- Home
- Externe
- IALTA, (13.07.2012, 08:03)
- Alin Constantin Pilat ,
Eşec al lui Vladimir Putin şi Viktor Ianukovici de a ajunge la un compromis privind preţul gazelor
Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, nu a reuşit să obţină o scădere a preţului gazelor ruse livrate ţării sale, după o întâlnire cu omologul său rus, Vladimir Putin, care a avut loc joi la Ialta, în Crimeea.
Urmărește
283 afișări
Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Avem câteva dosare asupra cărora nu am ajuns la o înţelegere în acest moment", a declarat Putin în timpul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Ucrainei.
El a evitat întrebarea privind condiţiile în care Rusia ar putea accepta să reducă preţul gazelor livrate către Ucraina, contractele existente rămânând în "vigoare".
Preţul gazelor pentru Ucraina este comparabil cu cel aplicat altor ţări europene, a mai menţionat Putin. Kievul a obţinut deja în 2010 o scădere a acestui tarif, care i-a permis să economisească "opt miliarde de dolari".
Cei doi preşedinţi, care s-au întâlnit la Palatul Livadia, fostă reşedinţă ţarilor ruşi ce a găzduit în 1945 celebra conferinţă la care au participat Roosevelt, Churchill şi Stalin, au declarat că vor continua neoficial discuţiile şi în timpul serii.
În 2010, Ianukovici a obţinut de la Moscova o reducere de 30 la sută la preţul gazelor, în schimbul prelungirii cu 25 de ani a acordului privind accesul flotei ruse din Marea Neagră la Sevastopol, în estul Crimeei.
Această decizia a provocat proteste în Ucraina, opoziţia calificând acest lucru drept "înaltă trădare".
Guvernul de la Kiev consideră totuşi că preţul gazelor este prea mare, chiar şi după reducerea acordată, şi încearcă să convingă Rusia să îl reducă şi mai mult.
Moscova cere în schimb ca Ucraina să cedeze controlul sistemului său de gazoducte, sau să se îndepărteze de Uniunea Europeană pentru a se alătura uniunii vamale Rusia-Kazahstan-Belarus, lucru pe care Ucraina îl refuză.
Putin a mai declarat joi că Rusia nu are nici o intenţie de a "impune" Kievului aderare la această uniune vamală.
Mai multe controverse privind preţul pe care Ucraina îl plăteşte Rusiei pentru gaze au provocat în trecut o serie de crize care au dus la blocajul aprovizionării europene cu gaz deorece o mare parte este transportat prin teritoriul Ucrainei.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cine este omul care conduce cel mai important lanţ de restaurante din România şi coordonează o echipă de 1.500 de oameni
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
PROSPORT.RO
Cum a ajuns Jennifer Aniston să fie implicată în drama conjugală a soților Obama. Adevărul din culise!
CANCAN.RO
Orașul din România în care vom avea două zile de NINSOARE la început de februarie, potrivit meteorologilor AccuWeather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe