Emmanuel Macron face acuzaţii înaintea summitului NATO: SUA şi Germania se opun aderării Ucrainei la Alianţă

SUA şi Germania sunt principalii oponenţi ai aderării Ucrainei la NATO, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron înaintea summitului dedicat celei de-a 75-a aniversări a alianţei, informează dpa.

Urmărește
897 afișări
Imaginea articolului Emmanuel Macron face acuzaţii înaintea summitului NATO: SUA şi Germania se opun aderării Ucrainei la Alianţă

Emmanuel Macron face acuzaţii înaintea summitului NATO: SUA şi Germania se opun aderării Ucrainei la Alianţă

Macron a remarcat „opoziţia puternică" a SUA şi a Germaniei faţă de invitarea Ucrainei să adere la alianţă. „În cele din urmă, va fi o decizie a aliaţilor să invite Ucraina să adere la NATO", a spus el, potrivit dpa.

Preşedintele francez a amintit, în cadrul declaraţiilor făcute înaintea începerii summitului de la Washington, că anul trecut, Ucraina nu a primit o invitaţie oficială la summitul care s-a desfăşurat la Vilnius, în Lituania.

„Ucrainenii au fost destul de enervaţi când au ajuns la concluzia că uşa a fost deschisă, dar nu atât de mult. Şi cred că scenariul pentru summitul de la Washington este acelaşi", a spus el, potrivit sursei citate.

Care este poziţia Berlinului

De la începutul invaziei ruseşti în Ucraina, Germania a oferit constant ajutor atât militar, cât şi financiar Kievului pentru a face faţă agresiunii Moscovei. Mai mult decât atât, acest ajutor s-a intensificat în ultimele luni şi a transformat Berlinul ca fiind unul dintre principalii piloni de sprijin pentru Kiev, mai ales în perioada în care ajutorul american a întâlnit obstacole în Congres până să fie adoptat.

Vorbind înainte de plecarea sa la summitul NATO de la Washington, cancelarul german Olaf Scholz s-a declarat bucuros de oportunitatea de a reitera mesajul foarte clar că „vom fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi necesar", scrie dpa.

La summitul Grupului Celor 7 din Italia, ţările membre au convenit să finanţeze un pachet de împrumuturi în valoare totală de aproximativ 50 de miliarde de dolari cu ajutorul dobânzilor provenite din activele îngheţate ale statului rus.

Summitul NATO se desfăşoară în perioada 9-11 iulie la Washington şi va marca cea de-a 75-a aniversare de existenţă a Alianţei. Pe agenda discuţiilor se regăseşte şi sprijinul NATO pentru Ucraina în viitor, dar şi stabilirea unor planuri pentru consolidarea apărării şi creşterea producţiei de armament.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici