Donald Tusk: Europa trebuie să se pregătească pentru un război iminent. Suntem într-o epocă antebelică. Varşovia iese din Tratatul CFE: armata va putea creşte numărul de arme şi baze militare

Prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, a precizat că polonezii trebuie să se obişnuiască şi chiar să se pregătească pentru un viitor război. „Trebuie să ne obişnuim mental cu o nouă eră. Suntem într-o epocă antebelică. Nu exagerez. Devine din ce în ce mai evident în fiecare zi."

Urmărește
4135 afișări
Imaginea articolului Donald Tusk: Europa trebuie să se pregătească pentru un război iminent. Suntem într-o epocă antebelică. Varşovia iese din Tratatul CFE: armata va putea creşte numărul de arme şi baze militare

Donald Tusk: Europa trebuie să se pregătească pentru un război iminent. Suntem într-o epocă antebelică. Varşovia iese din Tratatul CFE: armata va putea creşte numărul de arme şi baze militare

Vineri, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a semnat retragerea oficială a Poloniei dintre semnatarii Tratatului privind Forţele Armate Convenţionale în Europa (CFE), permiţând astfel ridicarea plafoanelor de arme şi desfăşurarea regională a trupelor în anumite locuri din apropierea graniţei cu Ucraina, Belarus şi Rusia.

Polonia este ţara din NATO care alocă cei mai mulţi bani apărării din PIB, aproximativ patru procente, şi are cele mai ample programe de înzestrare, cu mii de tancuri şi obuziere grele de 155 mm, lansatoare multiple de rachete, 96 de elicoptere de atac Apache, 32 aeronave F-35 etc.

Şi Guvernul Republicii Moldova a aprobat miercuri un proiect de lege referitor la suspendarea aplicării Tratatului cu privire la forţele armate convenţionale în Europa, semnat la Paris la 19 noiembrie 1990.

Ministerul român de Externe a anunţat în noiembrie 2023 că va suspenda operaţionalizarea Tratatului privind Forţele Armate Convenţionale. „Această evoluţie constituie un răspuns la decizia Rusiei de a se retrage din Tratat şi la războiul său de agresiune împotriva Ucrainei, contrar obiectivelor documentului care a constituit timp de decenii unul din elementele de bază ale arhitecturii de securitate în spaţiul euro-atlantic. Rusia continuă să submineze ordinea internaţională bazată pe reguli, cu încălcarea Cartei ONU, a angajamentelor Actului Final de la Helsinki, a obiectivelor şi principiilor Tratatului privind Forţele Armate Convenţionale din Europa, inclusiv reciprocitatea, transparenţa, implementarea, verificarea şi consimţământul statului-gazdă”, transmitea atunci MAE.

Federaţia Rusă a notificat, pe data de 9 iunie 2023, depozitarul Tratatului privind Forţele Armate Convenţionale din Europa (TCFE) decizia de a se retrage din acest document. Conform prevederilor Tratatului, această decizie intră în vigoare după 150 de zile de la notificare, respectiv pe 7 noiembrie 2023.

Tratatul cu privire la forţele armate convenţionale din Europa (TCFE) a fost negociat în ultimii ani ai războiului Rece, fiind semnat la Paris, pe 19 noiembrie 1990. Prevederile sale impun o serie de plafoane şi limitări pentru cinci categorii de armament convenţional: tancuri de luptă, vehicule blidate, artilerie grea, avioane şi elicoptere de luptă. România a devenit parte la Tratat în 1992, se arată pe site-ul mae.ro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici