Emmanuel Macron marchează aniversarea a 60 ani de prietenie franco-germană. De la "duşmănia franco-germană", la un selfie de prietenie franco-germană

O scurtă istorie de la duşmănia franco-germană la prietenia franco-germană. Dincolo de acest selfie prietenos şi zâmbitor, milioane de militari şi civili franco-germani şad în cimitire, după ce au fost răpuşi în războaiele franco-prusace, şi în cele două războaie mondiale.

Urmărește
500 afișări
Imaginea articolului Emmanuel Macron marchează aniversarea a 60 ani de prietenie franco-germană.  De la "duşmănia franco-germană", la un selfie de prietenie franco-germană

Emmanuel Macron, Twitter - De la Duşmănia Franco-Germană, la un selfie franco-german.

"La 22 ianuarie 1963, acum 60 de ani, Germania sub Konrad Adenauer şi Franţa sub Charles de Gaulle şi-au pecetluit reconcilierea. În acea zi, cele două ţări ale noastre au decis să deschidă uşa către un nou viitor pentru Germania, Franţa şi Europa", a scris preşedintele francez pe pagina sa de Facebook. 

Pe pagina sa de Twitter, a postat în franceză şi în germană, următoarea declaraţie:

"Nimic nu este imposibil dacă rămânem uniţi. Uniţi suntem pentru generaţiile viitoare, şi pentru a construi împreună cu ele". 

Franţa şi Germania au avut o istorie complicată pe plan relaţional. 

Conceptul de duşmănia franco-germană (franceză :Rivalité franco-allemande) a fost ideea unor relaţii ostile şi a revanşismului reciproc între germani (inclusiv austrieci) şi poporul francez.

A apărut din secolul al XVI-lea, a fost perpetuat în timpul Războiului de Şapte ani dintre Prusia sprijinită de Marea Britanie şi Austria sprijinită de Franţa, apoi şi în timpul Războaielor Napoleoniene.

Duşmănia franco-germană a devenit şi mai populară odată cu Războiul Franco-Prusac din anii 1870–1871, când Franţa a pierdut Alsacia şi Lorena, iar împăratul francez Napoleon al III-lea a fost răsturnat de la putere. Otto von Bismark a nimicit astfel aspiraţiile imperiale ale Franţei în Europa.  

Rivalitatea a fost un factor important în unificarea Germaniei, apoi în timpul Primului Război Mondial când Franţa şi-a recuperat teritoriile. 

Sute de mii de soldaţi francezi şi germani piereau degeaba la Verdun în 1916 - francezii ca să-şi apere naţiunea, germanii ca să o ocupe.

Cine ar fi crezut atunci că Germania şi Franţa ar putea deveni cele mai bune prietene 100 ani mai târziu? 

Acum 100 ani, Germania şi Franţa erau duşmani de moarte. 

În perioada interbelică, din dorinţa de a pedepsi şi mai tare Germania, atunci Republica de la Weimar, în 1923, Franţa a anexat regiunea Ruhr.

Duşmănia franco-germană a escaladat şi mai mult în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după ce Adolf Hitler, cancelarul Germaniei Naziste, a ocupat nord-vestul Franţei, instaurând o administraţie militară, în vreme ce sudul administrat de Republica de la Vichy a fost forţată să ducă o politică de colaborare cu Berlinul. 

Dar duşmănia a luat sfârşit când Germania de Vest şi Franţa au devenit parte din NATO şi din Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului, iar de 60 ani vorbim de prietenia franco-germană. 

Cea mai mare parte a istoriei sale a fost dominată de cuplul Charles de Gaulle- Konrad Adenauer, de cuplul Valéry Giscard d'Estaing- Helmut Schmidt, de cuplul François Mitterrand - Helmut Kohl, Jacques Chirac- Gerhard Schröder, iar ulterior, Angela Merkel a devenit capul familiei europene, întreţinând bune relaţii politice cu Nicolas Sarkozy, François Hollande şi Emmanuel Macron.

Acum, din 2022, prietenia franco-germană este întreţinută de cuplul Macron-Scholz. 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici