„Registrele de comenzi sunt pline, dar producţia nu ţine pasul cu cererea. Restricţiile pandemiei şi blocajele în aprovizionare afectează mari părţi ale economiei„, a declarat preşedintele BDI, Siegfried Russwurm.
Prognoza BDI este mai puţin optimistă decât estimările guvernului, publicate în octombrie, în care Berlin prevedea că creşterea produsului intern brut va accelera la 4,1% anul acesta, de la 2,6% estimată în 2021, potrivit Reuters.
Grupul reprezentativ al industriei a declarat că se aşteaptă la o creştere destul de mică a exporturilor, de aproximativ 4% în acest an, indicând probleme de aprovizionare cu microcipuri şi alte componente importante care au afectat grav producţia în marele sector auto din Germania.
Russwurm a spus că varianta de coronavirus Omicron întunecă perspectivele de creştere în întreaga lume, Germania în special fiind expusă riscului din cauza Chinei, cel mai mare partener comercial al său, care ar putea să ia măsuri stricte în acest an, aşa cum au anunţat autorităţile chineze.
Preşedintele BDI a susţinut apelurile cancelarului Olaf Scholz de a îmbunătăţi rata relativ scăzută de vaccinare a Germaniei prin introducerea unui mandat controversat de vaccinare obligatorie împotriva coronavirusului.
Aproximativ 72% din populaţia Germaniei este dublu vaccinată împotriva virusului şi aproximativ 43,5% au primit o doză booster.
„Cu siguranţă nu este o opţiune acum să continui cumva să navighezi până în sezonul mai cald, apoi să te bucuri de ratele de incidenţă mai scăzute în timpul verii, şi să realizezi din nou în toamnă că rata de vaccinare este prea scăzută”, a spus Russwurm.
Germania a raportat joi dimineaţă un record de 81.417 de noi infecţii în ultimele 24 de ore din cauza variantei extrem de contagioase Omicron. Rata sa de incidenţă de şapte zile la 100.000 de persoane a crescut la 427,7, apropiindu-se rapid de maximul istoric al ţării de 452 atins la sfârşitul lunii noiembrie.