- Home
- Externe
- BRUXELLES, (19.12.2014, 10:55)
- Gaidau Ion
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Donald Tusk: Uniunea Europeană trebuie să aibă o strategie pe "termen lung" în privinţa Rusiei
Uniunea Europeană (UE) trebuie să adopte o strategie "pe termen lung" în privinţa Moscovei, în afară de sancţiunile care au afectat dur economia rusească, a avertizat joi noul preşedinte al blocului european.
Urmărește
849 afișări
Donald Tusk: Uniunea Europeană trebuie să aibă o strategie pe "termen lung" în privinţa Rusiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Şefii de stat şi de guverne reuniţi la Bruxelles au aprobat lansarea planului de investiţii porpus de Comisia Europeană (CE). Însă statele membre nu şi-au asumat angajamente, în acest stadiu, dincolo de banii europeni - fondul care urmează să mobilizeze 315 miliarde de euro.
În ceea ce priveşte Ucrana, "avem nevoie de o strategie pe termen lung", a declarat noul preşedinte al Consiliului European, fostul premier polonez Donald Tusk, la finalul summitului european. "Acest lucru va necesita planuri pe ani, nu doar pe săptămâni sau luni", a spus el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Apreciind că Ucraina este "victima unei (...) invazii", Tusk a afirmat că europenii trebuie "să meargă dincolo de un răspuns reactiv şi defensiv". "Abordarea noastră trebuie să fie conformă ambiţiilor şi potenţialului nostru. (...) Trebuie să ne regăsim încrederea în calitate de europeni şi să ne conştientizăm propria forţă", a spus el.
"Preşedintele Putin şi liderii ruşi trebuie să reflecteze serios (...) la o schimbare radicală de atitudine faţă de restul lumii", a declarat la rândul său şefa diplomaţiei Europene Federica Mogherini.
Liderii europeni nu au decis să impună Rusiei nicio nouă sancţiune, în contextul în care ţara este afectată de câteva zile o criză financiară dură. Însă UE a aprobat joi o nouă serie de măsuri, decise în urmă cu o lună, vizând Crimeea. Toate investiţiile europene sunt interzise în Crimeea, pentru a marca opoziţia Europei faţă de "anexarea ilegală" a peninsulei ucrainene de către Rusia. Moscova a reacţionat imediat, afirmând că Crimeea este "parte inalienabilă" a Rusiei. Însă UE urmează să reflecteze la ceea ce va face după sancţiunile dure impuse în vară, valabile până în iunie 2015.î
- "Trebuie să se precizeze totul"
"Sancţiunile nu sunt un scop în sine. Ele sunt impuse atunci când există motive, dar pot fi ridicate dacă nu mai există motive să fie aplicate", a declarat cancelarul german Angela Merkel. "Asta înseamnă că va trebui să se examineze dacă s-au făcut progrese" în privinţa restabilirii "integrităţii teritoriale" a Ucrainei, a continuat ea. "Acesta va fi criteriul", a subliniat Merkel.
Preşedintele francez François Hollande a evocat o "dezescaladare" a sancţiunilor "dacă Rusia face (anumite) gesturi".
Cei 28 au confirmat că sunt pregătiţi să ajute financiar Ucraina, subliniind asupra necesităţii "reformelor". "Este necesar să vedem ce sumă mai poate să fie mobilizată, dar UE şi-a atins limitele în ceea ce priveşte bugetul", a nuanţat preşedintele CE Jean-Claude Juncker.
El nu a obţinut ceea ce a cerut cu insistenţă pentru planul său de investiţii vizând relansarea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă în Europa, şi anume ca şefii de stat şi guverne să "bage mâna în portel" încă de pe acum şi să alimenteze fondul de garanţie care urmează să fie creat în lunile următoare.
Statele vor mai întâi să afle cum va funcţiona programul, care sunt proiectele şi ce au de câştigat. "Nu am discutat despre contribuţiile naţionale (...). Acest lucru va avea loc în ianuarie sau februarie", a fost el nevoit să constate la finalul summitului.
"Comisia va trebui să fie foarte clară cu privire la guvernanţă şi regulile de funcţionare a fondului. În acest sens, vom decide dacă şi cu cât vom contribui", a avertizat ministrul italian pentru Afaceri Europene Sandro Gozi. "Am subliniat că acum trebuie să se precizeze totul", a rezumat Merkel.
Cei 28 şi-au încheiat lucrările de joi seara. Ei nu se reîntâlnesc vineri, o premieră prin care Tusk a vrut să marcheze o ruptură de stil de lucru. "Un nou mod de a face summituri: trei pagini de concluzii, lucrările încheiate într-o zi în loc de două. Eficienţă", a anunţat o purtătoare de cuvânt a CE într-un mesaj postat pe Twitter.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe