- Home
- Externe
- CAIRO, (17.08.2015, 15:19)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Egiptul adoptă o lege antiteroristă, controversată din punctul de vedere al libertăţii presei
Preşedintele egiptean Abdel Fatah el-Sisi a ratificat duminică o lege antiteroristă care prevede amenzi foarte mari pentru jurnaliştii care publică informaţii ce contrazic comunicatele oficiale în cazul unor atentate, relatează AFP în pagina electronică.
Urmărește
139 afișări
Egiptul adoptă o lege antiteroristă, controversată din punctul de vedere al libertăţii presei (Imagine: AFP/Mediafax Foto)
La o zi de la asasinarea pe 29 iunie a procurorului general Hisham Barakat într-un atentat spectaculos, încă nerevendicată, el-Sisi a promis o legislaţie mai dură "în lupta împotriva terorismului".
Acest atentat a fost urmat, pe 1 iulie, de o serie de atacuri jihadiste de mare amploare împotriva militarilor, în Peninsula Sinai, iar armata s-a înfuriat din cauza felului în care presa a ascris despre aceste atacuri.
Armata a anunţat un bilanţ de 21 de militari omorâţi în aceste violenţe, însă presa a publicat bilanţuri mult mai mari, citând oficiali din domeniu securităţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
Legea controversată, publicată în jurnalul oficial, introduce o amendă de la 200.000 la 500.000 de lire egiptene (între 23.000 şi 58.000 de euro) pentru orice persoană care difuzează sau publică informaţii "false" despre atentate şi operaţiuni împotriva combatanţilor islamişti.
Criticii legii apreciază că amenzile ar putea obliga micile publicaţii să închidă şi să descurajeze alte publicaţii să lucreze în mod independent.
Guvernul prevedea iniţial o pedeapsă de cel puţin doi ani de închisoare. Însă a renunţat din cauza protestelor jurnaliştilor.
În schimb a fost adăugată o prevedere care autorizează tribunalele să "împiedice persoanele condamnate să-şi exercite meseria într-o perioadă care nu poate depăşi un an, în cazul în care infracţiunea încalcă principiile profesiei". Meseria de jurnalist nu este menţionată în mod expres.
Această lege alimentează temeri potrivit cărora jurnalişti ajung în tribunale din cauza muncii lor.
Trei jurnalişti de la postul Al-Jazeera, cu sediul în Qatar, au fost condamnaţi în primă instanţă în 2014 la pedepse de până la zece ani de închisoare pentru că au "defăimat" ţara şi au susţinut mişcarea Fraţii Musulmani, a fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, destituit de către armată în 2013.
Ei au obţinut să fie judecaţi din nou. Verdictul este aşteptat la sfârşitul lunii.
Potrivit unor reprezentaţi ai Guvernului, pentru ca un jurnalist să fie condamnat în baza noii legi, textul cere să fie demonstrată intenţia de a difuza informaţii false.
Legea prevede, de asemenea, pedeapsa cu moartea pentru persoane găsite vinovate că au creat, condus sau finanţat o organizaţie "teroristă" şi pedeapsa cu închisoarea pentru cele găsite vinovate de promovarea terorismului.
De la destituirea lui Morsi, grupări jihadiste şi-au multiplicat atentatele vizând forţe de securitate.
Sute de poliţişti şi militari au fost ucişi în atacuri, iar peste 1.400 de persoane, majoritatea susţinători ai fostului preşedinte islamist, au fost ucise în reprimarea unor manifestaţii ale opoziţiei islamiste.
Zeci de mii de alte persoane au fost arestate, dintre care câteva sute au fost condamnate la moarte în procese în masă expeditive, catalogate de către ONU "fără precedent în istoria recentă" a lumii.
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe