de tun sunt trase în onoarea celor 17 marinari decedaţi. Anul acesta, ceremonia s-a ţinut în timp ce USS Cole traversa apele Mării Negre.
”Servim la bordul unei nave speciale, care a fost bombardată în octombrie 2000. Am pierdut atunci 17 marinari, iar 37 au fost răniţi grav, şi timp de 96 de ore echipajul s-a luptat ca să salveze nava. Şi au reuşit să o menţină pe linia de plutire. Ne sprijim acum pe reuşita marinarilor de dinaintea noastră şi suntem privilegiaţi să servim la bordul puternicului USS Cole”, a spus comandantul vasului, Dennis Farrell.
De altfel, USS Cole este denumită după un alt erou, sergentul Darrel Samuel Cole, care a murit în misiune în timpul atacului de la Iwo Jima, din februarie 1945.
Deşi înrolat ca gornist, sergentul Darrel Cole a cerut de mai multe ori să fie făcut mitralior şi chiar a participat în mai mult campanii din al doilea război mondial, între care Guadalcanal, Tinian şi Saipan. În cele din urmă, a patra sa solicitare i-a fost aprobată, iar patru luni mai târziu a fost trimis să lupte pe plajele insulei Iwo Jima. În timpul luptelor, Cole a reuşit, de unul singur, să anihileze trei cuiburi de mitralieră, care îi ţintuiau colegii la pământ. Când se întorcea, o grenadă lansată de inamici a căzut în mijlocul colegilor, iar sergentul Cole a acoperit-o cu trupul pentru a salva, cu viaţa sa, viaţa acestora. Cele trei grenade se află acum desenate pe scutul vasului. Fotografia acestuia, împreună cu Medalia de Onoare a Congresului, care i-a fost acordată post-mortem, sunt acum expuse tot în Hero’s Cafe, pe perete lângă cele trei drapele. Medalia de Onoare a Congresului este cea mai mare decoraţie militară în SUA, care se înmânează de preşedintele SUA, în numele Congresului, militarilor care s-au distins prin curaj, riscându-şi viaţa dincolo de datorie. În 1996, marina SUA a denumit distrugătorul DDG-67 în memoria sergentului Darrel Samuel Cole.
Tot pe peretele din Hero’s Cafe se află şi un fragment de beton luat de la World Trade Center în memoria celor căzuţi în atacul terorist din 2001, ca o conexiune formată între victime ale unor atacuri teroriste.
USS Cole este dotată cu cele mai sofisticate sisteme de ascultare şi interceptare a comunicaţiilor, dar şi de ghidare operaţională pentru misiuni navale sau aeriene. Face parte din clasa de nave Arleigh Burke, dotate cu sistemul Aegys împotriva rachetelor.
Vasul a ajuns la Constanţa împreună cu fregata Mount Whitney, la începutul acestei săptămâni, urmând ca joi să desfăşoare un antrenament alături de echipajele unor nave militare româneşti, în cadrul exerciţiului Black Sea Resolve, care se va desfăşura în apele teritoriale şi zona contiguă. Desfăşurat sub egida parteneriatului româno-american, Black Sea Resolve reprezintă o continuare a acţiunilor de cooperare şi creştere a nivelului de încredere şi securitate în Marea Neagră.
Forţele Navale Române participă la exerciţiu cu fregata Regele Ferdinand, nava purtătoare de rachete Pescăruşul, două elicoptere IAR 330 Puma Naval şi o echipă de militari ai Grupului Naval de Forţe pentru Operaţii Speciale, care vor lua parte la acţiunile destinate exersării procedurilor de interdicţie maritimă. De asemenea, Forţele Aeriene Române vor participa la exerciţiu cu trei aeronave MiG-21 LanceR.
Activităţile care se vor desfăşura pe mare au ca scop instruirea comună a militarilor americani şi români prin desfăşurarea unor exerciţii ce presupun interdicţia maritimă, căutarea şi descoperirea de submarine, precum şi proceduri de identificare şi urmărire a ţintelor aeriene.
Pe perioada vizitei la Constanţa, care se va încheia joi, au fost planificate o vizită oficială la Comandamentul Flotei şi activităţi socio-culturale şi sportive ale membrilor echipajelor la Muzeul Marinei Române şi la baza sportivă a Academiei Navale "Mircea cel Bătrân". Pe timpul staţionării în port, programul militarilor americani a mai inclus ateliere de lucru şi concerte susţinute la Colegiul Naţional de Arte "Regina Maria".
(Serviciul FOTO al MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini)
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump