Elita militară a Coreei de Nord: 1.800 de "soldaţi cibernetici" sunt antrenaţi să spioneze şi să saboteze statele inamice: "Este numit Războiul Secret"
Coreea de Nord investeşte resurse într-un departament avansat pentru război cibernetic numit ”Biroul 121”, au dezvăluit dezertori din statul comunist, în contextul atacurilor informatice asupra serverelor Sony Pictures, suspectate că ar fi fost comise de hackeri din Phenian.
1.800 de "soldaţi cibernetici" sunt antrenaţi să spioneze şi să saboteze statele inamice (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Dezertori din Coreea de Nord au spus că Bureau 121 (Biroul 121), dotat cu unii dintre cei mai talentaţi experţi în informatică ai statului, face parte din Biroul General de Cercetare, o agenţie de spionaj de elită condusă de forţe militare. Potrivit acestora, biroul este implicat în acţiuni de hacking sponsorizate de stat, fiind folosit de guvernul din Phenian pentru a-şi spiona sau sabota inamicii, relatează Business Insider, citând Reuters.
Phenianul are capacităţi active de război cibernetic, o parte importantă fiind orientată către Coreea de Sud, au relatat experţi militari şi de software.
Hackerii militari sunt printre cei mai talentaţi - şi recompensaţi - locuitori ai Coreei de Nord, selectaţi printr-un proces atent de triere şi antrenaţi de la 17 ani, a povestit Jang Se-yul, care a studiat alături de aceşti coreeni la colegiul militar de informatică, sau Universitatea de Automatică, înainte să dezerteze în Sud în urmă cu şase ani.
Biroul 121 este compus din 1.800 de experţi în atacuri cibernetice şi este considerat elita forţelor militare, a mai spus Jang. ”Pentru ei, cea mai puternică armă este internetul. În Coreea de Nord, este numit Războiul Secret”.
Unul dintre prietenii lui Jang lucrează într-o echipă de peste hotare din cadrul acestei unităţi, dar toată lumea ştie că lucrează pentru o firmă de comerţ nord-coreeană. Prietenii şi familia acestuia trăiesc în apartamente spaţioase oferite de stat într-o zonă de elită a Phenianului, a spus Jang.
”Nimeni nu ştie...compania lui se ocupă de afaceri ca de obicei. De aceea ce face el este şi mai înfricoşător. Prietenul meu, care provine dintr-o zonă rurală, a putut să îşi aducă toată familia în Phenian. Stimulentele pentru experţii cibernetici ai Coreei de Nord sunt foarte puternice... ei sunt oameni înstăriţi în Phenian”.
Potrivit lui Jang, hackerii din Biroul 121 se află printre cei 100 de studenţi care absolvă Universitatea de Automatică în fiecare an, după cinci ani de studii. Mai mult de 2.500 de candidaţi aplică la această universitate, al cărui campus se află în Phenian, înconjurat de sârmă ghimpată.
”Sunt aleşi cu mare grijă”, a spus Kim Heung-kwang, fost profesor de informatică din Nord care a fugit în Sud în 2004, referindu-se la hackerii statului. ”Este o mare onoare pentru ei. E o poziţie pentru intelectuali, oamenii visează la ea”.
Hackeri au iniţiat o serie de atacuri cibernetice de amploare împotriva reţelelor din Statele Unite, a avertizat săptămâna trecută Biroul Federal american de Investigaţii (FBI).
Reţeaua informatică a companiei Sony Pictures Entertainment a fost atacată de hackeri în urmă cu două săptămâni, existând suspiciuni că atacu a fost comis de hackeri nord-coreeni, după ce regimul de la Phenian a catalogat drept "un act de terorism" şi o "declaraţie de război" un film american care urmează să aibă premiera de Crăciun.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO