Egiptul adoptă o lege antiteroristă, controversată din punctul de vedere al libertăţii presei

Preşedintele egiptean Abdel Fatah el-Sisi a ratificat duminică o lege antiteroristă care prevede amenzi foarte mari pentru jurnaliştii care publică informaţii ce contrazic comunicatele oficiale în cazul unor atentate, relatează AFP în pagina electronică.

Urmărește
139 afișări
Imaginea articolului Egiptul adoptă o lege antiteroristă, controversată din punctul de vedere al libertăţii presei

Egiptul adoptă o lege antiteroristă, controversată din punctul de vedere al libertăţii presei (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

La o zi de la asasinarea pe 29 iunie a procurorului general Hisham Barakat într-un atentat spectaculos, încă nerevendicată, el-Sisi a promis o legislaţie mai dură "în lupta împotriva terorismului".

Acest atentat a fost urmat, pe 1 iulie, de o serie de atacuri jihadiste de mare amploare împotriva militarilor, în Peninsula Sinai, iar armata s-a înfuriat din cauza felului în care presa a ascris despre aceste atacuri.

Armata a anunţat un bilanţ de 21 de militari omorâţi în aceste violenţe, însă presa a publicat bilanţuri mult mai mari, citând oficiali din domeniu securităţii.

Legea controversată, publicată în jurnalul oficial, introduce o amendă de la 200.000 la 500.000 de lire egiptene (între 23.000 şi 58.000 de euro) pentru orice persoană care difuzează sau publică informaţii "false" despre atentate şi operaţiuni împotriva combatanţilor islamişti.

Criticii legii apreciază că amenzile ar putea obliga micile publicaţii să închidă şi să descurajeze alte publicaţii să lucreze în mod independent.

Guvernul prevedea iniţial o pedeapsă de cel puţin doi ani de închisoare. Însă a renunţat din cauza protestelor jurnaliştilor.

În schimb a fost adăugată o prevedere care autorizează tribunalele să "împiedice persoanele condamnate să-şi exercite meseria într-o perioadă care nu poate depăşi un an, în cazul în care infracţiunea încalcă principiile profesiei". Meseria de jurnalist nu este menţionată în mod expres.

Această lege alimentează temeri potrivit cărora jurnalişti ajung în tribunale din cauza muncii lor.

Trei jurnalişti de la postul Al-Jazeera, cu sediul în Qatar, au fost condamnaţi în primă instanţă în 2014 la pedepse de până la zece ani de închisoare pentru că au "defăimat" ţara şi au susţinut mişcarea Fraţii Musulmani, a fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, destituit de către armată în 2013.

Ei au obţinut să fie judecaţi din nou. Verdictul este aşteptat la sfârşitul lunii.

Potrivit unor reprezentaţi ai Guvernului, pentru ca un jurnalist să fie condamnat în baza noii legi, textul cere să fie demonstrată intenţia de a difuza informaţii false.

Legea prevede, de asemenea, pedeapsa cu moartea pentru persoane găsite vinovate că au creat, condus sau finanţat o organizaţie "teroristă" şi pedeapsa cu închisoarea pentru cele găsite vinovate de promovarea terorismului.

De la destituirea lui Morsi, grupări jihadiste şi-au multiplicat atentatele vizând forţe de securitate.

Sute de poliţişti şi militari au fost ucişi în atacuri, iar peste 1.400 de persoane, majoritatea susţinători ai fostului preşedinte islamist, au fost ucise în reprimarea unor manifestaţii ale opoziţiei islamiste.

Zeci de mii de alte persoane au fost arestate, dintre care câteva sute au fost condamnate la moarte în procese în masă expeditive, catalogate de către ONU "fără precedent în istoria recentă" a lumii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici