Erdoğan îl avertizează pe Macron: „Nu vă puneţi cu Turcia!”

  • Liderul turc ripostează dur la criticile preşedintelui francez, în timp ce SUA declară că se „îngrijorează profund” în legătură cu reacţiile Turciei legate de exploatarea resursele energetice din estul Mediteranei, potrivit cotidianului The Guardian
  • Făcând trimitere la trecutul colonial al Franţei în Algeria şi la rolul pe care aceasta l-a avut în genocidul din 1994 din Rwanda, Erdoğan a mai spus că Franţa „nu poate să dea lecţii de umanitate” Turciei
  • Relaţiile dintre Turcia şi Franţa s-au deteriorat din cauza tensiunilor recente din estul Mediteranei, dar între cei doi aliaţi există conflicte mai vechi, legate de conflictele din Siria şi Libia
7247 afișări
Imaginea articolului Erdoğan îl avertizează pe Macron: „Nu vă puneţi cu Turcia!”

Erdoğan îl avertizează pe Macron: „Nu vă puneţi cu Turcia!”

Pe fondul escaladării tensiunilor dintre aliaţii NATO, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, l-a avertizat sâmbătă pe omologul său francez, Emmanuel Macron, „să nu se pună” cu Turcia.

„Nu vă puneţi cu poporul turc. Nu vă puneţi cu Turcia”, a declarat Erdoğan în timpul unui discurs televizat la Istanbul, cu ocazia celei de-a 40-a aniversări a loviturii de stat din 1980.

Macron a condamnat vehement poziţia Turciei în confruntarea cu Grecia şi Cipru, legată de resursele de hidrocarburi din estul Mediteranei.
Erdoğan a cerut Greciei să „stea departe de acţiuni greşite” susţinute de ţări precum Franţa, care şi-a intensificat prezenţa militară în regiune după exerciţiile navale rivale ale Atenei şi Ankarei de luna trecută.

SUA a cerut Turciei să pună capăt acţiunilor care generează tensiuni în estul Mediteranei, secretarul de stat Mike Pompeo cerând tuturor părţilor să folosească diplomaţia. „Rămânem profund îngrijoraţi de operaţiunile în curs ale Turciei legate de cercetarea resurselor naturale în zone asupra cărora Grecia şi Cipru îşi afirmă jurisdicţia în estul Mediteranei”, a declarat Pompeo reporterilor în cursul unei vizite efectuate sâmbătă în Cipru, unde s-a întâlnit cu preşedintele Republicii Cipru, Nikos Anastasiadis, şi cu ministrul de externe cipriot, Nikos Hristodulidis.

„Ţările din regiune trebuie să rezolve dezacordurile, inclusiv în ceea ce priveşte securitatea şi resursele energetice şi problemele maritime, în mod diplomatic şi paşnic”, a adăugat el.

Luând cuvântul înaintea summit-ului celor şapte ţări membre UE din zona mediteraneeană, unde Turcia a fost ameninţată cu sancţiuni pentru acţiunile sale recente, liderul francez a declarat că europenii trebuie să fie „clari şi fermi, nu cu Turcia ca naţiune şi ca popor, ci cu guvernul preşedintelui Erdoğan, care a luat măsuri inacceptabile”.

Liderul turc a respins sâmbătă aceste remarci şi l-a acuzat pe Macron de „lipsă de cunoştinţe istorice”.

„Domnule Macron, veţi avea mai multe probleme cu mine”, a ameninţat Erdoğan.

Acesta reprezintă primul atac direct al lui Erdoğan la adresa liderului francez. El a mai spus că Franţa „nu poate să dea lecţii de umanitate” Turciei din cauza trecutului său colonial în Algeria şi a rolului pe care l-a avut în genocidul din 1994, din Rwanda.

Relaţiile dintre Turcia şi Franţa s-au deteriorat cu prilejul tensiunilor recente din estul Mediteranei, dar între cei doi aliaţi există neînţelegeri şi în alte chestiuni majore, cum sunt conflictele din Siria şi Libia.

Ankara şi Parisul au schimbat anterior replici acide după ce oficialităţi franceze s-au întâlnit în 2018 cu liderii kurzi sirieni, care au legături cu grupări susţinute de SUA şi considerate de Turcia drept terorişti.

Cele două ţări se află de asemenea în tabere opuse în Libia, Ankara sprijinind guvernul de uniune naţională (GNA), cu baza la Tripoli, recunoscut de ONU, împotriva organizaţiei Armata naţională libiană (LNA), conduse de mareşalul Khalifa Haftar. Franţa este suspectată că îl sprijină pe Haftar, dar insistă că este neutră în acest conflict.

În primul său discurs, de sâmbătă, Erdoğan a acuzat Franţa că a intervenit în Libia „pentru benzină”, iar în Africa pentru „diamante, aur, cupru”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici