ONU avertizează asupra conflictului din Afganistan. „O administraţie impusă cu forţa nu va fi recunoscută”

  • Emisarul ONU avertizează asupra riscului amplificării conflictului din Afganistan.
  • Deborah Lyons: „Talibanii trebuie să înceteze atacurile asupra oraşelor”
Urmărește
305 afișări
Imaginea articolului ONU avertizează asupra conflictului din Afganistan. „O administraţie impusă cu forţa nu va fi recunoscută”
Emisarul Naţiunilor Unite în Afganistan, Deborah Lyons, i-a somat, vineri, pe insurgenţii talibani să înceteze atacurile asupra oraşelor şi instituţiilor, avertizând că o administraţie care ar prelua puterea cu forţa în Afganistan nu va fi recunoscută la nivel internaţional.
 
"Talibanii trebuie să înceteze atacurile asupra oraşelor. Consiliul de Securitate ONU trebuie să lanseze un avertisment fără ambiguităţi. O administraţie impusă cu forţa în Afganistan nu va fi recunoscută", a declarat Deborah Lyons, conform Agenţiei France-Presse şi publicaţiei L'Orient Le Jour.
 
Emisarul ONU a avertizat că va retrage "derogările" care permit deplasările internaionale ale reprezentanţilor Mişcării insurgenţilor talibani. "Aceste derogări există doar pentru a le permite să participe la negocierile de pace din Qatar, iar prelungirea derogărilor depinde de progresele reale pe plan diplomatic", a subliniat oficialul ONU.
 
"Avem posibilitatea de a demonstra angajamentul Consiliului de Securitate ONU, al statelor din regiune şi al comunităţii internaţionale, pentru a împiedica Afganistanul să ajungă într-o situaţie catastrofală (...)", a insistat emisarul ONU.
 
Insurgenţii talibani afgani au ocupat numeroase zone rurale în contextul retragerii trupelor occidentale, iar în ultimele săptămâni au început să atace oraşe, inclusiv capitala Afganistanului, Kabul. Vineri, combatanţii talibani au ocupat oraşul Zaranj, capitala provinciei Nimruz. Într-un atac comis la Kabul, militanţi talibani l-au asasinat pe directorul Departamentului de Comunicare al Administraţiei din Afganistan, Dawa Khan Menapal.
 
Pe fondul deteriorării situaţiei de securitate, Statele Unite au efectuat în ultimele zile o serie de raiduri aeriene în diverse regiuni din Afganistan, pentru a ajuta serviciile de securitate afgane în conflictul cu insurgenţii talibani. Ambasadele americană şi britanică de la Kabul i-au acuzat, luni, pe insurgenţii talibani că au comis masacre care ar putea fi catalogate "crime de război" în districtul Spin Boldak, situat în sudul Afganistanului.
 
În schimb, preşedintele afgan, Ashraf Ghani, a denunţat decizia Statelor Unite de a retrage "brusc" trupele din Afganistan, explicând că aceasta este principala cauză a deteriorării situaţiei în materie de securitate. "Situaţia actuală este cauzată de hotărârea luată în mod brusc" de Statele Unite privind retragerea trupelor din Afganistan, a afirmat preşedintele Ashraf Ghani. De altfel, Ashraf Ghani a acuzat Statele Unite că au impulsionat "distrugerea" Afganistanului prin "legitimarea" insurgenţilor talibani, cu care Washingtonul a negociat direct şi a semnat în 2020 un acord de pace.
 
Secretarul de Stat american, Antony Blinken, s-a declarat recent extrem de îngrijorat de "atrocităţile" comise de insurgenţii talibani în Afganistan, reiterând apelul pentru continuarea negocierilor de pace cu Administraţia de la Kabul. Afganistanul riscă să devină un "stat proscris" dacă insurgenţii talibani preiau puterea cu forţa după retragerea trupelor internaţionale, a afirmat Antony Blinken, insistând că Statele Unite intenţionează să menţină angajamentele în această ţară. "Un Afganistan care nu respectă drepturile propriilor cetăţeni, un Afganistan care comite atrocităţi împotriva propriului popor ar deveni un stat proscris", a afirmat Antony Blinken.
 
Operaţiunile militare americane în Afganistan se vor încheia pe 31 august, în coordonare cu cele ale aliaţilor, inclusiv din cadrul NATO, în timp ce situaţia de securitate se deteriorează, pe fondul intensificării atacurilor comise de insurgenţii talibani şi de reţelele teroriste Stat Islamic şi Al-Qaida. Mişcarea talibanilor afgani susţine că a obţinut controlul asupra a 85% din teritoriul Afganistanului, însă informaţia nu poate fi confirmată din surse independente. Administraţia de la Kabul contestă afirmaţiile reprezentanţilor talibanilor. Preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a susţinut că serviciile de securitate afgane vor putea menţine situaţia sub control după retragerea trupelor occidentale. Însă oficiali din cadrul serviciilor de informaţii americane au avertizat că Administraţia de la Kabul ar putea fi înlăturată de la putere în şase luni. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici